...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Društvo / Obrazovanje

Oni koji uče dva meseca pred ispit ipak postoje!

15.01.2020.

Svakom studentu je na reč januar prva asocijacija ispitni rok i kako uklopiti praznike i odmaranje sa gomilom ispita koje treba položiti. Onima koji su redovno učili to neće predstavljati problem, međutim, kampanjci će itekako morati da se pomuče.

.

Večito pitanje svakog kampanjca je zašto nisam krenuo ranije da učim ? Čini se da je to stvar radnih navika i načina na koji smo u srednjoj školi učili. Studentkinja Pravnog fakulteta Marijana kaže za sebe da je kampanjac i da je gotovo nemoguće da krene na vreme da sprema ispite.

"Smatram da bi mi bilo lakše ukoliko bih na vreme počinjala da učim, imala bih više vremena za sve, gradivo bi mi se bolje sleglo i ne bi postojala tolika tenzija, ali jednostavno ovaj metod ne funkcioniše kod mene. Međutim, bez obzira na to što sam kampanjac, ja ispite polažem u roku. Tako sam navikla i kod mene ovo savršeno funcioniše, jer tih dana kada odlučim da treba da učim dam sve od sebe, učim jako intenzivno i na kraju se uvek isplati", kaže Marijana.

Za razliku od Marijane, Veljko, takođe student Pravnog fakulteta, trudi se da sprema gradivo na vreme. Kako kaže, predmeti koje on uči veoma su opširni i to je jedini način da ih uspešno položi.

"Spadam u grupu ljudi koja uči redovno. Ta metoda je veoma dobra, jer su u pitanju opširni predmeti i redovno učenje mi omogućava da ih usvojim na pravi način i da razumem suštinu", navodi Veljko.

studenti

Marijana dodaje da je svesna činjenice da bi joj mnogo lakše bilo ukoliko bi redovno učila, kao Veljko, ali ona želi slobodno vreme da iskoristi za druženje sa prijateljima. Smatra da je dovoljno samo malo više da se potrudi u ispitnom roku i da uspe sve da stigne na vreme. 

"Spadam u grupu kampanjaca, jer jednostavno nisam tip osobe koji bi mogao da dođe posle predavanja kući i da sedne da uči, znajući da je termin ispita za dva meseca. Više volim da to vreme provedem u druženju i bavljenju nekim drugim aktivnostima. Kako se vreme ispita približava, ja odredim broj dana koliko smatram da je meni dovoljno s obzirom na obim ispita i onda tih dana intenzivno učim i to mi uvek bude dovoljno", objašnjava Marijana.

Veljko tvrdi da je najbitnija organizacija da bi moglo sve da se uklopi. Uz svakodnevno spremanje ispita, on ima vremena i za druženje, uspeva sve da postigne. Navodi da je zabluda da ukoliko učite redovno nemate vremena ni za šta mimo toga.

"Redovno učenje je odraz moje organizacije, omogućava mi da se bavim i nekim drugim aktivnostima. Na primer, da svaki dan odvojim nekoliko sati za učenje, u zavisnosti od mog raspoloženja, a ostatak dana iskoristim za neke druge aktivnosti ili za odmaranje. To su praktično dve stvari u jednoj, omogući mi da naučim suštinu nekog predmeta, a uz to i da imam vreme za sebe", kaže Veljko.

studenti

On još dodaje i da je bilo slučajeva kada nije stigao redovno da uči, nego je ostavio sve za poslednji čas, ali da je posledica bila da gradivo nije naučio na pravi način. Skoro sve je zaboravio posle ispita. To potvrđuje i Marijana koja kaže da se retko čega seća posle ispita.

"Što se tiče gradiva, s obzirom na to da učim tako kratak vremenski period, u glavi mi ostane samo ono što me je zaintrigiralo i ono što mi je interesantno. Ukoliko učim nešto jako suvoparno i nešto što me apsolutno ne zanima, onda posle nekog vremena sve zaboravim", navodi Marijana.

Moglo bi se reći da i jedan i drugi metod učenja ima svoje prednosti. U koju god grupu da spadate, ekipa O radija vam želi uspešan ispitni rok.

M. M.

Možda te još zanima:

.

U Holandiji nema kampanjskog učenja

Od sto najboljih univerziteta na svetu, prema Šangajskoj listi, dva se nalaze u Holandiji. Ako uzmemo u obzir broj stanovnika,…

.

Strani jezici se lakše uče uz filmove i muziku

Po poznavanju stranih jezika naša zemlja je na nivou Evropske unije. Engleski je svakako jezik broj jedan, ali u poslednje…

.

Nauči jezik preko slika

Mamrise je još jedna od aplikacija za učenje stranih jezika, ali za razliku od drugih ovde ti odlučuješ šta češ…

.

Najpametnija lampa na svetu

Kompanija Dyson izbacila je na tržište novi model lampe za koji tvrde da može da traje skoro 60 godina.

.

TestMaker može da ti olakša učenje

Kako je ispitni rok u jeku, aplikacije koje pomažu u učenju su traženije nego inače. TestMaker je jedna od onih…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Za i protiv

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo