...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Društvo / Obrazovanje

Učenje na efikasniji način

08.06.2020.

Biti večiti kampanjac, čini se, nepopravljiva je kategorija. Spremanje ispita veče pre, postala je svakodnevica za mnoge studente. Ni u ovom ispitnom roku situacija nije drugačija, iako smo svi imali neplanirani odmor zbog koronavirusa. Međutim, da li ste znali da postoje mnoge tehnike koje mogu olakšati svima učenje, a pogotovo nepopravljivim kampanjcima?

.

Efikasnije učenje postiže se ispravljanjem niza grešaka koje nesvesno pravimo. Prva i osnovna je da pamtimo linearan tekst, umesto ključnih pojmova. Naš mozak ne pamti linearne nizove, kao što su pasusi i definicije, već ključne pojmove. Stoga, rešenje bi bilo kada bismo uspeli da naučimo kako da ih selektujemo. To bi ubrzalo, za neke, mukotrpan proces.

Još jedna greška koju pravimo je to da pamtimo u suviše velikim zalogajima. Iako mozak ima veliku memoriju, on radi po principu da usvaja informacije u malim količinama. To znači da bi efikasnije bilo da istovremeno učimo dva pojma, a ne skup njih.

Glavobolje zadaju i apstraktni pojmovi koje uporno učimo, oduzimaju nam dosta vremena i na kraju ih ne naučimo. To se događa zato što se dugotrajna memorija aktivira na konkretne pojmove koji mogu da se zamisle čulima. Rešenje za to je "prevođenje" apstraktnih pojmova u konkretne koje razume naš mozak. To umnogome olakšava sam proces.

ucenje motivacija

Na to se nadovezuje i razumevanje onoga što učimo. Odnosno, ukoliko usvajamo informacije koje nam nisu jasne, mozak nas vraća na početak, kako bismo shvatili logičnu funkciju toga što čitamo. To duplira proces i oduzima nam mnogo više vremena. Naravno, svako od nas zna bar jednu osobu koja bez problema može da nauči stotine strana, bez da shvati i jednu, ali budmo realni – koliko je takvih osoba i šta donosi ovakav način pamćenja?

Ne treba zaboraviti i to da je bitno "održavanje" zapamćene informacije. Obnavljanje je neophodno za memorisanje. Ukoliko se ne vrši u određenim vremenskim ciklusima, mozak informacije šalje na svojevrsnu "deponiju".

Manje-više svako od nas ima svoj način učenja, koji je stekao još u najmlađim danima. Međutim, to nije nepromenljiva kategorija. Vrlo lako malim promenama može se olakšati i ubrzati ovaj proces, samim tim i uspešno rešiti i ovaj ispitni rok.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Saveti za uspešno učenje

U okviru vebinara „Saveti za uspešno učenje”, učenici osnovnih i srednjih škola imaće priliku da saznaju šta je sve potrebno…

.

Nauči sve što te zanima o HR sektoru

Ukoliko niste potpuno sigurni šta sve podrazumevaju poslovi u HR sektoru, ali vas inspiriše rad sa ljudima i vidite sebe kao…

.

Upoznajte studenta generacije Univerziteta u Novom Sadu

Univerzitet u Novom Sadu proglasio je diplomca studija medicine Dragana Turnjanina za studenta generacije u 2022. godini.

.

Neformalno obrazovanje postaje standard

Koliko puta ste do sada čuli mantru o tome kako je važno da tokom života steknete što više poslovnih veština?…

.

Da li veštačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Studija iz 2009. godine pokazala je kako smo u proseku sposobni da sa usana čitamo samo sa nekih 20 procenata…

.

Redovno ili kampanjski, učiti se mora

Ispitni rokovi na fakultetima su u punom jeku i borba studenata za uslov ili budžet je velika. Potreba za učenjem…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo