...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Takmičenje inženjera koje obećava karijere

03.03.2017.

Beogradski dani inženjera biće održani na Mašinskom fakultetu se od 9. do 13. marta u organizaciji Udruženja studenata tehnike Evrope - BEST Beograd. U pitanju je takmičenje za studente tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta koje se odvija na lokalnom, regionalnom i evropskom nivou. O tome šta je cilj takmičenja mladih inženjera i kako su izgledali raniji okršaji, razgovarali smo sa šampionima i organizatorima.

.

Svake godine studenti - inženjeri imaju priliku da se okušaju u rešavanju izazovnih problema pod pokroviteljstvom Evropskog BEST takmičenja koje se organizuje u tri runde: lokalnoj, regionalnoj i evropskoj. Ove godine od 9. do 13. marta čeka ih lokalno takmičenje, čiji je cilj da se učesnicima pruži prilika da znanja i veštine stečene na fakultetima primene u praksi.

Glavna organizatorka Danica Praštalo za O radio kaže da postoje dve kategorije takmičenja, Timski dizajn i Studija slučaja koji otvaraju mogućnost da se takmičari oprobaju u dva različita tipa inženjerskih problema - u projektovanju i konstruisanju prototipa uređaja zadate namene, kao i u  osmišljavanju rešenja poslovnog problema korišćenjem znanja iz oblasti inženjerstva i menadžmenta. Prošle godine zadaci nisu bili ni malo laki.

"Primer za timski dizajn bila je izgradnja katapulta. Naravno morali su da se proprate određeni parametri, poput daljine na koju neki predmet treba da se katapultira i slično. Što se tiče studije slučaja, takmičari su dobili predeo u Americi koji je trebalo da rekonstruišu i da od njega naprave sportski centar", kaže Danica.

inzenjeri4 png

Interesovanje studenata za ovo takmičenje uvek je bilo veliko, a takve su bile i ambicije. Danica kaže da takmičari dolaze sa nekoliko fakulteta i svima je cilj da dođu do najvišeg nivoa. Primera radi, u Portu 2015. godine tim sa Novosadskog univerziteta pobedio je u kategoriji Studija slučaja.

"Naši studenti sa beogradskog i drugih univerziteta veoma su zainteresovani i dolaze sa Mašinskog, Elektrotehničkog fakulteta, sa arhitekture... Što se tiče samog takmičenja i motivacije, prošle godine je poslednja, evropska, runda održana u Beogradu i naš tim je stigao do finala", kaže sagovornica Oradija.

Jedan od takmičara prošle godine bio je Stefan Kurandić čiji je tim rešavao ukupno sedam studija slučaja na lokalnom, regionalnom i evropskom nivou. Evo i kako je izgledao taj put.

"Prvo sam bio na lokalnom takmičenju u Beogradu, na Danima inženjera sa svojim timom i rešavali smo studiju slučaja. Pobedili smo, ali to je bio tek početak priče. Nastavilo se na balkanskom takmičenju u Podgorici, posle čega smo kao pobednici predstavljali Balkan na Evropskom takmičenju iz inžinjerstva", priča Stefan.

On kaže da je ovo takmičenje mnogo učinilo za njegov završetak školovanja i priliku za izgradnju karijere.

"Sa gledišta obrazovanja, mnogo mi je značilo jer sam radio nešto dodatno van fakulteta i donelo mi je dosta iskustva, jer sam sarađivao sa ljudima koji nisu sa mog fakulteta. Oni imaju neka znanja koja moj studijski program ne pokriva. Što se karijere tiče, naravno da je korisno. Pre svega studije slučajeva zadavale su kompanije i mnogo znači kada možete da razgovarate sa nekim ko predstavlja neku kompaniju i vidite kako razmišlja kada nekog treba da zaposli i šta u stvari ceni", kaže Stefan.

Pored lokalne runde EBEC takmičenja, Beogradski dani inženjera studentima nude i raznovrsne radionice za razvijanje ličnih veština, interakciju sa predstavnicima kompanija, kao i Sajam nauke. Beogradski dani inženjera imaju za cilj da se među studentima učesnicima razviju timski duh i zdrava takmičarska atmosfera i ispolje kreativnost i fleksibilnost – veštine koje će im koristiti u daljem radu.

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

Beogradski dani inženjera

Manifestacija "Beogradski dani inženjera - EBEC Beograd 2021" biče održana od 11. do 15. marta 2021. godine. Projekat se sastoji…

.

Prijavi se za Sony World Photography Awards

Konkurs za Sony World Photography Awards traje do 4. januara, a možeš da se prijaviš za neku od četiri kategorije.

.

Takmičenje za mlade inženjere

Udruženje studenata tehnike Evrope BEST Novi Sad organizuje projekat "EBEC Novi Sad - Novosadski dani inženjera" za studente Univerziteta u…

.

BEST produžava prijave za EBEC

Novosadski dani inženjera (EBEC) i ove godine privlače veliki broj studenata. Zbog velike zainteresovanosti produžili su rok za prijave i…

.

Inženjerima treba pomoć za takmičenje

Takmičenje mladih inžinjera EBEC prvo je bilo lokalno u Novom Sadu, zatim i regionalno u Beogradu, a sada nas očekuje…

.

Beogradski dani inženjera

Udruženje studenata tehnike Evrope, BEST Beograd i ove godine organizuje projekat "Beogradski Dani Inženjera". Projekat će biti održan od 8.…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo