...
TRENUTNO13:20 - 13:30Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

Studiranje u Sloveniji - besplatno

21.03.2016.

Prošle godine je potpisan međunarodni sporazum po kome državljani Srbije ubuduće ne moraju da plaćaju školovanje u Sloveniji kao stranci! Od sada domaći studenti mogu da studiraju pod istim uslovima kao i slovenački studenti, što znači da su svi studijski programi, koji su besplatni za slovenačke studente, besplatni i za srpske studente.

.

Prema iskustvima Cmepiusa, nacionalne agencije Slovenije za evropske programe mobilnosti i stipendiranje, domaći studenti se najviše raspituju za studije farmacije, informatike, ekonomije, mašinstva, ali i društvenih nauka.

"Ranije su studentima iz Srbije školarine bile problem, ali sada je školovanje besplatno, a slovenački jezik je vrlo sličan srpskom i studenti uglavnom nemaju problema sa tim. Postoje kursevi slovenačkog jezika za strance, gde se uče fraze za određene situacije", kaže Dora Ilić iz Cmepiusa.

Stipendije za studiranje iznose 8.400 evra na godišnjem nivou, što izađe oko 700 evra mesečno, a to je prilično dovoljno, kažu u Cmepiusu. Na primer, u Sloveniji studenti ne jedu u menzama, već u restoranima, pa bonovi za ishranu mesečno iznose 55 evra.

Za stipendije su trenutno otvoreni konkursi za master i doktorske studije iz područja prirodnih nauka, računarstva, medicine i slično. 

"Uslov je da na prvi dan studiranja studenti moraju biti mlađi od 28 godina. Što je bolja prosečna ocena i ako imate još neka studentska postignuća, objave, konferencije – to su sve dodatni bonusi koji olakšavaju dobijanje stipendije", kaže Zoran Keser iz slovenačke državne službe za davanje stipendija. Ta služba će finansirati školarine do 3.000 evra.

Više informacija o programima i stipendijama možete da nađete na Studyinslovenia.si.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Borghesia konačno u Novom Sadu

Jedno od najznačajnijih imena slovenačke scene u vreme stare Jugoslavije, Borghesia stiže 29. novembra u MK Petefi Šandor.

.

Do sledećeg pankerskog praznovanja!

Rastanci su nešto najteže na svetu. Posebno ako je u pitanju rastanak sa jednim od najlepših festivala. Mini uteha mogla…

.

Počinje Punk rock holiday!

Tradicionalni letnji pankeraj u Tolminu zvanično počinje. Warm-up day očekuje nas za samo nekoliko sati, a potom još četiri dana…

.

Tradicionalni letnji pankeraj u Tolminu

Još jedno izdanje festivala Punk rock holiday biće održano u Tolminu, u Sloveniji. Posetioce očekuje pet dana odličnih pank koncerata,…

.

SOF: Hteo ili ne – svako je medij

Pre nekoliko godina Geri Vejnerčuk, autor knjige "AskGeryVee" iz dana u dan je ponavljao da svako od nas postaje medijska…

.

Svašta može biti džez i džez može biti svašta

Kad se među mladima pomene džez, retko ko ne pomisli na muziku iz prve polovine prošlog veka i na nešto…

  • 12:55 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pre podne na O radiju
  • 13:45 Prava stvar

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo