...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Studiranje u Sloveniji - besplatno

21.03.2016.

Prošle godine je potpisan međunarodni sporazum po kome državljani Srbije ubuduće ne moraju da plaćaju školovanje u Sloveniji kao stranci! Od sada domaći studenti mogu da studiraju pod istim uslovima kao i slovenački studenti, što znači da su svi studijski programi, koji su besplatni za slovenačke studente, besplatni i za srpske studente.

.

Prema iskustvima Cmepiusa, nacionalne agencije Slovenije za evropske programe mobilnosti i stipendiranje, domaći studenti se najviše raspituju za studije farmacije, informatike, ekonomije, mašinstva, ali i društvenih nauka.

"Ranije su studentima iz Srbije školarine bile problem, ali sada je školovanje besplatno, a slovenački jezik je vrlo sličan srpskom i studenti uglavnom nemaju problema sa tim. Postoje kursevi slovenačkog jezika za strance, gde se uče fraze za određene situacije", kaže Dora Ilić iz Cmepiusa.

Stipendije za studiranje iznose 8.400 evra na godišnjem nivou, što izađe oko 700 evra mesečno, a to je prilično dovoljno, kažu u Cmepiusu. Na primer, u Sloveniji studenti ne jedu u menzama, već u restoranima, pa bonovi za ishranu mesečno iznose 55 evra.

Za stipendije su trenutno otvoreni konkursi za master i doktorske studije iz područja prirodnih nauka, računarstva, medicine i slično. 

"Uslov je da na prvi dan studiranja studenti moraju biti mlađi od 28 godina. Što je bolja prosečna ocena i ako imate još neka studentska postignuća, objave, konferencije – to su sve dodatni bonusi koji olakšavaju dobijanje stipendije", kaže Zoran Keser iz slovenačke državne službe za davanje stipendija. Ta služba će finansirati školarine do 3.000 evra.

Više informacija o programima i stipendijama možete da nađete na Studyinslovenia.si.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Joker Out: Bend koji osvaja Evropu

Joker Out je bend koji je definitivno obeležio ovu godinu na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon nastupa na Eurosongu postali su…

.

Vredi pročitati: Karel Destovnik Kajuh, revolucija i poezija

Darko Nikolovski, odnosno "drug Darko Nikolovski" politički je aktivista, umetnik i muzičar iz Slovenije. Poznat je po političkom radu i…

.

Rush to Relax: Nije nam bitno da živimo od muzike, već za muziku

Rush to Relax je indie sastav iz Ljubljane. Cela ideja krenula je kao solo projekat Damjana Manevskog koji je 2019.…

.

Borghesia konačno u Novom Sadu

Jedno od najznačajnijih imena slovenačke scene u vreme stare Jugoslavije, Borghesia stiže 29. novembra u MK Petefi Šandor.

.

Do sledećeg pankerskog praznovanja!

Rastanci su nešto najteže na svetu. Posebno ako je u pitanju rastanak sa jednim od najlepših festivala. Mini uteha mogla…

.

Počinje Punk rock holiday!

Tradicionalni letnji pankeraj u Tolminu zvanično počinje. Warm-up day očekuje nas za samo nekoliko sati, a potom još četiri dana…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo