...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

"Smart učionice" daleko od Novosadskog univerziteta

24.01.2016.

"Smart učionice 21." veka već su odavno trend na savremenim univerzitetima u svetu. Izuzev Fakulteta tehničkih nauka, nijedan drugi fakultet Novosadskog univerziteta ne može da se pohvali inovacijama i tehnološkim unapređenjem nastave među studentima. Na većini fakulteta se i dalje koriste zastareli kompjuteri, wifi je nedostupan, a neki uprkos postojanju web dostupnog studentskog online servisa, ispite prijavljuju preko papira. 

.

Više od 90 odsto studenata na Filozofskom fakultetu smatra da je sasvim normalno da koriste mogućnosti mobilnih telefona i interneta na fakultetima, ali i pored moderne elektronske komunikacije biraju konsultacije uživo. Prema rečima šefa Odseka za medijske studije Dejana Pralice, inače autora ovog istraživanja, studenti shvataju digitalne tehnologije kao standard, iako imaju nešto skromniju ponudu.

"Kao što je standard nekada postao imati struju i vodu, tako je danas za populaciju od 20 do 25 godina sasvim normalno da koriste mobilne telefone i internet u svakom momentu", objasnio je Pralica.

Interesantnan je i podatak da većina studenata literaturu za ispite i radne obaveze traži online, dok sa druge strane veliki broj studenata nikada nije imalo člansku kartu.

fakultet aula ucionica jpg

Foto: Slika prosečne učionice na fakultetima u Srbiji

Izuzev Fakulteta tehničkih nauka na kojem se podrazumevaju pionirski projekti u digitalnom učenju kao što je E learning platforma, ostali fakulteti zaostaju u tim trendovima. Na većini nema besplatnih wifi mreža, učionice su uglavnom opremljene zastarelim modelima računara, dok su predavanja preko Skype-a mnogima i dalje pojam.

Na Filozofskom fakultetu se mogu pronaći takozvane pametne table, ali svega tri, od kojih jedna nije u funkciji. One prvenstveno služe za jezičke smerove, ali kako bi se uopšte koristile bilo je potrebno ići na obuku, što mnogi profesori nisu uradili, o čemu smo pisali ranije

"Ne treba bežati od korišćenja digitalnih tehnologija, ja to podržavam i to će zaista u jednom momentu postati standard. Pametne table u ovom slučaju nisu potrebne medijskom smeru. Dovoljno je da postoji prostor za audio – vizuelne prezentacije i internet", rekao je profesor Pralica. 

Student treće godine žurnalistike Nikola Maticki kaže da postoji više prostora u korišćenju dostupnih savremenih sredstava na predavanjima. Smatra da je Skype kao alat potpuno zanemaren.

"Nama bi značilo da recimo preko live streama ili preko Skype-a možemo čuti nešto lično od novinara iz Guardiana recimo. Zamislite tu interakciju jedan na jedan sa osobom koja je zaista iskusila ono o čemu slušamo teoretski", rekao je Maticki.

Studentkinja Tamara Ambo, prešla je sa državnog na privatni fakultet baš zbog mogućnosti da svoje učenje i obaveze obavlja elektronskim putem.

"Na našem fakultetu se trenutno testira program E week gde smo probno pokušali da tokom nedelju dana predavanja i vežbe držimo elektronskim putem. Pošto je ovo pionirski projekat, zahtevalo je dosta dobre organizacije i međusobne komunikacije ali je to nešto što će se koristiti i dalje"

U svetu su već uobičajene učionice snadbevene modernom tehnološkom opremom i sa osobinama "pametnih učionica". U njima se mogu naći multimedijalni projektori, touch screen monitori, pametne table, laptop računari, tableti, kamere visoke rezolucije, lajv strim predavanja, blu-ray plejeri, 3D štampači, 3D naočare, koji su lako ugrađeni u svakodnevnu upotrebu i dizajn nameštaja.

U ovom momentu osim FTN-a i privatnih fakulteta, jedino je još zgrada Rektorata mesto u kojem postoje i čitaonice u potpunosti prilagođena savremenim standardima po pitanju tehnike potrebne za nastavu i učenje.

Dok čekamo da moderna čuda stignu u Srbiju, pogledajte kako to izgleda u jednoj australijskoj učionici u Sidneju.

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

.

Mediji i mladi: Prostor koji treba osvojiti!

Ako pogledamo poslednji dostupan izveštaj "Mladi u medijskom ogledalu" iz 2022. godine, koji je objavila Krovna organizacija mladih SrbijI, videćemo…

.

EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regionu

Kao deo svoje težnje za podrškom digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se…

.

Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji u petak, 26. januara od…

.

Zapadni Balkan ne prepoznaje mlade

Petina stanovnika rođenih na Zapadnom Balkanu otišla je da živi u inostranstvo. To je nedavno izjavila Generalna sekretarka za regionalnu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo