...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Jedanaesti festival "Mirdita, dobar dan" u Beogradu od 27. do 29. juna

12.06.2024.

Prema navodima organizatora, ovogodišnji festival "Mirdita, dobar dan" u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (Srbija), Građanskih inicijativa (Srbija) i organizacije Integra (Kosovo), predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene, ali i pokretanja važnih pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova. 

.

foto: promo

Festival će biti otvoren predstavom "Otac i otac" kosovoskog dramaturga Jetona Neziraja u režiji Kuštrima Koljićija, u četvrtak, 27. juna u 19:30 časova u Dorćol Platzu.

Debatni program festivala biće posvećen pitanjima kulturne razmene između Srbije i Kosova, konkretnije, zabranama i preprekama pri kulturnoj, akademskoj i umetničkoj saradnji, kao i suočavanju sa ratnim bremenom/nasleđem. 

Na repertoaru ovogodišnjeg festivala nalazi se i film "Vera sanja more" kosovske autorke Kaltrine Krasnići koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, nakon čega je osvojio nagrade na filmskom festivalu u Tokiju, Geteborgu, ali i beogradskoj "Slobodnoj zoni". Projekcija filma biće se u prostoru "Koska Bar" (Dobračina 59) u subotu, 29. juna u 19:30 časova.

Koncert popularnog kosovskog benda "La Fazani" biće održan u Elektropioniru (Cetinjska 15) u petak, 28. juna u 21:00 čas. Bend koji predvodi harizmatični Arber Salihu pobednik je prošlogodišnjeg takmičenja za izbor kosovskog predstavnika na Evroviziji, na koju Kosovo još nije primljeno kao učesnik.

Istog dana biće otvorena izložba vizuelne umetnice Ermire Murati, čije je umetničko ime Orange Girl. Izložba će biti otvorena u 19:00 časova u Endžio Habu (Dobračina 4). Ermirini radovi nose jasne političke poruke poigravajući se sa tematikom poljupca kao izraza koji nikada nije neutralan.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan, a kompletan program možete pronaći na sajtu festivala.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

DLM i Čuperak pevaju "Dobar dan"

Zoran Živković i Lazar Ilić iz benda Deca loših muzičara (DLM) počeli su zajedno sa Dečijim horom "Čuperak"” rad na…

.

Šta ako asteroid krene na nas

Predavanje “Razotkrivanje misterioznih posetilaca najbližeg Zemljinog okruženja” stručnjaka Dušana Marčete, docenta na Katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu,…

.

Novosadske LEGO figurice: hobi koji postaje umetnost

Bilo kakva vrsta kolekcionarstva, aktivnosti ili hobija u čoveku se razvije u jednom mometnu života i ugalvnom, nikada ne prestaje,…

.

Mladi Borani pod pritiskom: Kako opstati u rudarskoj koloniji

Jedna od prvih stvari koje se primete pri ulasku u Bor jeste vozni park. Voze se skupi automobili, džipovi, limuzine.…

.

Radionica medijske pismenosti i odnosa s javnošću u Američkom kutku

U Američkom kutku Novi Sad u ponedeljak 24. juna biće održana radionica na temu medijske pismenosti i odnosa s javnošću. Radionicu…

.

Borska mladost u senci rudnika: paljba, bleja, lopata

Bor je grad sa drugom najvećom prosečnom platom u Srbiji. Prvi je Beograd. 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo