...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Razumećemo se kad se upoznamo

25.09.2024.

Prošlog vikenda u Beogradu je održan šesti FaLaFel festival, dvodnevni festival jevrejske i izraelske LGBTQI+ kulture. Program festivala obuhvatao je filmske projekcije, izložbe, radionice i degustaciju hrane, a sam festival je skrenuo pažnju na različita društvena pitanja u kontekstu borbe protiv predrasuda, diskriminacije, antisemitizma, homofobije i ksenofobije. 

.

Festival promoviše inkluzivnost, unapređuje znanje o jevrejskoj i izraelskoj kulturi i podstiče raznolikost i aktivizam. Umrežavanjem manjinskih grupa, FaLaFel stvara inkluzivne sredine i zalaže se za jednakost unutar jevrejske zajednice, LGBTQI+ aktivista i društva u celini. Jedna od organizatorki festivala, ispred neprofitne nevladine organizacije "Haver Srbija" je Sonja Viličić, koja je bila gošća Oradija.

"Veoma smo zadovoljni kako je proteklo ovogodišnje izdanje FaLaFel festivala. Već šest godina beogradskoj publici donosimo autentičan program koji spaja jevrejsku i LGBTQ+ kulturu s ciljem da svaka zajednica, ali i šira publika, prevaziđe svoje predrasude. Program festivala osmišljen je tako da ima ponešto za svakoga, bilo da volite film, muziku ili jednostavno želite da probate falafel. Ove godine smo imali i bazar rukotvorina, razne radionice i izložbe", kaže Sonja.

Falafel1

Koliko je bilo teško pokrenuti takav festival?

Teško je, naravno, i iz godine u godinu izazovi se menjaju. Ove godine, sukob u Gazi je značajno uticao na našu publiku. Društvo je veoma polarizovano, a nas pokušavaju da stave u neke okvire. Međutim, naš cilj je da komuniciramo na način koji prihvata različitosti, jer svi imamo različita mišljenja i ne možemo uticati na političke situacije, čak ni u svojoj zemlji, a kamoli u nekoj dalekoj. Ove godine smo izgubili deo publike zbog tih okolnosti, ali se nadamo da će sledeće godine više ljudi biti otvoreno za dijalog i da će posetiti festival.

Zašto nam je, u 21. veku i dalje potrebno da pravimo festivale kako bismo se upoznali i razumeli?

To može delovati čudno. Međutim, kada ste manjina, a mi spajamo dve manjinske zajednice, to nikada ne prestaje. Kao pripadnici manjina, stalno morate da se izlažete drugima, da se većina upoznaje sa vama i da negujete taj odnos, jer društvo vrlo lako može skliznuti u diskriminaciju.

Falafel3

Ipak, oni koji su posetili festival imali su priliku da osete sjajnu atmosferu. Da li već razmišljate o sledećem izdanju festivala?

Da, uveliko razmišljamo o sedmom izdanju festivala. Ovaj festival organizujemo povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, koji se obeležava u maju. Ove godine smo ga pomerili na septembar, ali je plan da sledeće godine festival vratimo u maj, jer taj datum obeležava veoma mali broj organizacija. U septembru imate i Paradu ponosa i mnoge druge događaje, pa je maj pogodniji za naš festival. Već sutra počinjemo ozbiljnu organizaciju sedmog po redu Falafel festivala, jer je maj vrlo blizu.

Jovan Vanja Marjanović

Foto: Haver Srbija

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Seks, droga, nasilje i strah: Četvoro prijatelja na pragu odrastanja

Veb-serija "Seks, droga, nasilje i strah," u režiji Tamare Kostrešević i Srđana Knera, prati četvoro prijatelja iz detinjstva – Mirka,…

.

Nit' ora nit' kopa: Splićanin sa EXIT-a se vratio u Novi Sad

U utorak je u Gerila baru održano veče stand up komedije "Nit ora nit kopa" komičara Ante Travizija. Ante je…

.

Evropska noć istraživača u petak u Novom Sadu

Centralni događaji Evropske noći istraživača u Novom Sadu biće održani 27. septembra u Tržnom centru Big od 16 do 22h…

.

Paganini iz našeg sokaka

Andrej Balaž je virtuoz na violini. Nastupao je širom sveta, čak i u Japanu. Svirao je u orkestrima koji okupljaju…

.

Novi Sad u raljama urbanizma

Aleksandar Bede je arhitekta i urbanista, posvećen problemima urbanizma sadašnjosti i budućnosti, a ujedno je i vredni istraživač nasleđa prošlosti.…

.

Evropska nedelja mobilnosti - Krećimo se kvalitetnije

Život u gradovima i organizacija kako poslovnih tako i privanih aktivnosti, postao je veoma komplikovan i zahtevan, možda ponajviše zbog…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo