.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Obrazovanje

Table za profesore "ponavljače"

04.02.2015.

   Iako poznate kao odlično sredstvo za dinamičnu i interaktivnu nastavu koje pospešuju interesovanje učenika studenata, kao i sve drugo novo i drugačije, takozvane pametne table koje rade na dodir tek se od nedavno koriste u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj, dok se na Filozofskom fakultetu koriste samo na pojedinim odsecima i postoje u tri učionice. 

.

     Zelena tabla i kreda dugo su bili neizostavni pribor u tradicionalnom držanju nastave. Međutim, kako je vreme novih tehnologija stiglo i u metode držanja nastave i predavanja, tako su stare table prvo zamenjene onima na kojima se pisalo markerima, a danas su to table na kojima pomerate stranice i slova običnim dodirom.

    Iako poznate kao odlično sredstvo za dinamičnu i interaktivnu nastavu koje pospešuju interesovanje učenika i studenata, kao i sve drugo novo i drugačije takozvane pametne table koje rade na dodir tek se od nedavno koriste u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj, dok se na Filozofskom fakultetu koriste samo na pojedinim odsecima i postoje u tri učionice.

    Dešava se da neupućeni profesori ove table koriste za pisanje markerima što nikako ne bi smelo, ali se sve pridaje tome da ne postoji dovoljna upućenost i obučenost profesora da ove table adekvatno koriste.

    Viši nastavnik veština na Odseku za anglistiku na Filozofskom fakultetu Aleksandar Kavgić izjavio je da mu ove table posebno odgovaraju kada drži vežbe, gde studenti moraju da pišu, a mogućnosti table su takve da se kasnije sve čuva u pdf formatu, pa se tako pažnja usmerava na predavanje, a ne na pisanje beležaka. On međutim kaže da su drugi profesori pokazali interesovanje za rad na tablama ali za njihovo korišćenje i pripremu predavanja ipak treba dosta vremena.  

     „Ipak sve zavisi od same nastave. Ako je predavač unapred napravio powerpoint prezentaciju on može samo da je prevuče na interaktivnu tablu, ali ako se uzme u obzir sva ta priprema onda je neophodno više vremena za takvo predavanje u odnosu na tradicionalne metode“, objasnio je Kavgić.

    Kada je reč o srednjim školama, pametne table postoje u svim učionicama u Jovinoj gimnaziji, a kako navodi profesor informatike Vukašin Dekanić učenicima je posebno zanimljivo što kad izađu na tablu mogu da rade nešto potpuno drugačije, a nastava je savremena i interesantna, međutim i profesor Dekanić kaže da za ovu nastavu profesori moraju temeljno da se pripreme.

    „Mi radimo na tome da table integrišemo u nastavu na najbolji mogući naćin. Potrebno je dosta priprema koju profesori moraju da obave, a to nekad iziskuje i po nekoliko sati pripreme pre predavanja, ali je tada nastava ujedno dinamičnija i ima veći efekat na učenike“, objasnio je Dekanić.

   Direktor ove gimnazije Radivoj Stojković kaže da je važno da se u srednjoj školi naročito podigne nivo kvaliteta nastave, jer upravo ova škola priprema buduće programere, informatičare i matematičare, pa je tako važno da budu u korist sa tehnološkim inovacijama čak i u nastavi.

    „Ovo su generacije koje rastu sa savremenim tehnologijama, sada je to sve sasvim normalno i mladost živi sa tim. Ova škola u svom četvrtom veku trajanja mora biti spoj tradicije i dostignuća i svaka generacija stiže sa nečim novim i škola da bi to pratila mora da se menja“, izričan je Stojković.  

 Nataša Šaru

 

 

 

 

.
Infopolis omladinski info centar u saradnji sa OPENS-om organizovaće 23. i 24. novembra besplatnu dvodevnu obuku za vođenje radionice…
.
Marko Popić i Nikola Samardžija, studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pokrenuli su firmu koja se bavi izradom mobilnih…
.
Gotovo 80 godina, Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava u znak sećanja na događaj u kome su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?