...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Nagrada Žurnalistu - priznanje za čitav dosadašnji rad

26.12.2017.

Godišnja nagrada Novosadske novinarske škole najboljem mladom novinaru ili najboljoj novinarki, dodeljena je redakciji mesečnika "Žurnalist" kojeg uređuju i za koji pišu studenti i studentkinje Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

.

Ovo je prvi put da je nagrada dodeljena celoj redakciji, koja postoji samo pet godina, a novi urednički tim je formiran pre samo dva meseca. Nagrada Novosadske novinarske škole razlikuje se od ostalih jer uvodi mlade ljude u profesiju, rekla je na dodeli nagrade predsednica Upravnog odbora Škole Dubravka Valić Nedeljković.

"Ona otvara vrata slobodnom, kritičkom novinarstvu bez diskriminacije, zasnovanom na znanju i na profesionalnoj odgovornosti i hrabrosti. Dobija se tako što svi oni koji se bave profesijom monitoruju rad mladih novinara koji su na početku karijere. To su oni pešaci na šahovskoj tabli, koje najradije žrtvuju urednici i urednice a oni im obezbeđuju pobede u svakoj partiji šaha" navela je Valić Nedeljković.

Ovo je prvi put da je nagrada dodeljena celoj redakciji "staroj" samo pet godina. Uprkos kratkom stažu i angažmanu isključivo studentkinja i studenata "Žurnalist" je prevazišao okvire studentskog medija, navodi se u obrazloženju odluke Novinarske škole.

Članica novog uredništva Žurnalista Svetlana Paramentić kaže da je nagrada velika motivacija, naročito za tako mlade novinare.

"To je ipak nagrada našim prethodnim urednicima koji su mnogo uradili u Žurnalistu, pa je na nama da ispunimo ta očekivanja u budućnosti", kaže Svetlana.

zurnalist1 jpg

Marija Stojadinović kaže da je čast biti u rangu dobitnika ove nagrade iz ranijih godina.

"Zapitali smo se da li je to baš zasluženo, ali shvatili smo da je ova nagrada za pet godina postojanja bila ozbiljna i da je Žurnalist pre nas mnogo toga dobrog učinio. Međutim, u novinarstvu ne bi trebalo da se živi od stare slave i spremne smo da se borimo iz dana u dan", kaže Marija.

Naše sagovornice kažu da Žurnalist postoji pet godina, a da je njima ovo prvo iskustvo.

"Nova je redakcija, novi su novinari, niko od nas to nije radio ranije. Uveli smo podelu posla, imamo dve urednice, dizajnerke i lektorke. Igrom slučaja su sve žene, ali to nije bilo namerno", objašnjava Marija.

Cilj Žurnalista danas je da prenosi informacije od javnog značaja, kažu Svetlana i Marija.

"Žurnalist je nastao iz potrebe kolega da nađu mesto gde će pisati, on je besplatan i svi mi radimo bez novca. To se vidi iz stila, jer se tekstovi pišu iz ljubavi prema poslu", kaže Marija.

Svetlana kaže da Žurnalist, za razliku od brojnih omladinskih emisija, rubrika i medija, izveštava o političkim i društvenim temama.

"Mi smo tu da im približimo takve teme. Ako im pokažemo da nismo apolitični, to znači da time treba da ih privučemo i da kažu kako je OK da je neko njihovih godina pisao ovakve teme", kaže Svetlana.

zurnalist2 jpg

Sagovornice Oradija će od 16. januara svakog utorka na Oradiju emitovati svoju emisiju

"Ostavili smo dosta prostora da se igramo i istražujemo jer nemamo mnogo iskustva sa radijom. Jedan deo će biti posvećen prostorima u Novom Sadu, politici javnog saobraćaja, napuštenim mestima. Želimo da se upoznamo sa ovim gradom kroz mesta koja nisu u fokusu. Imaćemo i muzički deo, tu će biti i voditeljski par, a bavićemo se temama koje zanimaju nas i naše vršnjake", kaže Marija.

Svetlana će u ovoj emisiji voditi deo nazvan "šumovi" i tu će se naći "svi oni mali društveno politički događaji koje mi prepoznajemo i mislimo da su važni", kaže Svetlana.

Ceo razgovor sa našim sagovornicama možete poslušati na podkastu O radija.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Počele prijave za peti "On the record" festival

Peti međunarodni festival studenata novinarstva "On the Record" biće održan od 8. do 10. juna u Zagrebu. Biće posvećen aktuelnim…

.

Mediji civilnog društva šansa za informisanje mladih

Mediji koji su namenjeni mladima u Srbiji kaskaju za njihovim stvarnim potrebama. Trenutna slika omladinskog informisanja izgleda ovako: staromodne emisije,…

.

Društvene mreže stvaraju kritičku generaciju

Obiljde nekvalitetnog sadržaja sa bombastičnim naslovima mejnstrim medija i dalje dolazi do nas preko društvenih mreža. Većina čita te tekstove…

.

Samoinicijativom do iskustva

Studenti na fakultetima često nemaju dovoljno prakse, a samim tim ni mogućnosti da steknu iskustvo koje će im biti potrebno…

.

Žurnalist: istinito i odgovorno novinarstvo

"Mi smo svi studenti i Žurnalist je platforma na kojoj vežbamo. Radimo teme kojim želimo da se bavimo. Nalazimo se…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo