...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Samoinicijativom do iskustva

02.05.2016.

Studenti na fakultetima često nemaju dovoljno prakse, a samim tim ni mogućnosti da steknu iskustvo koje će im biti potrebno prilikom zapošljavanja. Zbog toga neki odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke i da se angažuju kako bi se što bolje usavršili. Pored volontiranja i angažovanja u studentskim organizacijama, studenti i sami organizuju festivale i projekte kako bi razmenjivali znanje sa drugim kolegama.

.

Volonteri na festivalu "Novi fokus"

Mesečnik "Žurnalist" pokrenuli su studenti žurnalistike iz Novog Sada, 2012. godine, kako bi imali gde da objavljuju svoje tekstove na teme koje su im zanimljive. Ovaj studentski mesečnik bavi se ozbiljnim temama i danas ima više od 200 hiljada pregleda. Urednik Nikola Maticki kaže da je "Žurnalist" odlična prilika da mladi novinari usavrše svoje sposobnosti.

"Žurnalist je nastao tako što su studenti druge i treće godine novinarstva hteli da osmisle platformu na kojoj će moći da vežbaju, da se usavršavaju, da ono što su naučili do tada na faksu primene u praksi i da pišu. To je bila i dalje je odlična platforma za mlade početnike novinare da pišu svoje prve tekstove", kaže Maticki.

Kako bi svojim mlađim kolegama u Nišu preneo svoja iskustva, student na doktorskim studijama arhitekture Đorđe Jović sa kolegenicom Sanjom Cvetković organizovao je festival "Novi fokus". Na festivalu su prikazani kratki internacionalni filmovi o arhitekturi, a mladi su imali prilike i da čuju iskustva profesionalaca iz ove oblasti.

"Važna stvar jeste to što smo mi uspeli da okupimo veliki broj volontera koji su pretežno studenti arhitekture. Njihovo učešće i aktivnosti na našem festivalu su priznati na fakultetu kao obavezna stručna praksa. Oni su ovom prilikom, kao i mi sami, imali mogućnost da se upoznaju sa brojnim profesionalcima i amaterima iz oblasti arhitekture", ističe Jović i dodaje da su studentima pored znanja stečenog na fakultetu najznačajniji neformalna edukacija i kontakti.

Potrebno iskustvo studenti mogu steći i kroz aktivnosti u "Infopolisu". Koordinatorka ovog Omladinskog centra Ivana Botić smatra da angažovanjem u "Infopolisu" mladi razvijaju sposobnosti naspram svojih interesovanja.

"Ono što mi volimo da ističemo mladim ljudima koji žele da volontiraju je da će u Infopolisu prvenstveno dobiti iskustvo. U okviru tog iskustva oni uče kako da komuniciraju sa drugim mladim ljudima, kako da organizuju događaje, kako da vode radionice, ukoliko je to nešto što oni žele", kaže Ivana Botić.

Sa druge strane, u Volonterskom centru Vojvodine ističu da svrha volontiranja nije samo sticanje iskustva već i pomoć društvenoj zajednici. Koordinatorka Jelena Amzirkov kaže da se volontiranje često meša sa stručnom praksom i stažiranjem.

"Činjenica je da su mladi izuzetno motivisani da volontiraju, da pomažu drugima. Sa druge strane postoji ta široka rasprostranjenost promocije volonterizma kao načina za sticanje iskustva zarad bolje konkurentnosti na tržištu rada, što nije volontiranje", navodi ona.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, mladi spadaju u kategoriju osoba koje se teže zapošljavaju. Najveća prepreka za posao su neaktivnost mladih i nedostatak iskustva.

Sanja Matić

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo