...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Samoinicijativom do iskustva

02.05.2016.

Studenti na fakultetima često nemaju dovoljno prakse, a samim tim ni mogućnosti da steknu iskustvo koje će im biti potrebno prilikom zapošljavanja. Zbog toga neki odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke i da se angažuju kako bi se što bolje usavršili. Pored volontiranja i angažovanja u studentskim organizacijama, studenti i sami organizuju festivale i projekte kako bi razmenjivali znanje sa drugim kolegama.

.

Volonteri na festivalu "Novi fokus"

Mesečnik "Žurnalist" pokrenuli su studenti žurnalistike iz Novog Sada, 2012. godine, kako bi imali gde da objavljuju svoje tekstove na teme koje su im zanimljive. Ovaj studentski mesečnik bavi se ozbiljnim temama i danas ima više od 200 hiljada pregleda. Urednik Nikola Maticki kaže da je "Žurnalist" odlična prilika da mladi novinari usavrše svoje sposobnosti.

"Žurnalist je nastao tako što su studenti druge i treće godine novinarstva hteli da osmisle platformu na kojoj će moći da vežbaju, da se usavršavaju, da ono što su naučili do tada na faksu primene u praksi i da pišu. To je bila i dalje je odlična platforma za mlade početnike novinare da pišu svoje prve tekstove", kaže Maticki.

Kako bi svojim mlađim kolegama u Nišu preneo svoja iskustva, student na doktorskim studijama arhitekture Đorđe Jović sa kolegenicom Sanjom Cvetković organizovao je festival "Novi fokus". Na festivalu su prikazani kratki internacionalni filmovi o arhitekturi, a mladi su imali prilike i da čuju iskustva profesionalaca iz ove oblasti.

"Važna stvar jeste to što smo mi uspeli da okupimo veliki broj volontera koji su pretežno studenti arhitekture. Njihovo učešće i aktivnosti na našem festivalu su priznati na fakultetu kao obavezna stručna praksa. Oni su ovom prilikom, kao i mi sami, imali mogućnost da se upoznaju sa brojnim profesionalcima i amaterima iz oblasti arhitekture", ističe Jović i dodaje da su studentima pored znanja stečenog na fakultetu najznačajniji neformalna edukacija i kontakti.

Potrebno iskustvo studenti mogu steći i kroz aktivnosti u "Infopolisu". Koordinatorka ovog Omladinskog centra Ivana Botić smatra da angažovanjem u "Infopolisu" mladi razvijaju sposobnosti naspram svojih interesovanja.

"Ono što mi volimo da ističemo mladim ljudima koji žele da volontiraju je da će u Infopolisu prvenstveno dobiti iskustvo. U okviru tog iskustva oni uče kako da komuniciraju sa drugim mladim ljudima, kako da organizuju događaje, kako da vode radionice, ukoliko je to nešto što oni žele", kaže Ivana Botić.

Sa druge strane, u Volonterskom centru Vojvodine ističu da svrha volontiranja nije samo sticanje iskustva već i pomoć društvenoj zajednici. Koordinatorka Jelena Amzirkov kaže da se volontiranje često meša sa stručnom praksom i stažiranjem.

"Činjenica je da su mladi izuzetno motivisani da volontiraju, da pomažu drugima. Sa druge strane postoji ta široka rasprostranjenost promocije volonterizma kao načina za sticanje iskustva zarad bolje konkurentnosti na tržištu rada, što nije volontiranje", navodi ona.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, mladi spadaju u kategoriju osoba koje se teže zapošljavaju. Najveća prepreka za posao su neaktivnost mladih i nedostatak iskustva.

Sanja Matić

Možda te još zanima:

.

Bezbednije je na otvorenom bazenu nego u kafiću

Takozvani drugi talas koronavirusa ponovo je pokrenuo apele za poštovanje mera, za brigu o zdravlju i bezbednosti, pogotovo kada je…

.

Penzija kao naučna fantastika

Mislite li o penziji? Ako imate između 16 i 28 godina i živite u Srbiji, odgovor na ovo pitanje je…

.

Radno leto za studente pod znakom pitanja

Prethodnih godina mladi su već krajem juna ili početkom jula tražili sezonske poslove. Međutim, zbog pandemije neki od njih imaju…

.

Stranke ignorisale mlade u kampanji

Predizborna kampanja kojoj smo prisustvovali u proteklih mesec i po mlade je učinila vidljivima najviše na deljenju letaka, balona i…

.

Reakcije na održavanje Exita podeljene, organizatori objavili prva imena

Zvanična odluka o tome da ovogodišnji Exit festival ipak bude održan izazvala je različite reakcije javnosti. Sa jedne strane, mnogi…

.

O rasizmu se ne govori dovoljno

Gotovo svakodnevno čujemo za neki napad koji se dogodio na osnovu rasne pripadnosti, bilo gde u svetu. Sada, doduše, mnogo…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music Mix by Majkić
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo