...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Fakulteti nude zanimljive programe, interesovanje veliko

14.03.2018.

Većina maturanata počela je sa pripremama za prijemni ispit za fakultet. Oni koji su još neodlučni ili oni kojima su bile potrebne dodatne informacije, priliku za to imali su na nedavnom Sajmu obrazovanja "Putokazi".

.

Na Sajmu obrazovanja predstavljeni su državni i privatni fakulteti, kao i visoke strukovne škole. Na štandovima su studenti bili živi informatori, a kako kažu sa štanda Filozofskog fakulteta, najviše brucoša se raspituje za psihologiju.

"Druga stvar za koju se opredeljuju je engleski jezik i književnost. Pored engleskog je aktuelna pedagogija jer su prijemni za pedagogiju i psihologiju veoma slični, pa ako studenti ne polože na psihologiji u pedagogiji traže novu šansu. Veoma je aktuelan novi smer socijalni rad, jer otvara mnogo mogućnosti za zapošljenje", rekli su nam studenti Filozofskog fakulteta s kojima smo razgovarali.

Pored socijalnog rada, ove godine na Filozofskom fakultetu uveden je i novi smer Engleski jezik i književnost, sa drugom stranom filologijom. Pored Filozofskog, fakultet na čijem je štandu tokom čitavog dana bilo posetilaca je Fakultet tehničkih nauka. Kako kažu studenti FTN-a, brucoši mogu da biraju između 27 smerova.

sajam obrazovanja

"Najtraženiji su smerovi iz IT struke: softversko inženjerstvo, informacione tehnologije, računarstvo i automatika, primenjeno softversko inženjerstvo, inženjerstvo informacionog sistema i pomenuti informacioni inženjering. Osim toga, bilo je puno interesovanja za studije inženjerskog menadžmenta, za grafičko inženjerstvo i dizajn, kao i za animacije u inženjerstvu", kažu studenti FTN-a.

Sa druge strane, Akademija umetnosti ove godine nudi dva nova programa.

"Najviše se traži ilustracija, to je jedan od novijih programa. I gluma, definitivno. Takođe, gejm dizajn je najnoviji smer za koji se raspituju, on je takođe tražen", rekli su nam na štandu Akademije umetnosti.

Studenti koji su predstavljali jedan od najstarijih fakulteta na području Novog Sada, Poljoprivredni fakultet, kažu da je interesovanje raznovrsno.

"Najviše se interesuju za veterinu, uglavnom veterinarsku medicinu. Takođe postoji interesovanje za pejzažnu arihtekturu, fitomedicina je jako popularna poslednjih nekoliko godina,kao i agroekonomija. Naiđe nam i po koji srednjoškolac koji se raspituje za manje zastupnjene smerove, tako se može reći da je veliko interesovanje za Poljoprivredni fakultet", kažu studenti Poljoprivrednog fakulteta.

sajam obrazovanja

Naveli smo samo neke od  fakulteta koji nude zanimljive programe. Ono što studenti preporučuju je da, ako je nekom srednjoškolcu potrebna dodatna informacija, iskoriste mogućnost otvorenih vrata koju organizuje svaki fakultet nekoliko meseci pre prijemnog ispita.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u emisiji "Pokretač", na podkastu Oradija.

Tekst i fotografije: Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Sajam obrazovanja u Beogradu

Sajam EduFair biće održan 10. marta u Beogradu u hotel Metropol. U vremenu u kome tehnologija munjevito napreduje, pa time menja…

.

Sajam obrazovanja u inostranstvu

Careers of the future, sajam obrazovanja u inostranstvu kroz trendove tržišta rada, biće održan 8. i 9. decembra. Na ovom…

.

Upoznaj se sa fakultetima u Beogradu

Univerzitet u Beogradu organizuje drugi virtuelni sajam obrazovanja 15. i 16. novembra na kome će učenici srednjih škola moći više…

.

Upoznajte se sa mogućnostima studiranja u Francuskoj

Francuski instituti iz Srbije, Bugarske, Albanije, Grčke i Bosne i Hercegovine organizuju osmi "Putujući studentski sajam", koji se održava u…

.

Sajam obrazovanja za studije u Australiji

Agencija za obrazovanje "Bridge Blue Serbia" organizuje treći sajam australijskog obrazovanja u Beogradu u nedelju 1. oktobra, pod nazivom "Otključaj…

.

Da li dovoljno spavamo?

"Kada ću se naspavati i zašto nikad" i "Spavaćeš kad umreš" rečenice su koje se svakodnevno mogu čuti u univerzitetskom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo