...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Kako je roditeljima LGBT osoba?

15.05.2019.

Zaštita prava LGBT+ osoba neretko je oblast delovanja mnogih nevladinih organizacija, a od skoro i državnih institucija. Organizacije mogu da pomognu da se reši problem u društvu, ali problem u porodici često ostaje nerešen. Kako dopreti do roditelja LGBT osoba?

.

Foto: pexels.com

Mlade LGBT osobe doživljavaju diskriminaciju u skoro svakoj sferi života, među kojima je i porodica. Neki roditelji ne mogu da se pomire sa tim da je njihovo dete pripadnik/ca LGBT populacije, a postoje i roditelji koji odbacuju svoju decu, pa čak i oni koji ih fizički zlostavljaju.

Društveni centar "Izađi" ima grupu podrške za roditelje LGBT osoba, koju vodi psihološkinja Vedrana Mirković. Ona kaže da u našem društvu još uvek ne postoji dovoljna svest o tome da roditelji LGBT osoba imaju neke specifične izazove u svom roditeljstvu.

"Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju roditelji LGBT osoba je to što kod njih postoji povećan rizik od suicida. Pored toga, važna tema je i rušenje predrasuda koje se tiču uzroka homoseksualnosti i transseksualnosti i razumevanje i prihvatanje svog deteta. Roditeljima treba pomoć i oko integrisanja detetovog drugačijeg identiteta u bližu i širu porodicu, u smislu dogovora oko načina autovanja", objašnjava Vedrana.

Ona kaže da su to svakodnevni izazovi porodičnog života i da se ispostavilo da su to teme u kojima je roditeljima najpotrebnija podrška drugih roditelja u vidu iskustva, a ne toliko stručna pomoć.

"U tom smislu je naša grupa podrške jedan resurs jer su roditelji došli spremni na to da dele svoja i da čuju tuđa iskustva. Moja koleginica Jelena Srdanović Maraš i ja smo na početku osmislile deset radionica za roditelje. Kada se taj ciklus radionica završio, roditelji su izrazili potrebu da nastave da se sastaju u nekom neformalnom vidu, gde nisam više ja neko kao stručnjak ko vodi te sastanke, već se polako održavanje grupe prepušta roditeljima i oni organizuju aktivnosti na način na koji žele. Okupljaju se što radi sebe, što radi podrške nekim novim roditeljima, za koje se ja nadam da će se priključiti", rekla je Vedrana.

Jedna mama LGBT osobe, koja je učesnica programa podrške, kaže da je njen motiv za priključivanje grupi bio taj da bude u okruženju onih koji su slični njoj i koji imaju slične potrebe.  

loveee jpeg

"Prvo sam razgovarala sa Vedranom i dobila odgovore od nje na neka moja pitanja, tako da, kada sam došla u grupu, već sam prihvatila tu svoju situaciju, ali sam htela da budem u tom okruženju i prijalo mi je. Htela sam da upoznam druge roditelje i da čujem kako su oni rešili neke stvari koje ja ne mogu i nisam još uvek rešila, a to je autovanje široj porodici i prijateljima", objašnjava ona.

Kako kaže naša sagovornica, shvatila je da njena porodica nije porodica sa problemom, već da je to samo novonastala situacija u kojoj se treba snaći.

"Mislim da je deci potrebna naša podrška i da je zbog toga važno da mi budemo u redu s tim, da to prihvatamo i da ih pratimo u svemu tome. Iz razgovora sa svojim detetom, shvatila sam da se dosta njih nije autovalo svojim roditeljima, jer im to predstavlja problem. Kada ste deo grupe, osećate da ste svoj na svome, da vas niko neće gledati popreko, jer ste tu iz istog razloga i dobro vam je", ističe ona.

Razgovarali smo i sa biseksualnom devojkom koja se autovala roditeljima. Ona kaže da se pre nego što je saopšila mami svoju seksualnu orijentaciju bojala da je mama neće prihvatiti.

"Nikom nije lako da to kaže roditeljima. Ja sam se odlučila na taj korak kada sam našla prvu devojku. Moja mama je to dobro prihvatila, ali bojala sam se da ne pomisli da sam greška i da neće to prihvatiti zbog ostatka porodice. Drago mi je što me je prihvatila onakvu kakva jesam i što se naš odnos nakon autovanja nije promenio. Sa druge strane, imala sam negativno iskustvo sa školskom psihološkinjom, koja je odbila da sa mnom razgovara na tu temu, ali sam u 'Izađi' pronašla pravu podršku", rekla je ona.

U centru "Izađi" roditeljima je na raspolaganju i individualan susret sa psihologom, pored grupe podrške.

"Dogovor grupe je da je otvorena za nove članove. Ko god želi da razgovara, može da nam se javi putem Fb stranice ili putem mejla na adresu vedrana@podrska.in.rs. Još jedan način je da u sredu (večeras) u 20h dođu u centar 'Izađi' i upoznaju roditelje i mlade na događaju 'Roditelji kuvaju za vas', pa da procene da li žele da se priključe grupi", kaže Vedrana.

U Društvenom centru "Izađi" u Šafarikovoj ulici roditelji koji su deo grupe podrške pripremaće klopu, sa ciljem da pozovu mlade i druge roditelje na druženje, kako bi se upoznali i razmenili iskustva. To je mogućnost da roditelji koji su prošli kroz grupu podrške odgovore svim drugim roditeljima na potencijalna pitanja.

 

Emisiju "U kakvoj zemlji želim da živim" u kojoj smo pričali o podršci roditeljema LGBT osoba možete čuti u plejeru.

J. Golubović

Možda te još zanima:

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo