...
TRENUTNO16:45 - 17:00Tehnologija

Društvo

Kako do sopstvenog biznisa?

08.04.2022.

Mladima u Srbiji nedostaju znanja i veštine koje su neophodne za preduzetništvo. Kome se prvo obratiti i kako započeti svoj projekat, kao i kako realizovati sopstvene ideje i koji su potencijalni problemi koji će ih sačekati, neka su od osnovnih pitanja na koja mladi nemaju odgovor.

.

Profesor na Ekomomskom fakultetu i jedan od korisnika Poslovnog inkubatora Novi Sad Milenko Matić objašnjava da je najbitnije da se ideja o pokretanju preduzeća razvije na pravi način.

"Neophodno je krenuti na pravi način, od toga da li postoji problem, koliko taj problem boli i da li je neko spreman da plati da bi se taj problem rešio. Druga stvar su resursi, gde je najveću pažnju potrebno posvetiti timu i finansijama. Tim treba da bude multidisciplinaran, mora obuhvatati članove koji imaju strasti i neophodna znanja koja će ih održati na okupu. Finansije se navode kao glavna prepreka. Pored ušteđevine, banaka i drugih institucija, imamo i biznis anđele, različite fondove i takmičenja preko kojih se mogu prikupiti sredstva",  kaže Milenko. 

mladipreduzetnistvo2 png

Mladi preduzetnik Đorđe Ivanković kaže da pokretanje sopstvenog biznisa donosi niz prednosti i mana, ali i puno stresa i odricanja.

"Hteo sam da pokrenem biznis u svom gradu. Odlučio sam se za nešto čega nema i otvorio pet šop. Za pokretanje određenih poslova, kao što je trgovina, ne postoji subvencija države, tako da sam ga ja otvorio pomoću svoje ušteđevine. Nisam, takođe, imao ni mogućnost vraćanja novca kroz program 'Moja prva plata' ili slično. Kako sam ušao u biznis samo sa svojom ušteđevinom, nisam zarobljen kreditima i slično, samim tim i zarada je manja. Što se papirologije tiče, u tom trenutku APR nije bio ažuran, pa sam morao da idem od jedne do druge ustanove. Sa stečenim iskustvom nisam siguran da li bih se opet upustio u tako nešto", priča Đorđe.

Iskustva su individualna, pa je tako Aleksandra Dvorjan, jedna od osnivačica startap firme za video igre, sa Agencijom za privredne registre imala pozitivno iskustvo. 

"Kretanje kroz ceo postupak nije komplikovano, tu su ljudi da pomognu. Onaj ko je zainteresovan da to sve obavi sam, može, ali je mnogo i onih firmi koje uy naknadu sve to organizuju za onog ko želi da otvori firmu. Kada je reč o procedurama, u slučaju da se neko ko nije pravnik ili ko nije angažovao pravno lice time pozabavi, u Agenciji za privredne registre postoji i pravna služba. Svaki put kada smo imali tu situaciju da je trebalo izvršiti promene u dokumentaciji, odnosno papirologiji koju sam lično prikupila i smatrala da je adekvatna, odlazila sam kod pravnice da proverim regularnost", objašnjava Aleksandra.

mladipreduzetnistvo3 png

Mladi nisu upućeni u pokretanje i razvijanje biznis ideja, ali bi se za savet najpre obratili iskusnijim prijateljima.

"Ne znam, nisam baš najbolje upućena, mislim da se mladi ne edukuju o tome."

"Iskreno, ne znam šta je potrebno da bi se pokrenulo preduzeće, mada imam neke prijatelje koji su pokrenuli neke svoje male biznise i verovatno bih njih kontaktirala i tražila neku pomoć."

"Zapravo nikada nisam razmišljala o tome šta je potrebno za pokretanje svog biznisa“. 

U toku ove godine mladi koji se odluče da pokrenu svoj biznis mogu da računaju na pomoć države. Iz budžeta države mogu dobiti do 35 odsto bespovratnih sredstava od ukupne vrednosti ulaganja. Sredstva opredeljena programom namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Ovom temom bavili smo se i u najnovijem izdanju emisije Pop up:

M. Ilić

foto: Pexels

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Dan zaljubljenih kao prilika za zaradu

Dan zaljubljenih nastao je kao hrišćanski praznik koji slavi mučenika svetog Valentina. Kasnije je, zahvaljujući folklornoj tradiciji Evropljana, postao komercijalni…

.

Vredi pročitati: "Ciljevi"

Preporuka knjige za ovu nedelju dolazi "sa izvora", iz Gradske biblioteke Novog Sada. Ljiljana Maširević je bibliotekarka u ogranku "Stevan…

.

Otvorene prijave za YouthSpeak Forum

Organizacija AIESEC organizuje YouthSpeak Forum namenjen mladima koji će se realizovati tokom aprila i početkom maja u pet gradova u…

.

Nauči kako da rešiš poslovne izazove

Case Study Club i Fakultet organizacionih nauka organizuju takmičenje za učenike završnih godina srednje škole sa teritorije Srbije pod nazivom…

.

Posvećenost garantuje uspešan start up

Rastom IT sektora u Srbiji popularizovana su i start up preduzeća. Kako i sam termin kaže, u pitanju su novostvorene…

.

Razvij karijeru i pronađi svoj put do uspeha

Coca-Cola podrška mladima organizuje besplatanu regionalnu konferenciju pod nazivom "#HowTo Festival znanja i veština u trendu". Konferencija će biti održana…

  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Tehnologija
  • 17:00 Rodnopravnost
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo