...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Posvećenost garantuje uspešan start up

22.11.2022.

Rastom IT sektora u Srbiji popularizovana su i start up preduzeća. Kako i sam termin kaže, u pitanju su novostvorene kompanije, odnosno početnici u poslovanju. Najpoznatiji primeri uspešnih start up-ova u svetu su Google, Apple, Microsoft i Intel. Na nedavno održanom Brave New Media Forumu u Beogradu predstavljena su dva domaća start upa – ClickSaver i City And Me.

.

Branko Krsmanović iz Niša osnivač je start upa City And Me – aplikacije koja nagrađuje građane za društveno kosisne aktivnosti. Vožnjom bicikla, šetanjem, glasanjem ili reciklažom, građani dobijaju City And Me token koji mogu da zamene za sat vremena parkinga, dve karte za pozorište ili smanjenje lokalnih računa.

"Da bismo to promovisali krenuli smo bojažljivo u izradu chatbota na Viberu, zato što 95 odsto stanovnika Srbije koristi tu platformu. Za vrlo kratko vreme probali smo da im pružimo osnovne servisne informacije o gradu i došli do 75.000 korisnika u Nišu, što po nekoj računici kaže da svaki četvrti ili peti Nišlija koristi chatbot. To nam je dalo snagu da možemo da nastavimo kao održivi i zanimljivi inovativni medij koji će građanima Niša pružiti brze, jednostavne i korisne informacije o svom gradu, a s druge strane nagraditi ih za njihove društveno korisne aktivnosti", ističe Branko.

brankokrsmanovic png

Branko Krsmanović

Najveći izazov za jedan takav start up koji funkcioniše na lokalnom nivou mogu da predstavljaju gradske institucije, priča Branko.

"Gledali smo da i njima damo dodatnu vrednost u komunikaciji sa građanima, da brzo, jednostavno i lako mogu da komuniciraju, a građanima da brzo i lako dobiju sve informacije, da lako mogu da prijavljuju probleme i da dobiju kvalitetne informacije na teritoriji grada. Najveći izazov je sa gradskim institucijama koje nekad mogu da budu trome, ali pravimo start up i samu aplikaciju tako da ne zavisimo mnogo od njih, da su to linkovi koje mi treba da plasiramo, a ne da neko drugi treba nešto administrativno da uradi da bi se to desilo. Mislim da upravo u tome leži dosadašnji uspeh ove aplikacije", kaže Branko.

Ukoliko pokrećete jedan start up, platforma ClickSaver, koja kreće sa radom u decembru, može vam biti od velike pomoći. U pitanju je prodavnica za softvere namenjena medijima, start up-ovima i studentima koji žele da pokrenu svoj biznis. Na platformi se mogu naći promotivni kodovi, popusti, kao i besplatne verzije samih softvera. Pored toga, tu su i tutorijali koji objašnjavaju kako se ti softveri koriste. Suosnivač kompanije AI Software Ivan Kadić napominje da je ClickSaver nastao kako bi pomogao onima koji pokreću svoj start up biznis.

"Tu smo da ih podržimo što je više moguće i da uštede vreme pre svega, jer kako i samo ime kaže ClickSaver – štedeti vreme. Kada sam ja krenuo sa razvijanjem prvih proizvoda, tako nešto nije postojalo kod nas. Kada sam kasnije eskalirao proizvod u Velikoj Britaniji i Americi, tamo sam upoznao slične platforme i video koliko je, već u startnoj poziciji, neki tim iz Velike Britanije ispred nas. Zato što ima mogućnost da koristi Amazon web servis za nula dolara, dok mi, ukoliko se sami ne bavimo time da dođemo do promo koda, moramo da platimo isti. Teško nam je onda da imamo jednaku startnu poziciju. Tada je nastala želja da nastane nešto poput ClickSavera za Srbiju. Drago mi je da će već u decembru biti live za prve korisnike i nadam se da će ljudi koristiti tu mogućnost", kaže Ivan.

ivankadic png

Ivan Kadić

Pokretanje start up kompanija često nosi rizik, ali i veću mogućnost za povratak investicije i brzi rast. Pitali smo Branka da pruži savete za uspešno pokretanje jednog start up-a.

"Prvi savet je da treba da se definiše problem koji se rešava i da se definiše ciljna grupa koju taj problem interesuje. Ako nemamo to, sama ideja koja stoji u našim glavama i za koju mislimo da je najbolja moguća, neće nikad dati rezultate. Naročito ako uključite i stakeholdere i ciljnu grupu od samog početka. Da krenete u malim koracima kako biste prepoznali šta je stvarno njihov problem i u konkretnim feedbackovima sa njihove strane dobili korisne informacije kako taj problem treba rešiti. Poslednja stvar je, naravno, posvećenost. Ne možete da radite drugi posao i da radite svoj start up, nego morate da se 120 odsto posvetite razvoju svoje priče. Devet od 10 start up-ova uspe. Treba da smanjite rizike da vaš start up bude u tih devet", naglašava Branko.

Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj svake godine raspisuje konkurs za odobravanje kredita za početnike preduzetnike bez hipoteka i start up kredite za pravna lica. Zbog velikog broja pristiglih zahteva ove godine, 1. novembra je obustavljen prijem novih. Ukoliko želite pomoć države za pokretanje biznisa, moraćete da sačekate naredni konkurs.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Dan zaljubljenih kao prilika za zaradu

Dan zaljubljenih nastao je kao hrišćanski praznik koji slavi mučenika svetog Valentina. Kasnije je, zahvaljujući folklornoj tradiciji Evropljana, postao komercijalni…

.

Vredi pročitati: "Ciljevi"

Preporuka knjige za ovu nedelju dolazi "sa izvora", iz Gradske biblioteke Novog Sada. Ljiljana Maširević je bibliotekarka u ogranku "Stevan…

.

Otvorene prijave za YouthSpeak Forum

Organizacija AIESEC organizuje YouthSpeak Forum namenjen mladima koji će se realizovati tokom aprila i početkom maja u pet gradova u…

.

Nauči kako da rešiš poslovne izazove

Case Study Club i Fakultet organizacionih nauka organizuju takmičenje za učenike završnih godina srednje škole sa teritorije Srbije pod nazivom…

.

Razvij karijeru i pronađi svoj put do uspeha

Coca-Cola podrška mladima organizuje besplatanu regionalnu konferenciju pod nazivom "#HowTo Festival znanja i veština u trendu". Konferencija će biti održana…

.

GENijalni medijski startapi u Beču

U Beču će u junu biti održan GEN Samit, događaj na kojem novinari, urednici i medijski profesionalci iz celog sveta…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo