...
TRENUTNO12:30 - 12:45Album nedelje

Društvo / Intervju

Youth Fair uporište mladih

01.07.2016.

Regionalni sajam omladinskog turizma, OPENS Youth Fair održava se već pet godina tokom kojih je prikupio impozantan broj izlagača i učesnika, koji na taj način promovišu svoju delatnost. Portparolka Turističke organizacije Novog Sada, Tihana Putin kaže da je veoma bitno da mladi imaju izbor sadržaja kojim bi upotpunili slobodno vreme, ali da pritom budu uključeni u razne aktivnosti koje bi na kraju dovele do njihovog zapošljavanja pa samim tim i osamostaljivanja.

.

Youth fair ima za cilj da se kroz zajedničku regionalnu inicijativu Balkan pozicionira kao jedna od najatraktivnijih destinacija za mlade na svetu. Omladinski turizam, koji na globalnom nivou prihoduje više od 100 milijardi evra godišnje, predstavlja veliki potencijal za sve države regiona Zapadnog Balkana. Tihana Putin kaže da je značaj Youth faira prvenstveno promocija.

"Svake godine imamo veoma veliku posećenost izlagača jer sve više njih želi da iskoristi šansu da se praktično besplatno promoviše svim prolaznicima i  svim posetiocima našeg grada. U vreme koncerata i otvaranja sajma veliki broj mladih zaista dođe da se informiše i tada imamo sladak problem- mali Trg (smeh). To nam se dešava i ove godine i nismo mogli da primimo sve zainteresovane izlagače jer fizički više nema prostora. Ugrozili bi fan pit zonu ili bi ugrozili druge organizacione momente".

Tihana Putin navodi da je ove godine novina  adrenalin korner gde će biti predstavljeno nešto što će se u perspektivi oformiti kao savez adrenalinskih sportova u Novom Sadu.

"Tu će mladi moći da se oprobaju u penjanju na stene, paintball-u, bmx-u, skejtbordu ili bilo čemu drugom što pokreće adrenalin u telu. Takođe će u ponudi biti i novih destinacija. Naši posetioci su već navikli da se tu nalaze turističke organizacije iz Crne Gore, Republike Srpske, Srbije i da se na taj način promovišu brojni festivali, a sada se tome pridružuju i Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija".

tihana jpg

Foto: RNS (Zoran Dejanović)

Tihana se slaže sa ocenom da Youth Fair čini uporište gde mladi ljudi mogu da dođu, da se upoznaju, ostvare kontakt i tako napreduju u bilo kojoj sferi.

"Mi se trudimo da to postanemo i mislim da smo prepoznati u regionu kao destinacija za mlade u kojoj se uoči Exit festival trebaju naći svi relevantni predstavnici omladinskog turizma jer je publika takva i željna je takve ponude.  Pored sajamskog imamo i muzički program koji je prilagođen mladima".

 Pristup koji neguje Youth Fair Novi Sad "Za svakog po nešto" očigledno daje rezultata, naša sagovirnica kaže da je Fejsbuk stranica prvi fidbek.

"Naš sajt je prilikom guglanja na prvom mestu u pretraživaču, što znači da je stranica često posećena. Mi ćemo omogućiti da se tokom cele godine vide konkretne turističke ponude i pozivi manifestacija koje žele tu da se ispromovišu. Naša ideja je da tokom cele godine komuniciramo sa publikom. Na našem sajtu možete da videte sve predstavnike koji će biti na sajmu ove godine. Vrlo je važno da se svi umrežimo i pokažemo koliko smo jaki i značajni u smislu, koliko toga imamo da ponudimo".

masa jpg

Foto: Youth Fair

Tihana Putin smatra da treba dati podršku svakom mladom čoveku. Pored toga morate im ponuditi i odličan provod.

"Najbitnije je da im ponudite sadržaje koji bi upotpunili njihovo slobodno vreme ali je svakako bitno i da ih uključite u aktivnosti kao što su projekti, volonterski kampovi pa čak i momenti zapošljavanja, jer, realno, svi oni žele da se osamostale".

Na pitanje što bi za Novi Sad značilo kada bi postao omladinska prestonica kulture Tihana odgovara da bi to marketinški odjeknulo u celom svetu.

"Kada ste vi prvi među jednakima ili najboljima to bi bilo veoma dobro za Novi Sad. Turistička organizacija Novog Sada redovno prati statistiku i i znamo da u pojedinim mesecima postoji problem naći krevet više ako pričamo o smeštajnim kapacitetima ali bi bilo dobro da taj ‘problem’ postoji stalno. Mislim da ta lista, koja bi korist bila za Novi Sad preduga i da o tome možemo da pričamo danima. Kada imate mogućnost da budete najbolji u nekoj oblasti to može da bude samo plus".

Youth Fair se održava 05. i 06. jula od 18 časova kada ćete imati priliku da se upoznati sa raznim organizacijama, ekstremnim sportovima i nesvakidašnjim rukotvorinama. Prvo veče će zatvoriti muzički program kada će na bini na Trgu slobode nastupiti poznati hrvatski bend TBF i Jambinai a drugo veče ove manifestacije zatvoriće Artan Lili i Darko Rundek.

Tonski intervju poslušajte u plejeru.

Jelena Mijatović

 

 

Možda te još zanima:

.

Marko Louis i Nipplepeople na OPENS Youth fair-u

Osmi Youth fair biće održan 2. i 3. jula  u centru grada, na Trgu slobode i u porti Katoličke crkve…

.

Youth fair najlepši uvod za Exit

Sedmi regionalni Sajam omladinskog turizma biće održan 10. i 11. jula u centru Novog Sada, pod sloganom "Letnja avantura startuje…

.

OPENS Youth Fair 10. i 11. jula

Sedmi regionalni Sajam omladinskog turizma biće održan 10. i 11. jula u centru Novog Sada, pod sloganom "Letnja avantura startuje…

.

Sloboda kreativnog plesa

Nakon svog 15 godina dugog boravka u Americi gde je radila sa plesačima u raznim kategorijama, Novosađanka Tatjana Grujić posvetila…

.

Balkan kao destinacija za mlade

Sajam omladinskog turizma - Youth fair 2017, održava se danas i sutra na Tgu slobode i u Katoličkoj porti, a…

.

Nedeljni vodič od 3. do 9. jula

Youth Fair, Art Eco Market, Exit...Napunite baterije, polećemo!

  • 11:00 Rodnopravnost
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo