...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 3. do 9. jula

03.07.2017.

Youth Fair, Art Eco Market, Exit...Napunite baterije, polećemo!

.

Ponedeljak 3. jul

Šesti regionalni sajam omladinskog turizma Youth Fair 2017 počinje danas i sutra na Trgu slobode i u Katoličkoj porti, neposredno pred EXIT, kada naš grad postaje centar okupljanja mladih iz celog sveta. Kao i svake godine, posetioci će besplatno moći da uživaju u raznovrsnim sadržajima sajma i to od 18:00 do 22:00, oba dana festivala. Kako se ova manifestacija ne može zamisliti bez muzike, Youth Fair 2017. sprema još jedno izdanje muzičkog programa - GET EXITed. Publika će se oba dana sajma, u večernjim časovima, na Trgu slobode i u Katoličkoj porti provoditi na svirkama najatraktivnijih izvođača. Kao zvezde večeri nastupiće Let 3 i Rambo Amadeus. Kao i prethodnih godina, u Katoličkoj porti će se održavati i manifestacija "Art Eco Market", gde će mladi dizajneri predstaviti svoje rukotvorine svim poklonicima zanimljivih detalja, kao i bogat izbor specijaliteta od hrane. Detaljna satnica konferencije, promocija tokom sajma i muzičkom delu manifestacije će biti uskoro objavljene.

Specijalno veče uz dva benda koji se sastoje od istih članova. Adresa je dom b-612 Lepa muzika, distorzija, slobodan duh, prljava svirka. U stvari, tu su da pokažu lepotu u prljavštini, zen, njen dubok pogled koji vas u snovima prati, sevdah i mlečne proizvode egzotičnih bića. Ništa ne obećavaju! Gandy & The Sin Experience / Electral Dysfunction. Početak 21 čas.

Language club Novi Sad danas u Radio cafeu organizuje prvi susret jezičkih entuzijasta, sa idejom da se na jednom mestu okupe oni koji uče strane jezike, nezavisno od nivoa znanja, one koji tečno govore strani jezik i strance koji govore svojim maternjim jezikom. Učesnici će imati priliku da unaprede znanje stranog jezika, saznaju zanimljivosti o drugim kulturama i steknu nova poznanstva. Koncept jezičkog kluba podrazumeva da svaki sto bude rezervisan za jedan jezik, a učesnici mogu odabrati i menjati stolove, pridružiti se konverzaciji ili samo slušati. Za sada lista jezika obuhvata srpski za strance, engleski, nemački, španski, poljski, ruski i hebrejski, ali može se i menjati u skladu sa željama učesnika. Organizatori pozivaju zaljubljenike u strane jezike da im predlože koje jezike bi želeli da vežbaju, a konačna lista biće objavljena na Fejsbuk stranici događaja. Jezički klub počinje u 19 časova, a Radio cafe nalazi se u Ulici Svetozara Miletića 45. Učešće je besplatno.

Utorak 4. jul

U čast 50. godišnjice od velikog Leta ljubavi iz 1967. godine, EXIT danas od 17h u Dunavskom parku u Novom Sadu organizovati celodnevni piknik i druženje na suncu. Sve posetioce velikog EXIT piknika očekuju i prateća osveženja i grickalice, ali i poklon iznenađenja za najbrže! Srđan Šveljo, poznatiji kao DJ Fanatik spremio je i specijalni DJ set u hipi duhu iz 60-ih i 70-ih godina, a u parku ćemo slušati i specijalni repertorar akustičnog dueta The Wizards, koji čine gitarista Ognjen Protić i pevač Petar Živković. Svi Novosađani su pozvani, uključujući i one najmlađe za koje će biti pripremljen poseban program sa animatorima! Svi su pozvani da ponesu ćebad, korpe za piknik, frizbije, lopte i pridruže se druženju na otvorenom. Program: 17h - Srđan Šveljo Fanatik, 18h - The Wizards, 20h - Srđan Šveljo Fanatik, 21h - Vodeni hologram.

Svirka u CK13! Ricarda Cometa je impro, noise, tropical duo iz Argentine koji čine Tatiana Heuman na bubnjevima i Jorge Espinal na gitari. Iza sebe imaju dva albuma: Ricarda Cometa i DDRC (u saradnji sa Dario Duois duom). Nakon brojnih nastupa širom Južne Amerike, ove godine su na prvoj evropskoj turneji u okviru koje će posetiti i CK13. Karte će se prodavati na dan koncerta, na ulazu u Klub CK13 po ceni od 200 dinara. Početak u 21 čas.

ARTECOMARKET povezuje stvaraoce raziličitih profila i interesovanja i podstiče njihovu dalju saradnju. ART ZONA Ukoliko želite da budete deo umetničkog kutka ArtEcoMarketa, popunite prijavu na http://artecomarket.rs/prijava/. ZONA HRANE: Ove godine ovaj deo marketa biće još bogatiji hranom i pićem lokalnih restorana i proizvođača craft piva, vina i sokova.  Svi koji veruju da hrana koju prave ima poseban "ukus", neka se prijave i tako postanu deo najukusnije ulične kuhinje u Novom Sadu. Link za prijavu http://artecomarket.rs/prijava/. Zvuci Jazz-a i elektro muzike neće izostati ni ovog puta! Ukoliko imate bilo kakvo dodatno pitanje ili ideju, pišite im na sledeću imejl adresu: ecoconcept3@gmail.com. Radno vreme Marketa: 17-23 časa.

Into the Festival 10 - Festival Warm Up Party u Novom Sadu, a lokacija je Gerila bar. Za Exit festival možete da se zagrejete uz Grime, UK Garage, Dubstep, Jungle, House, Drum'n'Bass, Hip Hop muziku. Nastupaju: Goto (Old school House, Lo-Fi), Felix (London,UK), Dubstep,Electronic, Dub Master Fresh -dubman (electro bass, jungle, dubstep & grime), Flowtech - Phantom (dubstep), Peele a.k.a. Rowdy (garage bass, grime). Početak je u 16 časova a upad je besplatan.

U KC Labu četvrtog dana jula, Sunce ispraća Marko Veselinović aka Kick Kong. "Prvi žanr koji ga je okupirao, i koji je i dan danas ostao uz njega je Hip-Hop, čini osnovu njegovog zvuka. U svom daljem razvoju, kako sazreva sve više počinju uticaji UK firme, konkretno jungle i amen brejkovi pa tu i ostaje. Vrti uglavnom po Srbiji i regionu ,što po festivalila sto klubovima. Setovi variraju od old school jungle-a preko dubwise-a, pa sve do prvobitnog zvuka drum and bass-a. Njegov potpis stoji i na EP-jevima i kompilacijama domaćih izvođača. Sastavlja i rastavlja masne Hip-Hop i Jungle beat-ove, a skill skreč manipulacija mu je na novom nivou."

Sreda 5. jul

Nik Vujičić, jedan od najvećih svetskih motivacionih govornika, Aaron Turgeon predstavnik čuvenog Standing Rock pokreta, Zoran Cvijanović, popularni glumac i istaknuti ekološki aktivista i Dušan Kovačević, osnivač EXIT festivala, učestvovaće u javnoj panel diskusiji na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Panel pod nazivom "50 godina od Leta ljubavi - da li je svet zalutao?" počinje od 19 časova i ulaz je potpuno slobodan za sve zainteresovane. Kako je prethodno najavljeno, Vujičić i Standing Rock će 6. jula sa glavne bine Exita, u okviru svečane ceremonije otvaranja pozvati svetske lidere da budu ujedinjeni u naporima da se izbegne ekološka katastrofa koju trenutno proživljavamo. Aktivisti Standing Rock pokreta, nastalog iz istoimenog rezervata plemena Sijuksi, bore se mirnim protestima protiv izgradnje naftovoda koji bi potencijalno ugrozio trećinu vodosnadbevanja u Severnoj Americi. 

Jedan od najvećih bendova našeg vremena The Killers, nastupiće na takozvanom "nultom danu" ovogodišnjeg Exita! Ulaznice za spektakl sa Kilersima su u prodaji na GIGS TIX prodajnoj mreži, po prvim i najpovoljnijim poklon cenama od samo 2.990 dinara za parter sa popustom od 50%, te 4.990 za veoma limitirani fan pit i 12.000 za VIP platformu. Kupci četvorodnevnih EXIT ulaznica ili kompleta EXIT Avantura i EXIT Summer of Love imaće specijalnu priliku da svoj Day 0 dodatak, koji ide u paru uz kupljenu EXIT ulaznicu i omogućuje ulaz u parter zonu, kupe po povlašćenoj ceni od samo 1490 dinara sa 50% popusta. 

Tokom jula meseca najstarija novosadska tržnica Riblja pijaca pretvara se u najveću pivnicu na otvorenom! Tezge preko noći postaju pivarski stolovi i štandovi za prodaju piva, hrane i suvenira. Zabava uz DJ-eve pod otvorenim nebom u centru grada. Program: Sreda- 20 - 22:30h Nikola Marjanović, 22:30 - 01h Wizard. Četvrtak: 20 - 22:30h Nikola Marjanović, 22:30 - 01h Novak. Petak: 20 - 22:30h Wizard, 22:30 - 01h Nikola Marjanović. Subota: 20 - 23h Milan Katić, 23 - 01h Wizard b2b, Nikola b2b Novak.

Predstava u KC Lab! Braca Mejzls snimajući film o Džeki Kenedi upoznaju njene rođake, Malu i Veliku Idi i odlučuju da snime film o njima. Njih dve žive u Ist Hemptonu, na imanju koje se zove Sivi vrtovi, u velikoj staroj oronuloj kući sa rakunima, mačkama i buvama. Izolovane od društva one uživaju u onome što obe vole: muzici i njihovim starim fotografijama koje ih vraćaju u neko vreme koje je bilo bolje za njih. Ali vraćanjem u prošlost otkrivaju se i sukobi između njih dve koji i dalje nisu razrešeni, stvari koje nisu oproštene i sve to postaje njihova sadašnjost. I kao što mala Idi kaže: Teško je razgraničiti prošlost i sadašnjost. Predstava se izvodi u prostorijama Kulturnog centra LAB u Doktora Hempta 2. Rezervacija karata na - teatarpromena@gmail.com.

Razumeš li sebe kad povedeš unutrašnji dijalog? Do kakvog zaključka dođeš kad završiš razgovor? Da li smatraš da dovoljno dobro promisliš pre nego što kreneš u akciju? Pridruži nam se u sredu na radionici da prodiskutuješ na temu unutrašnjih dijaloga i donošenja odluka. Sve što treba da uradiš je da najaviš svoje prisustvo na office@schoolofskills.rs.

Četvrtak 6. jul

Na letnjoj pozornici CK13, na velkom platnu gledamo bend Japan! Iako se u kontekstu mejnstrim kulture povezuje sa novim romanticizmom, Japan je zapravo jedan od najautentičnijih engleskih bendova koji su u početku radili na međi glama i post panka da bi na kraju stvorili svojevrsni amalgam avangardnog elektro pop zvuka. Osim što je Japan najviše poznat kao matično mesto frontmena benda Dejvida Silvijana, on je i matično jezgro vanrednih muzičata poput Mika Karna, Stiva Jansena i Ričarda Barberija. U okviru Muzičkog bioskopa na velikom platnu gledamo legendarne koncerte i javne nastupe značajnih bendova i muzičara iz prošlosti koje smo nažalost propustili usled generacijskog jaza. Na Muzičkom bioskopu je dozvoljeno i poželjno aplaudiranje, pričanje, pevanje, glasno oduševljavanje i sve ostalo što prati dobre koncerte. Ulaz je besplatan a početak projekcije je u 21 čas.

Počinje Exit festival! Petrovaradinska tvrđava će i ove godine ugostiti desetine hiljada ljudi željnih dobre muzike. Program i satnicu možete da pratite na Exitovoj Fejsbuk stranici ili zvaničnom veb sajtu.

Petak 7. jul

Exit Festival

Subota 8. jul

Exit Festival

Tropski bar, Summer Lion Pub u Zrenjaninu organizuje afro latino žurku na otvorenom bazenu uz bend SO SABI! Razmrdajte kukove, rashladite se koktelima i provedite prijatno popodne od 15 do 18h!

Velika promocija debi albuma "Posesivno-ospulsivni hospul" mlade pančevačke atrakcije Buč Kesidi u pančevačkom klubu BABIS uz podršku novog aktuelnog benda Superego! Album na CD-u ćete moći da kupite po promotivnoj sceni od 400 RSD. Ulaz je besplatan! Buč Kesidi je mladi levoruki pančevački rokenrol trio nastao 2014. godine, koji je pod izdavačkom kućom Lampshade media izbacio album "Posesivno-osuplsivni hospul" u novembru 2016.

U organizaciji alumnistkinja Akademije dijaloga danas će od 18 časova u Američkom kutku Novi Sad biti organizovana debata na temu "Zar se rodna ravnopravnost ne tiče samo žena?". Na debati će govoriti istaknuti stručnjaci i stručnjakinje iz ove oblasti. Cilj ove Akademije je da osnaži žene kroz edukaciju o pitanjima koja se tiču njihove uloge u promociji dijaloga, pomirenja i saradnje. Kao deo zajedničke inicijative alumnistkinje organizuju Dijalog karavan, otvoreni interaktivan događaj koji se sastoji iz dva dela - foto takmičenja i serije radionica, javnih debata i izložbi u 10 gradova i sela širom Srbije. Program će biti upotpunjen izložbom 20 fotografija koje su odabrane na osnovu foto takmičenja o ženskim ulogama u društvu i položaju žena u svakodnevnom životu pod nazivom "Žene u društvu" nakon čega će uslediti koktel.

Nedelja 9. jul

Exit Festival

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo