...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Seks, droga, nasilje i strah: Četvoro prijatelja na pragu odrastanja

26.09.2024.

Veb-serija "Seks, droga, nasilje i strah," u režiji Tamare Kostrešević i Srđana Knera, prati četvoro prijatelja iz detinjstva – Mirka, Mariju, Dušana i Dunju – koji žive ludo i brzo, uživajući u neobaveznom seksu, žurkama i rekreativnim drogama. Međutim, kako ulaze u kasne dvadesete, suočavaju se sa stresom, pritiscima i odgovornostima odraslog života. Njihov način borbe ostaje isti – seks, droga, nasilje i strah. Prve tri epizode serije možete pogledati u nedelju, 29. septembra, u okviru Temerin Film festivala, a od novembra serija će biti dostupna svima na internetu.

.

"Ideja je nastala prošle godine kada smo osmislili projekat, s ciljem da se bavimo mladima i proizvodnjom medijskog sadržaja za njih. U Srbiji postoji veoma malo sadržaja koji mladi stvaraju za mlade. Generacija na koju smo se fokusirali su osobe između 25 i 30 godina, jer je postojeći sadržaj uglavnom usmeren ka tinejdžerima. Mi smo se odlučili za srednje dvadesete, jer i sami pripadamo toj starosnoj grupi. Svi smo diplomirali na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a cela ekipa je novosadska. Želeli smo da napravimo nešto što potiče iz naše generacije i što je povezano sa našim gradom - da pokrenemo produkciju u gradu u kojem živimo i u kojem želimo da radimo," kaže za Oradio producentkinja serije Mladenka Ostojić.

sdnsfotke2

Odabrali ste format veb-serije, koji nije toliko zastupljen u našem regionu. Šta je bio razlog da se odlučite za taj format i koje prednosti, a koje mane on nosi?

Iskreno, ima mnogo prednosti, ali i dosta mana. Jedan od nedostataka je mali broj konkursa za finansiranje veb-serija. Ovaj projekat je finansiran kroz civilni sektor. Naša ideja je bila da kreiramo nešto što će govoriti o našoj generaciji, ali gde ćemo imati slobodu da ne budemo ograničeni vremenom i da priča teče onako kako treba. To je bila jedna od ključnih ideja. Druga ideja je da sadržaj bude dostupan svima, pa će serija biti objavljena na našem Jutjub kanalu, kako bi je svi mogli pogledati. Treća ideja bila je da se mi predstavimo, da pokažemo šta znamo i možemo, i da na neki način skrenemo pažnju na to da umetnici postoje i u Novom Sadu.

Šta se krije iza naslova serije?

Iza naslova se kriju neki mehanizmi koje smo stekli tokom tinejdžerskih godina, a zatim se, kada "skidamo cipele tinejdžera" i "obuvamo cipele odraslog čoveka", suočavamo sa stvarnošću u kojoj moramo pronaći posao, platiti kiriju, jednostavno - postati odrasli ljudi i zakoračiti u svet za koji nas niko nije pripremio. U tom procesu često se vraćamo na stare navike koje su možda lakši, ali često pogrešni putevi, što nas dovodi u situacije iz kojih teško izlazimo. Serija se zapravo bavi krizom srednjih dvadesetih godina, periodom u kojem moramo donositi velike životne odluke, a još uvek nismo sigurni šta tačno želimo od života, posla i nas samih kao osoba. Posmatrajući našu okolinu, kreirali smo četiri lika koji predstavljaju različite mehanizme ponašanja – seks, drogu, nasilje i strah. Svaki od njih simbolizuje jednu stranputicu kojom može krenuti. Kroz seriju ćemo pratiti kako će se svaki lik, ili izvući iz tih puteva, ili potpuno skrenuti na njih.

Koliko vam je važna muzika koju ste uključili u seriju, s obzirom na to da ste izabrali bendove iz iste generacije o kojoj serija govori?

Muzika igra značajnu ulogu u seriji, a jedna od ideja bila je da svaku epizodu zaključimo pesmom koja je važna za tu epizodu i za nas same. Stupili smo u kontakt sa bendovima iz naše generacije - bendovima koji nisu toliko poznati, tek su na početku, ili pripadaju alternativnoj sceni. Dogovorili smo se s njima da koristimo njihovu muziku u našim epizodama i ta podrška nam zaista puno znači, jer bi izdvajanje novca za autorska prava bilo gotovo nemoguće u ovakvom projektu. Veoma smo zahvalni na ovoj saradnji, a stalno ponavljamo koliko je važno da se međusobno podržavamo, posebno kada smo svi na početku, jer ako nećemo mi pomoći jedni drugima, teško da će to uraditi neko drugi.

Ispričaj nam neke zanimljive situacije koje su se desile iza scene.

Cela priča oko serije je suluda, jer smo radili u veoma kratkim rokovima. Kao što sam već pomenula, finansirali smo se kroz civilni sektor, što često znači manjak vremena. Tako smo, na primer, tri puta snimali scene na krovu. Prvi put je vetar toliko duvao da smo se svi smrzli, drugi put se na kameri pojavila patka, a treći put smo napokon uspeli. Bilo je dana kada smo snimali više nego što bi neka velika produkcija postigla za tri dana. Mesec dana snimanja delovao je kao godina. Uz sve što smo proživeli kroz ovu seriju, ista ekipa planira pokretanje podkasta u kojem ćemo razgovarati s mladim umetnicima o njihovim potrebama, problemima i potencijalnim rešenjima, te na taj način pokušati da stvorimo prostor za sebe, ako nam ga već neko drugi ne pruži.

sdnsfotke4

Prve tri epizode serije imaćete priliku da pogledate 29. septembra, u okviru Temerin Film Festivala, a zatim i u Valjevu, 28. oktobra. Što se tiče online premijere, ona je zakazana za 27. novembar, kada će biti objavljeno prvih sedam epizoda. Preostalih šest epizoda biće dostupno 17. decembra, tako da će serija biti objavljena u dva bloka.

Glavne uloge tumače Doroteja Vuković, Jelena Lončar, Aleksa Jovčić i Marko Petković, dok su režiju serije potpisali Tamara Kostrešević i Srđan Kner.

Ceo razgovor možeš poslušati u plejeru:


A.N.

foto: Danijel Rauški

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Razumećemo se kad se upoznamo

Prošlog vikenda u Beogradu je održan šesti FaLaFel festival, dvodnevni festival jevrejske i izraelske LGBTQI+ kulture. Program festivala obuhvatao je…

.

Nit' ora nit' kopa: Splićanin sa EXIT-a se vratio u Novi Sad

U utorak je u Gerila baru održano veče stand up komedije "Nit ora nit kopa" komičara Ante Travizija. Ante je…

.

Evropska noć istraživača u petak u Novom Sadu

Centralni događaji Evropske noći istraživača u Novom Sadu biće održani 27. septembra u Tržnom centru Big od 16 do 22h…

.

Paganini iz našeg sokaka

Andrej Balaž je virtuoz na violini. Nastupao je širom sveta, čak i u Japanu. Svirao je u orkestrima koji okupljaju…

.

Novi Sad u raljama urbanizma

Aleksandar Bede je arhitekta i urbanista, posvećen problemima urbanizma sadašnjosti i budućnosti, a ujedno je i vredni istraživač nasleđa prošlosti.…

.

Evropska nedelja mobilnosti - Krećimo se kvalitetnije

Život u gradovima i organizacija kako poslovnih tako i privanih aktivnosti, postao je veoma komplikovan i zahtevan, možda ponajviše zbog…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo