...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Nit' ora nit' kopa: Splićanin sa EXIT-a se vratio u Novi Sad

25.09.2024.

U utorak je u Gerila baru održano veče stand up komedije "Nit ora nit kopa" komičara Ante Travizija. Ante je Splićanin sa Exita, dvadeseto-dvanaestogodišnjak rodom iz Splita. Bavi se stand up komedijom od početka 2016. godine, a od 2018. deo je kolektiva Splicka Scena. Ekipa Oradija imala je priliku da sa Antom porazgovara pre početka nastupa.

.

Foto: Nikola Radovani

Do sada si u Novom Sadu nastupao i solo i u ekipi sa Splickom Scenom, ali čini se da si našoj publici ipak postao posebno popularan nakon videa o Splićaninu u tridesetima na EXIT-u. Kako si se proveo na EXIT-u?

Proveo sam se fenomenalno i baš mi je drago što sam došao, makar je bilo strahovito vruće - bilo je 40 stupnjeva, ali to me nije sprečilo da se zabavim vrhunski. Imao sam ideju, kad sam došao, da bih hteo da snimim nešto na festivalu. Ali stvarno nisam očekivao da će Splićanin u 30-ima biti takav vrhunski hit, iznenadilo me je skroz.

Je l' si bio ranije na EXIT-u, pa si primetio neku razliku u svom doživljaju provoda u tridesetima u odnosu na ranije?

Ne, ovo mi je bio prvi put da sam bio na EXIT-u. Znači, prvi put, pa je odmah bilo tako slatko i tako uspešno, tako da se dogodine sigurno opet vraćam.

@tra_vz Na kraju bi zadnji osta na dance areni ???? top je bilo! #exitfestival#travizi #komedija #festival #srbija #balkan #novisad #hrvatska #bih#exit @EXIT Festival ♬ original sound - Travizi Ante

Ovoga puta tu je tvoj šou "Nit' ora, nit' kopa" iz 2021. godine. Koliko dugo si pripremao materijal za ovaj šou i da li ga i dalje menjaš ili dopunjavaš?

Taj šou je trebalo da izađe još i ranije, ali je korona tu neke stvari malo sprečila i odužila. To je neki materijal od prvih par godina mog stand up rada. Međutim, ja ga konstantno obogaćujem i dodajem nešto novo što mi se uklapa u koncept tog nastupa. Ovde sam nastupao već par puta, tako da znam više-manje kako ću i šta ću. Neke stvari sam promenio, nešto sam dodao, nešto ću novo... Tako da to je neki, hajmo reći miš-maš moje karijere.

ante travizi stand up gerila1

Na osnovu prethodnih iskustava sa novosadskom publikom, da li si primetio da je po nečemu specifična, teža ili lakša za nasmejati u odnosu na publiku u drugim gradovima?

Mislim da je svaka publika zapravo dobra. Publika je jako specifična i svaka publika je posebna. U tom trenutku tih sto i nešto ljudi koji se stvore su univerzum za sebe i skoro pa nema pravila. Ali, jesam primetio da su Srbi možda kao publika aktivniji. Nekako, puno više sudeluju u predstavi i više daju do znanja koliko uživaju ili ne uživaju. Dosta su vokalni, što se meni jako sviđa. Ja ponekad volim malo te divlje atmosfere.

Da li je bilo nekih nepredviđenih situacija sa publikom?

U stand up-u se to često događa. Spontante situacije često mogu ispasti vrhunske. Još ako to snimiš, pa možeš okačiti na internet... Ti spontani momenti su mi najdraži, to obogaćuje šou.

Prethodnih godina smo i tebe i ekipu iz Splicke scene imali priliku da vidimo i u Novom Sadu i u Beogradu, ali isto tako imamo i gostovanja naših stand up komičara u Hrvatskoj i regionu. Koliko za vas znači ta regionalna saradnja? Koliko učite jedni od drugih i koliko to doprinosi razvoju čitave scene?

Ta saradnja je odlična i postali smo jako dobri prijatelji. Nastupamo i družimo se i mimo stand up-a. Mi imamo taj festival koji se zove "Festivar komedije" u Splitu i ove godine su nam bili Srđan Olman i Andrija Dabanović, kao i prošle godine. Puno sarađujemo i to nam je stvarno bitno, da imamo iskustvo nastupanja u drugim državama. To je bolje i za posao, naravno, i za nekakav PR i svoj imidž koji gradiš na društvenim mrežama i u medijima. 

Da li se kao stand up komičar susrećeš sa time da se od tebe možda očekuje i u privatnom životu da uvek budeš smešan? Da li to stvara neku vrstu pritiska?

To se očekuje i pre mi je to stvaralo pritisak, a sad me stvarno boli ona stvar. Takav sam kakav sam i mislim da sam isti na bini kao uživo, tako da nema neke razlike. Neki će možda čak reći da sam smešniji uživo.

S obzirom na to  da si na stand up sceni već osam godina, šta bi savetovao nekoj mladoj osobi koja želi da uđe u taj svet, ali nije sigurna odakle da počne? 

Nek' se ne bave s time uopšte. Neka nađu normalan posao, neka uživaju i to je to. Ali, ako žele probati, tu su uvek open mic događaji, to jest - otvoreni mikrofoni. Svaki komičar ikada je počeo na taj način. Treba pisati i nastupati. Ako nisi probao, nećeš nikad ni znati. Ali, najgori je taj momenat kad se prvi put popneš na binu. To je neki suludi momenat koji je skoro pa neprirodan, zato što je ljudima najveći strah u životu strah od javnog govora. A stand up je javni govor, plus mora biti smešno. Tako da je jako veliki presing na osobama koje nastupaju. U nekom savršenom svetu, ja bih rekao da svako mora jedanput u životu da proba da izađe na binu i govori nešto, čisto da zna kako to izgleda.

Šta je kod tebe bio presudan trenutak kada si odlučio da se nećeš baviti normalnim, običnim poslom, već da se okreneš stand up-u?

Pa nisam sebe nikako mogao videti kako sedim u nekoj kancelariji i tipkam nešto. Čak sam imao taj normalan posao, ali ja sam prenemiran, prenervozan, ADHD-ičan da bih sedeo osam sati za stolom. Jednostavno, to nije bilo za mene i ovo mi je došlo savršeno za moj karakter i ponašanje, za moju energiju... Imam posao zahvaljujući kojem putujem, upoznajem ljude, družim se i eto me, živim od toga. Stvarno, jako čudan i neutaban život, ali mislim da više nema vraćanja na staro, niti ja to želim.

Ceo intervju sa Antom Travizijem možeš poslušati u plejeru:


Irena Čučković

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prvi “open majk“ na engleskom u Novom Sadu

Prvi novosadski “open majk ” na engleskom jeziku održan je u KC Labu, prošle nedelje. Osim domaćih komičara koji se…

.

Kruševac geto: Publika nas "hrani"

Nikola Trišić Triša i Nikola Milenković Čami čine humoristički duo Kruševac geto. Počeli su 2011. godine kao komedi rep grupa, a…

.

Humor ne sme da ima ograničenja

Sa Srđanom Dinčićem smo se prvi put susreli u Survivoru i već tada ga upoznali kao veoma duhovitog i prirodnog…

.

Sandra Silađev: Bez ljudskih prava nema ni ljubavi

Ona na duhovit način, bez ustručavanja i bilo kakvog ulepšavanja stvarnosti ukazuje na razne malograđanske odlike našeg društva u kratkim…

.

Publika voli teme u kojima se prepoznaje

Kažu da je jedan od najozbiljnih poslova na svetu zasmejati ljude. Mi smo narod koji voli šale i smicalice, u…

.

Seks, droga, nasilje i strah: Četvoro prijatelja na pragu odrastanja

Veb-serija "Seks, droga, nasilje i strah," u režiji Tamare Kostrešević i Srđana Knera, prati četvoro prijatelja iz detinjstva – Mirka,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo