...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Evropska nedelja mobilnosti - Krećimo se kvalitetnije

19.09.2024.

Život u gradovima i organizacija kako poslovnih tako i privanih aktivnosti, postao je veoma komplikovan i zahtevan, možda ponajviše zbog saobraćaja. Svedoci smo da je na našim ulicama sve više gužve, čekanja i problema sa parkingom, a rešenje svega je možda veoma jednostavno. Bicikli, pešačenje, ali i vožnja gradskim prevozom, koji su idealni za našu ravnicu, rešili bi veliki deo problema u saobraćaju, uz to smanjili zagađenje i povećali zdravlje ljudi.

.

Organizatori manifestacije Novosadska biciklistička inicijativa, Delegacija EU u SrbijiEvropska kuća Novi Sad i Grad Novog Sada, a u saradnji sa Institutom za bezbednost u saobraćaju, Olimpijskim komitetom Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćajaJGSP Novi SadDecathlon SrbijaČepom do osmeha i Tour de Fruška pokrenuli su "Nedelju mobilnosti" koja se održava u Novom Sadu.

"Evropska Nedelja mobilnosti, svake godine pa i ove  održava se od 16. do 22. septembra, a u petak 20. 9. imaćemo jedan zanimljiv događaj na platou između SPENS-a i Promenade. Tačnije, od 11 časova kreće niz programa na temu edukacije i ponašanja u saobraćaju, nakon toga i trening prve pomoći i mnoge druge radionice, a  ono što posetioci možda i najviše vole to je poligon za vožnju biciklom", ispričala nam je Jelena Anđelovski iz Evropske kuće Novi Sad, nekadašnjeg EU infopointa jednog od pokretača ove ideje.

Biciinicijativa

Deluje da Novi Sad prednjači po broju i dužini biciklističkih staza, što se tiče naše zemlje, ali i da situacija uvek može i mora biti bolja?

"Tako je. Kao predstavnici delegacije Evropske unije, odnosno Evropske kuće Novi Sad, jasno nam je da Novi Sad prednjači u dužini biciklističkih staza sa najrazvijenijim biciklističkim sadržajem i upravo zbog toga je u našem gradu centralna ovogodišnja manifestacija koja nosi naziv 'Krećimo se kvalitetnije'.

Jelena dodaje da se ta kampanja sprovodi od 2002. godine, a održava se u 3.000 gradova u više evopskih zemalja.

"Ono što će zatvoriti program je, kao što su Novosađani već navikli, 'Kritična masa' koja će krenuti u zajedničku biciklističku vožnju ulicama Novog Sada od 17 časova i mislim da će biti veoma zanimljivo. Nakon povratka sa vožnje organizovaćemo tribinu pod nazivom 'Biciklisti pitaju grad', a ceo program se završava u 19,30", zaključuje sagovornica Oradija.

Jovan Vanja Marjanović

foto: Evropska kuća Novi Sad

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Srbija i EU kroz objektiv

Izložba fotografija EU i Srbija: 15 godina partnerstva otvorena je u Fabrici SKCNS.  

.

Bez prenosa znanja drugima, sport nema mnogo smisla

Tamara Cvejanović Kuran je legenda domaćeg konjičkog sporta. Do tog statusa je stigla prelazeći dug put, kasom i galopom i…

.

Rešenje za deponije u Srbiji leži u novoj Beloj knjizi

Inženjeri zaštite životne sredine objavili su "Belu knjigu o dobijanju energije iz otpada u Srbiji". Ova publikacija pruža sveobuhvatan pregled…

.

Fantastična avantura: "Put Magije" Nikole Skendžića

Epska fantastika, kao književni žanr, poslednjih decenija privlači veliku pažnju, naročito među mladim čitaocima. Klasici poput "Gospodara prstenova" nezaobilazan su…

.

Značaj društvenih nauka nedovoljno prepoznat u savremenom društvu

Završen je i drugi upisni rok na fakultetima u Srbiji, što znači da sada znamo koji smerovi su traženi i…

.

Ko će fići da odoli

"U celoj bivšoj Jugoslaviji fića je veoma popularan. Najlakši je za popravku i održavanje, fizički je mali, pa je jeftina…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo