...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Intervju

Šabić: Borci za prava menjaju se kad dođu na vlast

13.12.2016.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja "Dobar primer novog optimizma" koje je podelio sa Zaštitnikom građana Sašom Jankovićem. Nakon dodele priznanja u prepunom prostoru kluba Fabrika u Novom Sadu, Šabić je istakao da je u redu misliti drugačije, opredeljivati se za levo ili desno, NATO ili Rusiju, Evropsku uniju ili protiv članstva, ali uz jedan uslov: Svi moraju da poštuju Ustav i zakone Srbije.

.

Pitali smo ga postoji li nešto što ga čini optimistom kada je rad Poverenika u pitanju?

"Mislim da treba biti optimista. Čerčil je rekao da treba biti optimista jer ne vidi da ima nešto bolje. Ja sam danas rekao da mi nemamo čak ni prostora za taj utilitarizam pa da gledamo postoji li nešto bolje, jer ovde i nemamo izbora. Takvo je stanje da nemamo izbora i moramo sve to da menjamo iz istog razloga", rekao je Šabić.

Odnos države prema nezavisnim telima nikada nije bio ohrabrujuć niti dobar, a situacija se nije promenila ni do danas. Šabić kaže da su nezavisna tela deo države, što malo ljudi shvata i da to njihovu trenutnu situaciju čini kontroverznom.

"Mislim da je komentar suvišan. Sve što se dešava nije novo i oduvek postoji netrpeljivost vlasti, naročito izvršne koja ne voli kontrolu. Taj odnos je znao biti veoma neprijatan. Menjale su se četiri do pet različitih vlada od kako sam poverenik, a ja sam bio kvalifikovan i kao neprijatelj i kao neko ko ugrožava sistem i bezbednost države. Tu postoji tužan fenomen da političke stranke, dok su u opoziciji, vole prava građana, podržavaju, zalažu se za transparentnost. Kako pređu u vlast to se radikalno menja. Zanimljiv podatak je da se od svih stranaka povereniku najviše žalio SNS. Taj rekord je zabeležila u opoziciji, a sad su zaboravili gde smo i šta radimo. Sad pitaju gde sam bio do 2012. godine, a do tada sam dobio pregršt nagrada za svoje delovanje, između ostalih i dva puta ličnost godine OEBSA, Vitez poziva, specijalnu povelju UNS-a... Dakle, tu sam bio, ali su gospoda zaboravila", objašnjava Šabić.

Zaštita podataka o ličnosti nije tema koja zaokuplja misli građana Srbije i u tom smislu ni mladi nisu izuzetak. Šabić kaže da se ni mladi prema ličnim podacima ne odnose dovoljno odgovorno, baš kao celokupno društvo.

"Kod mlade generacije je dobro što su mnogo bolje obrazovani u ovoj oblasti od svojih roditelja, ali se ne odnose dobro prema problemima koji mogu biti posledica neodgovornog ponašanja na internetu. Olako se odnose prema tome i bilo bi jako dobro da država posveti malo više pažnje ovoj oblasti. Nije to tako dramatično, ali se kod nas na internetu pojavljuju deca i to je nešto o čemu bi država morala da povede mnogo više računa", ističe Šabić.

sabic1 jpg

(Foto: Jelena Dukarić)

Zamki na internetu ima mnogo i naš sagovornik se složio da tu stihiju potencijalnih problema gotovo niko ne reguliše.

"Sve se preselilo na internet, sve aktivnosti od biznisa, državnog posla pa do pojedinaca. Kad me pitate koje opasnosti postoje, ja moram reći da postoje sve! Evo jednog lošeg primera: postojala je baza podataka sada nepostojeće Agencije za privatizaciju, koja je provaljena. Ta baza podataka nam je prijavljena kao potpuno zaštićena, a u stvari je bila otvorena, kao na dlanu. Oni su tu rupu začepili kada smo saznali za to, ali bog zna koliko je fizičkih i pravnih lica preuzelo tu bazu i šta će učiniti sa njom. Vi znate šta je internet. Dovoljno je da samo jednom podaci procure, to se samo posle umnožava", upozorava Šabić.

Neoprezno napravljene baze podataka nastaju i dalje. Šabić je naveo primer sistem za zakazivanje lekarskih pregleda koji kao lozinku koristi JMBG.

"Videli ste novi predlog Zakona o zdravstvu i podatak da ko dvaput zakaže pregled, a ne pojavi se, gubi pravo na pregled godinu dana. Zamislite da ja ili vi ili bilo ko drugi uzme tu bazu i da svima zakaže po dva pregleda, šta bi se dogodilo?", pita Šabić.

Rodoljub Šabić je veoma aktivan na društvenim mrežama, što mu je uveliko omogućilo vidljivost u delu populacije. On kaže da kao dobar vid komunikacije preferira tviter, a da se prema društvenim mrežama moramo odnositi sa pažnjom.

"Zapravo sam aktivan na Tviteru jer ga smatram adekvatnim za moj odnos sa građanima. On omogućava da primite i date impulse i nije ekstrovertan kao Fejsbuk. Sve se seli na internet, pa i društvene mreže uzimaju ogroman deo onoga što je nekada bilo pod kontrolom klasičnih medija. Imao sam primere da vidim kako to izgleda. Saopštenja koja Poverenik izdaje su dosta praćena i većina medija ih objavljuje. Do skora nisam imao razloga da se požalim. Jedno popodne se desilo da jedno moje upozorenje, kritičko na račun Vlade, niko nije preneo. Izašao sam na Tviter i rekao da ne pamtim da mi se za deset godina desilo da nijedan medij ne prenese upozorenje Poverenika. Za kratko vreme imao sam na stotine retvita i kroz sat vremena našlo se na čak osam medija", kaže Šabić.

Prošli izveštaj Poverenika pokazao je da je situacija u oblasti ličnih podataka dosta loša, a ova godina, kako kaže Šabić, ni malo se ne razlikuje od 2015.

"Moram reći da je, što se tiče zaštite podataka, ova godina potpuno protraćena. I sa premijerom sam razgovarao i dobio uveravanja da će biti urađeno to što treba, ali do danas nije. Aktivnosti države u ovoj oblasti svode se na aktivnosti Poverenika. Od 2009. godine sa 80 predmeta, došli smo do 2.500 predmeta u 2015. godini. Ali, to je gašenje požara, jer Poverenik ne može da zameni sve ono što moraju da rade Vlada i ministarstva", naglašava Šabić.

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

Gugl čuva podatke o našim lokacijama, ali šta još?

Da li ste znali da Google već mesecima čuva podatke o vašim lokacijama na kojima ste bili? Tako možete da…

.

Tetovaže i pirsinzi: Misija rušenja predrasuda

Živimo u svetu u kojem je sve više stvari dopušteno, normalno i ne predstavlja tabu. Tako je i kada se…

.

Alternativne kazne: pre bi platili nego radili

Kazne za prekršaje i krivična dela u Srbiji u vidu alternativnih sankcija na snazi su od 2008. godine, no tek…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo