...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Društvo / Intervju

Brod teatar - letnji kulturni centar na otvorenom

17.07.2017.

Tokom jula i avgusta, kada se u gradu smanji broj dešavanja, na jednom mestu na obali Dunava sezona tek počinje. Brod teatar nudi svakodnevne sadržaje za sve generacije - koncerte, radionice, predstave i performanse. Kroz programe na otvorenom, novosadski Studentski kulturni centar, treću sezonu zaredom stara se da leto učini zanimljivm svima onima koji ga provode u gradu.

.

Brod teatar usidren je na obali Dunava, na njegovom 1255. kilometru, na Beogradskom keju pored mosta Duga. Kroz koncept "otvorenih vrata" Brod teatar razvija saradnju svih onih koji učestvuju u kulturnoj i umetničkoj sceni, a s druge strane nudi kvalitetan i raznovrstan program dostupan svim stanovnicima. Marija Popović iz novosadskog SKC-a šaljivo kaže da su publika svi, od beba do stogodišnjaka.

"Mi smo friendly, ovde mogu da dođu ljudi s decom, što je jako često, pa roditelji gledaju predstavu, a deca se igraju u pesku. Prijatan je ambijent, malo je hladnije nego u gradu. Takođe, mnogi dolaze s kućnim ljubimcima. Pored programa koji nudimo, trudimo se da se obratimo svim građanima i mislim da nije zanemarivo što je sve besplatno", kaže ona.

brodteatar6 jpg

Svakog ponedeljka do kraja jula na Brod tetaru mogu se pogledati projekcije filmskih klasika američke kinematografije, a u sklopu Francuskog filmskog karavana, kroz ciklus "Žene na filmu" biće predstavljene ženske filmske priče, koje potpisuju i žene i muškarci. U saradnji sa Raspustilištem, svake srede do kraja avgusta održavaju se razne likovno-kreativne radionice za decu. Marija kaže da je misija Brod teatra da ponudi kvalitetan kulturni program.

"Mi nismo zabava, ne gleda se ovde fudbal, niti tenis. Svirke koje imamo su autorske, nemamo cover bendove, trudimo se da promovišemo mlade umetnike i one ustanove koje možda leti ne biste posetili, poput muzeja. Raspustilište je popularno zimi, ali mi sa njima lepo radimo leti jer je deci prijatnije ovde nego negde u gradu u nekom betonskom prostoru. Slično je i sa predstavama, svi vole da na otvorenom gledaju predstave", objašnjava Marija.

brodteatar1 jpg

Ljubitelji evropske kinematografije na Brod teatru mogu da pogledaju neka od najboljih filmskih ostvarenja prikazanih na nedavno održanom Festivalu evropskog filma u novosadskom Kulturnom centru. Pored ovoga, SKCNS sa Centrom za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju organizuje radionice na kojima će se učesnici baviti različitim domenima scenskog dizajna – od oblikovanja scenskog prostora i prostora igre do radionica scenografije i kostima. Marija kaže da spoljašnji faktori koji se ne mogu kontrolisati čine ovu priču još zanimljivijom.  

"Mi se šalimo da sve što ste naučili o produkciji kad dođete na brod zaboravite. Ovde je sve drugačije, trenutno ne vidimo scenu zato što je Dunav na istorijskom minimumu, nekad je prevruće, nekad jako duva vetar pa poruši sve jarbole. Dešava se da usred predstave prođe voz pa ne čujete pola teksta, tako da je zaista izazovno, ali je isto tako nagrađujuće", dodaje ona.

brodteatar8 jpg

Brod teatar je nastao sa idejom da plovi po Vojvodini kako bi se i stanovništu manjih mesta približili kulturni sadržaji koji su im teže dostupni. Ploveći rekama i kanalima, moguće je pristupiti većem delu teritorije Vojvodine i to je kako Marija kaže, ogroman potencijal koji je neiskorišćen. Otud je želja za budućnost da brod opet zaplovi.

"Ovim brodom išli smo od Austrije do Crnog mora pre par godina i to je neka želja za budućnost, da budemo mobilni i da decentralizujemo kulturu. Koliko god se Novosađani nekad borili protiv beogradizacije, istu tu stvar radimo u Vojvodini, pravimo novosadizaciju", kaže Marija.

brodteatar7 jpg

Bilo da plovi ili je kao sada usidren na jednoj tački na obali, Brod teatar naročito je otvoren za afirmaciju i promociju mladih umetnika. Iako se program finalizuje pre leta, oni koji žele da se priključe i tokom jula i avgusta ne treba da oklevaju. Kako Marija kaže, najbolje je pisati već početkom godine na mejl office@skcns.org, međutim fleksibilnost porgrama omogućava i izmene u hodu. Sve izmene, celokupan program i aktuelne informacije nalaze se na Fejsbuk stranici novosadskog SKC-a.

Audio prilog poslušajte u plejeru:

 

Jovana Zdjelarević

Foto: SKCNS

Možda te još zanima:

.

Shoplifters: Nova ploča i kaseta, najbolja do sada!

"Pozdrav svima! Za početak hvala što nas promovišete preko Oradija, naše bivše kuće iz koje su nas nogirali" rekao je…

.

Nedeljni vodič od 12. do 18. avgusta

Nikad nije previše vruće za dobre izložbe i dobre svirke!

.

Brod Teatar plovi i ove godine

Kulturni centar "Brod teatar" usidren je na obali Dunava, na Beogradskom keju (pored mosta Duga), od jula do avgusta i…

.

Život u fokusu Evropskog filmskog festivala

Festival evropskog filma održava se u Kulturnom centru Novog Sada i na Brod teatru od 4. do 19. jula. Sedmi…

.

Nedeljni vodič od 28. avgusta do 3. septembra

Gradić fest, Noćni bazar, svirke, projekcije filmova...

.

Konkurs za najzanimljivije obrade britanskih numera

Studentski kulturni centar Novi Sad i Ambasada Velike Britanije u Srbiji pozivaju autorske bendove iz Srbije, da pošalju demo snimak…

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo