.
Trenutno
Za i protiv
 Petar Klaić
Kultura / Film

Život u fokusu Evropskog filmskog festivala

04.07.2018.

Festival evropskog filma održava se u Kulturnom centru Novog Sada i na Brod teatru od 4. do 19. jula. Sedmi festival organizuje delegacija Evropske unije u Srbiji, a publika će moći da pogleda 17 filmova.

.

Festival će 4. jula u KCNS-u u 19 časova otvoriti hrvatski konzul Velimir Pleša, nakon čega će uslediti projekcija hrvatskog filma Trampolin. Filmovi koji će biti prikazani na festivalu stižu iz Francuske, Portugalije, Kipra, Bugarske, Mađarske, Italije, Slovenije, Španije, Slovačke, Austrije, Grčke, Velike Britanije, Holandije, Švedske, Danske i Nemačke.

trampolin jpg


Jovana Zdjelarević iz kancelarije EU Info Pointa u Novom Sadu kaže da će sve projekcije počinjati u 19 ili 21h i da svi zainteresovani mogu da pronađu kompletan program na sajtu EU Info Pointa.

"Prve nedelje festivala projekcije će biti u Kulturnom centru, u njihovoj bioskopskoj sali, dakle u zatvorenom prostoru. Drugih sedam dana projekcije će se održavati na otvorenom, na Brod teatru. Uslovi su takvi da možete da povedete i svoje kućne ljubimce, sve je opuštenije nego u zatvorenom prostoru, ali sa druge strane bioskopska sala Kulturnog centra ima sjajne tehničke uslove." 

Jovana dodaje da je selekcija filmova ove godine tematski napravljena tako da pokriva sve one sfere života koje su nam u fokusu, pa tako između ostalog možemo pogledati dokumentarni film o hakeru, igrani film koji prati temu porodičnog nasilja ili film o sprinterki koja se priprema za Olimpijadu i uzima steroide. Na festivalu će biti prikazani i igrani i dokumentarni filmovi, a i ljubitelji različitih žanrova moći će da pronađu nešto za sebe.

Festival evropskog filma nije takmičarskog karaktera, a filmove su delegirale ambasade država članica Evropske Unije.

fairplay jpg

Evropska unija proglasila je 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa, te se ovogodišnji festival održava u tom duhu, pod motom Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost. "Ideja je da uz ovaj moto posetioci festivala istražuju dublje i da se sa više poštovanja odnose prema našem kulturnom nasleđu. U ovom kontekstu filmskog festivala, naravno kroz filmsku umetnost", kaže Jovana.

Đorđe Kaćanski, filmski direktor festivala, kaže da filmovi koje ćemo imati priliku da pogledamo odražavaju evropsku kulturološku ideju koja se može svesti pod moto jedinstvo različitosti.  

"Evropa i te kako želi da poštuje posebnosti pojedinih sredina i gradi jednu zajedničku evropsku perspektivu u domenu društvenog života. Ove godine su autori izbora dali jedan jako lep naslov čitavoj manifestaciji Naše nasleđe, gde prošlost susreće budućnost koji upravo odražava jedan takav stav".

Ulaz na festival je besplatan, nema ni propusnica ni pozivnica i dovoljno je da samo dođete u Kulturni centar ili na Brod teatar, zauzmete svoje mesto i uživate u filmu koji ste odabrali da pogledate.

Preslušajte i tonski prilog u plejeru ispod:

 Alma Kovčić

.
Organizatori Filmskog festivala kratkometražnih filmova "Balkans Beyond Borders" pozivaju sve umetnike iz regiona, do 35 godina…
.
Film o najvećem džentlmenu rokenrola i autoru vanvremenskih pesama Vladi Divljanu biće premijerno prikazan u beogradskom Sava centru…
.
Staza metalnih koraka!
Program
Kalendar događaja
April 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Anketa

Da li podržavate sve stroža pravila za dobijanje vozačke dozvole?