...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Shoplifters: Nova ploča i kaseta, najbolja do sada!

28.08.2019.

"Pozdrav svima! Za početak hvala što nas promovišete preko Oradija, naše bivše kuće iz koje su nas nogirali" rekao je Mlađa iz Shopliftersa, ali se u nastavku razgovora malo uozbiljio. Ili nije.

.

Promocija trećeg albuma "Secret free world" biće održana 31. avgusta na Brod teatru u Novom Sadu. Koliko vam je neobična ta lokacija?

Lokacija samog Broda, u blizini popularne govnare je nešto što je jako važno i dobro. Meni uopšte nije čudna, ja ne znam zašto je ostatku sveta neobična ta lokacija. Baš mi je popularna, zato što ja vrlo često pecam tamo braon soma, kad ne sviram sa bendom. Dođem u blizinu popularnog Keja i tamo se zabavljam. Volimo to što je na brodu i što ćemo posle neprospavane noći, u ranim jutarnjim časovima moći da pecamo sa njega.

Ovaj album na vinilu potpisuje pet stranih izdavača – iz Velike Britanije, SAD, Španije, Holandije i Japana. Zašto strani izdavači?

Album jeste na vinilu i potpisuje ga pet stranih izdavača. Domaće izdajništvo u Srbiji je toliko uzelo maha da mi nismo imali priliku da se nađemo u toj struji koja izdaje u Srbiji. Ne znam ni za koga bismo iskreno u Srbiji izdavali i ko je zainteresovan da uloži novac u izdavanje vinila. Bend i peva na engleskom jeziku pa je sve to nekako i vodilo ka tome da izdajemo za strane. Tako su radili i u prošlosti, pre nego što sam ja počeo da sviram u ovom bendu.

Svirate zaista raznovrstan žanr, nešto čega se nisu baš prihvatili NS bendovi kroz istoriju. Sada se može reći da imate svoj zvuk. Zašto ste se opredelili za teži put?

Nije se niko opredelio za taj zvuk, ja sam inače bio fan Shopliftersa dugo vremena, tako sam i ušao u bend kao basista, kad se mesto Muse basadžije upraznilo. Gradili su svoj zvuk kroz različite albume, ali sad imaju prepoznatljiv zvuk i mislim da je to kombinacija uticaja muzike na kojoj su odrasli Vojin, Ćata i Neša. To je muzika koju slušam ceo život, pa mi je bilo potpuno prirodno. Mislim da se nisu nešto opredeljivali da prave svoj žanr, niti da se uklope u nešto, nego jednostavno su pravili pesme koje im je bilo prirodno da prave i dobili su taj zvuk. Izgradili su ga vremenom.

Kada je u pitanju album, tu su i kasete u saradnji sa ekipom Underground disko Beočin. Zašto kasete i kako je do ove saradnje došlo?

To je potpuno Ćatino maslo koje ja apsolutno podržavam. Voleo bih da mlade generacije ponovo imaju tu čast i tu čar da premotavaju kasete preko flomastera. To bi svako trebalo da doživi, naročito mladi ljudi, jer zašto bi jednostavno prebacivali pesme na skip, kad mogu da komplikovano ubace kasetu na flomaster i da je vrte u nadi da će namotati na željenu, omiljenu pesmu.

shplftrs jpg

Album ste najavili spotom za pesmu "Everybody’s nobody’s fool" jer vam je kako ste rekli, bila đuskava. Jesu vam đuskave još neke pesme sa albuma, pa je u planu još spotova?

Ta pesma jeste keči i đuskava, a ima ih još. Ne previše, al ima i takvih i malo žešćih. Većinu je napisao Vojin, dve pesme Ćata i jednu Neša. Da li su pesme đuskave, to je zavisilo od toga da li je Vojin te večeri odlazio u disko da đuska.

Prošlo je manje od dve nedelje po izbacivanju albuma, ako nije rano da pričamo o reakcijama, kako vam se čine? Da li su bolje ovde ili preko?

Zadovoljni smo reakcijama, uglavnom su pozitivne, hiv pozitivne reakcije na novu ploču. Dopada se ljudima, a i mi smo zadovoljni onim što smo uradili u tom vremenu koje smo posvetili snimanju albuma, vrlo ekspedtivno je to urađeno. Sad kad preslušam ploču, ne bih ništa menjao, tako da mislim da smo uradili dobar posao.

Koliko je teško izdati ploču u Srbiji i zašto ste se opredelili za taj nosač zvuka?

U Srbiji, ako imaš 1.000 evra, nije teško izdaš ploču, jer možeš da odeš na Klisu i da u Soulpeddleru napraviš dogovor i izdaš ploču. Dakle, verovali ili ne, ploče se štampaju na Klisi! Sad, koliko je teško nabaviti hiljadu evra – jako je teško običnom čoveku koji ima platu 250-300 evra. U tom smislu jeste teško, ali ako imaš 1.000 evra, onda nije. Možeš i sam da izdaješ, a ako iza sebe imaš neku ozbiljniju priču, u inostranstvu možeš naći izdavača mnogo lakše.

Zašto ovo izdanje smatrate najboljim i najzrelijim do sad?

Zato što ja sviram! To je rek’o Daško Milinović.

Šta možemo očekivati na Brodu?

Na Brodu očekujemo dakle: najveće zezanje do sada, ludilo, krejzilo, medilo, doći će mladi ljudi, ženske, mladi i stari pankeri... Očekujemo da se dobro zabavimo i da predstavimo album onako kako ga čujete kad ga pustite na ploči, kaseti, CD-u ili iz vašeg fajla u kompjuteru. Ljubim vas!

M. M.

Možda te još zanima:

.

Shoplifters spotom najavili novi album

Novosadska pank rok četvorka Shoplifters predstavila je novi video-spot za pesmu "Everybody’s Nobody’s Fool". Ovim spotom najavljuju novi album "Secret Free World" koji…

.

Kontra fest: Inat je najbolji lek

Siniša Tomić iz grupe mladih ljudi koja pod imenom Mighty mighty bechejs već godinama drži Bečej na mapi mesta za…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo