...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Društvo / Aktivizam

Studentski protest pomeren za utorak

12.10.2016.

Studenti su nameravali da protestuju zbog naplate taksi za koje smatraju da ulaze u njihovu školarinu, međutim, zbog lošeg vremena protest je odložen.

.

Studentski pokret Novi Sad i studenti danas su na protestu nameravali da od fakulteta traže ukidanje dodatne naplate redovnih usluga i troškova studiranja, kao što su upis u novu školsku godinu, prijava prijemnog ispita, overa semstra, prijave ispita, izdavanje potvrda i slično.

"Tema su, kao što smo naveli ti troškovi, ali i netransparentnost rada fakulteta, kao i korupcija. Međutim, na prvom mestu su troškovi, njihovo ukidanje ili smanjenje. Lično mislim da će fakulteti izaći u susret kada vide da nemaju drugog izbora, ali ono što nas svakako očekuje je dugotrajna borba i to je proces koji će sigurno trajati. Fakulteti i Univerzitet neće pristati da se odreknu tih primanja tek tako", kaže student iz Studentskog pokreta Stefan Palešćak.

Savet Univerziteta u Novom Sadu, na predlog Senata, na sednici održanoj početkom 2015. doneo je odluku da u redovne usluge koje visokoškolska ustanova pruža spadaju najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno - stručnih službi u vezi sa funkcionisanjem fakulteta, u sedištu. Ta odluka je doneta nakon što je Ministarstvo prosvete krajem 2014. poslalo dopis da je naplata redovnih aktivnosti, kao što je prijava ispita – nezakonita.

Objašnjenje je da država ne isplaćuje novac za režije fakultetima, pa kako je za O radio objasnila prorektorka za nastavu Biljana Abramović, fakulteti moraju sami da se snalaze kako bi isplatili račune.

"Prošle godine za režije, posebno za grejanje – to je bilo problematično, bilo je plaćeno negde na nivou 50 procenata, a ove godine je to još više smanjeno. Međutim, na poslednjoj sednici Senata, sekretar Milošević obećao je da će se taj procenat povećati za ovu godinu na više od 70 odsto i da će u narednom periodu gledati da to maksimalno pokriju, tako da fakulteti mogu lakše da rade i ispunjavaju svoje obaveze. Na Prirodno-matemačkom fakultetu smo morali da smanjimo neka primanja, jer se režije moraju platiti, a ostalo – koliko vam preostane. Nešto nismo ni mogli da kupimo dok ne izmirimo te obaveze", kaže Abramović.

studentski pokret protest jpg

Studentski pokret navodi da to jeste tačno, ali da te troškove ne treba da plaćaju studenti. Nakon protesta u krugu kampusa bilo je planirano da bude održan Zbor, na kom mogu svi da učestvuju. Sve odluke biće zapisane i dostupne svima koji nisu bili na Zboru kako bi znali šta se događalo i odlučilo. Moderatori su dužni da upozoravaju ako se argumenti ponavljaju, ako neko priča duže od dva minuta i ako se neko obraća direktno nekoj drugoj osobi, dakle nema dijaloga na zboru.

"Želeli smo da pričamo o studentskim problemima i Zbor je jako važan jer se na njemu donose dalji koraci u borbi za ostvarenje ciljeva. Taj Zbor je samo početak i borba mora da se nastavi dalje, a mesto gde se o tome odlučuje je Zbor – gde svi studenti zajedno, direktno, demokratski zajedno odlučuju", kaže Palešćak.

Zahtevi studenata su:

1. Ukidanje dodatnih naplata redovnih usluga i troškova studiranja – ukidanje naplate troškova upisa u narednu godinu, plaćanja prijave prijemnog ispita, overa semestra, prijave ispita, administrativnih troškova, usluga biblioteke i čitaonice, troškova izrade radova, izdavanje potvrda, diploma, izdavanja dokumenata, kao i svih ostalih troškova koje fakulteti naplaćuju bez osnova.

2. Potpuna transparentnost u radu fakulteta, ažurno objavljivanje finansijskih izveštaja dostupnim javnosti te jasno navedene prihode i rashode i bilans stanja.

3. Sprečavanje i sankcionisanje bilo kakve vrste nepotizma te jače poštovanje uslova konkursa pri zapošljavanju mladih istraživača, asistenata i dodatnog nastavnog kadra.

Odlaganje protesta usled kiše primoralo je članove Studentskog pokreta Novi Sad na hitan sastanak koji je u toku i na kojem je doneta odluka da protest bude održan u utorak 18. oktobra u 13 časova.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Da naša deca budu deca razočaranih roditelja

Protesti protiv nasilja, koji se i dalje dešavaju u celoj Srbiji su možda utihnuli, ukoliko posmatramo njihovu brojčanost, ali sadržajno…

.

Voleo bih da snimam kako je Srbija lepa, a ne samo kako je uništavaju

Ivan Bjelić je novinar i aktivista, najpoznatiji po bavljenju ekološkim temama. Član je pokreta Marš sa Drine, a nakon završenih…

.

Nezavisna kulturna scena nezadovoljna uslovima državnih konkursa

Protekle nedelje su se ispred Ministarstva kulture našli slikari, plesači, muzičari, glumci... Svi oni su nezadovoljni konkursom Ministartva kulture za…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

.

Šesti oktobar je i mladima etalon za propuštene šanse

Od petooktobarskih promena prošle su 22 godine. Dan kada je protestima okončana vladavina tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana…

.

Šta je važno znati pre odlaska na proteste

Poslednjih nekoliko meseci, ali i godina protesti u Srbiji su postali sve češći način ispoljavanja mišljenja i stavova građana. "Ćale…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo