...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Otvorena Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama

03.07.2018.

Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama otvorena je 19. juna u Novom Sadu. Kancelarija je u nadležnosti Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu i nalazi se u Apolo centru. Ona bi trebalo da predstavlja napredak kada je reč o jednakim pravima za sve građane.

.

foto: www.unsplash.com

Gej mladić sa kojim smo razgovarali i koji nije želeo da otkrivamo njegov identitet, kaže da je srećan što je Novi Sad dobio zvaničnu instituciju koja će se baviti LGBT pravima. Međutim, on upozorava na koje probleme bi Kancelarija trebalo da obrati pažnju.

"Kao gej osoba nisam imao nekih velikih problema, ali poznajem ljude koji jesu. Ova kancelarija bi svakako trebalo da pruži podršku svima koji žele da se autuju i koji su trpeli određeni vid nasilja", kaže naš sagovornik.

Sekretar Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama i predstavnik Kancelarije, Zoran Radulović, ističe da bi ona trebalo da pruža informacije i podršku svima koji joj se obrate po pitanju LGBT prava ili rodne ravnopravnosti.

"Ona treba da razvija partnerske odnose, da traži mogučnosti za finansijsku podršku projektnih aktivnosti od nekih drugih donatora, ne samo grada Novi Sad, da radi na izradi bazi podataka, da prati seminare, radionice i tribine i u njima aktivno učestvuje", kaže Zoran. 

Međutim, osim informacije da je kancelarija počela sa radom, saznanja o konkretnim aktivnostima u skorijoj budućnosti zvanično nema.

pixabay lgbt

ilustracija: www.pixabay.com

Mladi sa kojima smo razgovarali su podeljenog mišljenja. Dok jedni smatraju da je otvaranje Kancelarije napredak, drugi su skeptični i ne očekuju mnogo od njenog rada. Ono što je primetno kod mladih jeste nepoverljivost kada je reč o radu državnih institucija.

"S obzirom na to da je država otvorila Kancelariju jako sam skeptičan, kao i povodom svega ostalog što su uradili u Novom Sadu", rekao nam je jedan anketirani mladić.

Koordinator grupe za podršku mladim LGBT+ osobama Izađi, Filip Kocevski, očekuje dobru saradnju svih LGBT+ organizacija sa Kancelarijom u budućnosti. On kaže da će grupa Izađi biti uvek na raspolaganju Kancelariji kako bi zajedno kreirali bezbednije okruženje u celom gradu i ističe značaj prve državne institucije koja u svom nazivu nosi skraćenicu LGBT.

"Ovo je pre svega jako veliki korak za Novi Sad i za LGBT+ zajednicu i čitav LGBT+ pokret generalno u Srbiji, iz prostog razloga što ovo jeste jedina i prva kancelarija ovog tipa u Srbiji. Mislim da će ovo biti primer drugim gradovima i opštinama u Srbiji da otvore nešto slično", uveren je Filip.

On napominje da je po dosadašnjim statističkim podacima LGBT+ zajednica najugroženija, pored romske zajednice, po govoru i nasilju iz mržnje. Pored svih vidova diskriminacije, autodiskriminacija i autohomobofija predstavljaju veliki problem, ističe Filip, jer mladi svoj identitet sakrivaju od ljudi iz okruženja upravo zbog svih neprijatnosti sa kojima bi se najverovatnije suočavali nakon izlaska iz ormara.

grupa izadji

foto: grupa Izađi

Ono čime bi Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama trebalo da se bavi jesu i pitanja koja se tiču ženskih prava.

Psihološkinja i koordinatorka SOS ženskog centra, Ivana Perić, ističe da bi Kancelarija trebalo da se bavi i pitanjima koja se tiču prava žena i neadekvatnog tretmana koji često trpe. Ona smatra da na prvom mestu Kancelarija treba da evidentira slučajeve svakog oblika diskriminacije koji je usmeren prema ženama, na osnovu njihovog rodnog, odnosno polnog identiteta.

"Isto se odnosi na žene drugačije seksualne orijentacije ili bilo koje žene koja pripadaju nekoj marginalizovanoj grupi, a da je to osnova zbog toga što je izložena diskriminaciji što za posledicu ima neadekvatna postupanja, naročito od strane institucija", kaže Ivana.

Ona smatra da je neophodno uvesti adekvatni sistem kažnjavanja institucija u kojima zaposleni postupaju iz ugla svojih predsrasuda. Ivana kaže da je u svom profesionalnom iskustvu bila više puta svedokinja loše prakse rada institucija.

"Često se dešava da žene prijave nasilje i umesto stručne podrške dobiju odgovore 'zašto se ne pomiriš s njim' zatim 'nisi ni ti tako sjajna' ili 'šta će onda biti sa decom'", ističe Ivana.

U tom smislu, ona dodaje, Kancelarija je značajna jer bi trebalo da beleži slučajeve neadekvatnog postupanja institucija kao i da garantuje da će one raditi svoj posao i da će, u suprotnom slučaju, biti kažnjene.

Svako kome je potrebna bilo kakva informacija ili vid podrške može se već sada obratiti Kancelariji na broj 6624-856 koja je u Apolo centru na raspolaganju građanima i građankama radnim danima od 07.30 do 15 sati.

Tonski prilog o ovoj temi preslušajte u plejeru:

Lana Nanovski

Možda te još zanima:

.

Zbog nedostatka dijaloga mladi kolateralna šteta

Odlukom Vlade Srbije da ne pošalje svog predstavnika na nedavni sastanak Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RKZM) zbog…

.

Teodora i Dražen - talentovani volonteri iz Kikinde

Teodora Vlahović i Dražen Barber su volonteri Kancelarije za mlade u Kikindi. Imaju 18 godina. U okviru nedavnog Festivala nauke…

.

Moramo pričati o pomirenju i toleranciji u regionu

Regionalna kancelarija za mlade (RYCO), sa sedištem u Tirani i zvanično je počela sa radom ovog leta. Ona će povezati…

.

U subotu festival Omladina, objavljeni takmičarski bendovi

Od 21 pristigle prijave, selektori festivala Omladina odabrali su osam bendova koji će se u subotu 20. maja takmičiti u HKC "Bunjevačko kolo"…

.

Trening "Participacija mladih sa hendikepom"

Udruženje studenata sa hendikepom u partnerstvu sa Kancelarijama za mlade iz Obrenovca, Kikinde i Subotice organizuje u januaru trodnevni trening…

.

Feministkinje ipak ne mrze muškarce

Koliko puta do sada ste čuli da "ove današnje feministkinje mrze muškarce", ili da je "feminizam imao smisla dok su…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo