...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Muzika

Mumin: Smeši mi se lepa karijera u Americi

09.06.2016.

Novosadski muzičar Milan Mumin predstavio je svoj novi solo album "In case that one of them is you". U pitanju je maksi singl na kojem se nalazi pet pesama pisanih i produciranih u američkoj izdavačkoj kući "Plus sized man". Mumin kaže da je do saradnje došlo zahvaljujući filmu "Love Hunter".

.

"Moj producent Klej Harper i čovek koji je napisao dve pesme na albumu, živi u Atlanti i San Francisku. Moj film Love hunter je emitovan u čuvenom 'Roxy' bioskopu, gde ga je video. Svideo mu se film i muzika pa smo porazgovarali o saradnji. Bilo je više reč o nekom pilot projektu, iako sam ja od starta imao dobar osećaj. Dogovor je bio da sve što se meni ili njima ne svidi ne ide na album i da ćemo napraviti samo ono što zadovolji sve učesnike u snimanju. Ja, kakav sam avanturista, odmah sam se otisnuo u Atlantu gde smo počeli snimanje. Nisam imao ni zrnca sumnje, oni su rekli da su su vinyl only izdavačka kuća tako da će album izaći samo na ploči, a CD smo štampali samo za potrebe prezentacije u Srbiji i neće se naći u prodaji", priča Mumin.

Jedan od težih zadataka u takvoj vrsti saradnje je kako žanrovski uskladiti dva potpuno različita sveta. Mumin kaže da ga ni to nije plašilo jer mu je južnjački zvuk veoma blizak.

"Odlazeći tamo imao sam neku sliku šta to može biti i to nije bilo daleko od onoga što je na kraju ispalo. Južnjački studiji su kvalitetni i cenjeni pa me nije plašila ta saradnja. Sve to bilo je drugačije od Hantersa i bilo mi je zanimljivo da na kratko napravim otklon od dosadašnje karijere. Kod njih je priča takva da u studiju stalno radi isti bend, a pevači i kantautori se smenjuju na snimanjima albuma. To su ozbiljni muzičari koji mogu da zadovolje i najviše standarde. Nismo bili vremenski ograničeni nego smo sve to natenane radili", kaže frontmen Love Huntersa.

Snimanje je trajalo sedam dana, a nakom Muminovog povratka u Njujork producenti su nastavili postprodukciju. Album je izašao i već se nalazi na I Tunes-u, a za američko tržište štampa se ploča u formi maksi singla sa pet pesama. Mumina, međutim, već čeka i turneja.

"Turneja će ići po studentskim gradovima juga. To nije nova ideja. Mnogi ozbiljni muzičari su se tako probili poput B52, R.E.M. ili Dejva Metjuza. Mnogi bendovi sviraju po kampusima za studentariju. Oni uglavnom imaju radio stanice koje pokrivaju studentske kampuse i okolinu i mnogo su fleksibilnije i otvorenije od mejnstrim medija, što uveliko olakšava promociju. Pošto sam veliki poklonik južnjačke muzike i zvuka, jako mi imponuje da to uradimo u Atlanti, Etinsu, Ostinu, Memfisu, Nešvilu. Moguće da ćemo promociju organizovati ponovo i u San Francisku u Roxy bioskopu gde će po novo biti prikazan film i organizovana svirka", kaže Mumin.

Milan je već godinama u SAD i jedan od ciljeva je da napravi muzičku karijeru i tamo. Ovo mu je, kako kaže, svakako dobra šansa, iako ne sanja veliku slavu. Živeti pristojno od svoje muzike je sasvim dovoljno.

"Ja sam se umetnički već uzdigao do nivoa da  mi samo neka vrsta produkcije fali. Neki pankeraj ili takvo šta. Ne bih voleo da dođem u situaciju da mi neko prepakuje muziku i stihove do neke neprepoznatljivosti. Nikada i nisam bio zainteresovan za takvu karijeru. Uvek ću ići do granice do koje se ja osećam prijatno, jer ne bih mogao protiv sebe bez obzira na ne znam kolike pare ili slavu. Ne bih voleo ni da me harče 300 dana u godini i povlače od nemila do nedraga, ali vidim da mi se neka karijera tamo već smeši. Dovoljno je da napravim minimum od toga i moći ću da živim pristojno da ne moram više da šljakam sve te neke druge poslove da bih opstao", objašnjava Mumin.

Jedina prepreka, dodaje on, mogle bi da budu godine jer je trenutno u 45-oj i smatra da je možda došao poslednji čas za uspeh.

"Eventualno bi moje godine mogle biti problem. Ja znam koliko mi je godina uzela karijera u Novom Sadu, Srbiji i regionu. Sa druge strane, olakšavajuća okolnost je to što mi je muzika sazrela, lepe su reakcije na nju, kao i na film koji sam snimio i vrlo lako može postati jedna lepa internacionalna priča", kaže pevač Love Huntersa.

mumin1 jpg

Relacija Novi Sad-Njujork mu ne predstavlja smetnju i, kako tvrdi, odavno je prevazišao tu rastrzanost. Ipak, tamo sreće ljude odavde koji itekako osećaju tu rascepljenost između dva sveta.

"Puno sam sveta upoznao. Novosađane i Beograđane gotovo da i ne srećem, ali zato znam mnogo Borana. Nama je očigledno lepo po Novim Sadovima i Beogradima i pored onih strahota kroz koje smo prošli, ali ljudima iz malih mesta sigurno nije i oni se jako trude da odu. Seti se samo šta se dogodilo sa novosadskom industrijom, e pa u malim industrijskim gradićima je 100 puta gore. Dobar deo njih je razočaran onim što jesu ili nisu postigli u Americi, ali znaju da ih kod kuće čeka čemer. Sa druge strane, važno je znati da za Ameriku danas nije dovoljna diploma. Mastera ima k’o pleve i samo PhD diploma može da vam garantuje fer šansu. Danas je pola sveta ozbiljno obrazovano i mora mnogo da se uloži u sebe kako bi čovek mogao da očekuje nekakav uspeh", kaže Mumin.

Kako kaže, odvojenost od porodice i prijatelja jeste problem, ali ima leka i za to. Kada mu dosadi Njujork i upadne u kolotečinu, doputuje u Novi Sad gde, kako ističe, "roštilja, kotlićari i kremira" s drugarima sve dok mu i to ne dosadi pa se vrati u SAD. 

P. K.

Možda te još zanima:

.

Mumin: Nagrada u pravim rukama

Vest da je ovogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade grada Novog Sada frontmen Love Huntersa Milan Mumin obradovala je, ali i iznenadila poklonike…

.

Mumin: Za mene su Hantersi "best of"

Milan Mumin je prepoznatiljiva i specifična figura novosadske rok scene, a njegov rad u bendu Love Hunters traje više od 30…

.

Muzika je moja jedina opcija!

Za svoj bend kaže da su oduvek bili pobornici ljubavi i stine. Trideset godina na svom putu Milan Mumin je…

.

Solo album Milana Mumina

Novosadski muzičar Milan Mumin predstavio je u SKCNS Fabrika svoj novi solo album "In case that one of them is…

.

Mumin: Upali smo u letargiju

Ovog meseca imamo razloga za veselje. Milan Mumin nam je najavio izlazak novog albuma Love Huntersa. Mi smo se družili…

.

Pesma na dan - album za ceo život

Zašto su neki albumi veći od drugih? Jedini pravi odgovor možemo potražiti u njihovoj strukturi i celovitosti. Ove godine mnogi…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo