...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Kad fotograf ima "oko" i lokacija je dobra, fotka mora da uspe

23.11.2021.

Društvene mreže, pre svega Instagram koji je originalno i namenjen za postavljanje fotografija, popularizovale su fotkanje kod mladih. Kako je vreme odmicalo, tehnologija se razvijala i danas gotovo svako, uz malo truda, može da napravi dobru fotografiju. U moru profila koji svakodnevno izbacuju nov sadržaj nije lako istaći se, a u tome veliku ulogu može da igra lokacija. Činjenica je da atraktivne i popularne lokacije doprinose broju lajkova, pa smo u poslednje vreme viđali gomilu slika sa polja lavandi, suncokreta i roze jezera kod Pačira.

.

Foto: Pixabay

Milana Galić na svom Instagram profilu izbacuje dosta zanimljivih fotografija visokog kvaliteta. Ona uglavnom radi sa fotografom i najčešće se sa njim dogovara oko mesta za "photo session".

"Ukoliko imam neko tematsko fotografisanje onda se zajedno dogovaramo, a ukoliko ja biram lokaciju, gledam uglavnom da mi se slaže sa profilom, da to budu neke urbane fotografije. Samim tim, biram predele gde nema mnogo ljudi, a da fotografije izgledaju urbano. Fotografu je najbitnije da nema kasnije mnogo posla što se tiče 'skidanja' ljudi u Photoshopu. Nemam omiljenu lokaciju, ali bitno mi je da nema mnogo ljudi, to je najvažnije od svega", kaže Milana.

KAKO DO SAVRŠENOG SELFIJA?

INSTAGRAM JE BROJ JEDAN ZA PROMOCIJU DIZAJNERSKIH RADOVA

Ona dodaje i da za dobru fotografiju nije neophodna atraktivna lokacija.

"Može se napraviti dobra fotografija i da je iza ruševina, apsolutno. Bitna je odeća, bitan je stav, bitna je neka pozitivna atmosfera koja se napravi samom fotografijom. Meni je važna lokacija, jer kada okačim fotografiju bitno mi je da to liči na nešto i da fotografije na mom profilu budu koliko toliko ispraćene prethodnim lokacijama", ističe Milana.

milanagalic png

Milana Galić, foto: Alexandar Photography

Mladi sa kojima smo razgovarali obraćaju pažnju da im fotografije ispadnu lepo, ali im samo mesto nije toliko bitno:

"Najviše volim prirodu. Uglavnom volim da to bude u nekoj šumi, punoj zelenila, ali svakako je lepo i kada je pored reke. Nije mi bitna toliko sama lokacija, koliko mi je važno da to bude na otvorenom i na dnevnoj svetlosti, zato što fotografije najlepše ispadnu kada su upravo na dnevnoj svetlosti."

"Zapravo nemam neke lokacije u gradu u kom živim, na koje baš ciljano idem da se fotografišem, da bih ih objavila na mrežama. Fotografije koje objavljujem su uglavnom neke slike sa putovanja, bilo da sam ja na njima ili da je samo fotografija neke lokacije. Generalno to je jedina vrsta fotografija koje objavljujem na mrežama."

"S obzirom na to da objave na društvenim mrežama imaju nekako, da kažem, zadatak da prikupe što više lajkova i komentara, naravno da cele objave, naročito kada je u pitanju fotografija, treba da budu atraktivne, interesantne, zanimljive i lepe na oko. Tako da, kada se fotografišem, ne biram baš konkretno lokacije nego uvek gledam da nešto što je oko mene, a da se meni sviđa, iskoristim u datom trenutku i napravim fotografiju. Tako da ne prilagođavam lokacije sebi, već se ja prilagođavam određenim lokacijama."

"Ne fotkam se toliko često za društvene mreže i obično su to mesta koja su nasumična tj. u momentu kada se dese. Bitno mi je da je lokacija lepo uređena i da je dobro osvetljena."

NEMA PUTOVANJA BEZ INSTAGRAMA

SELFI SA MARSA

Fotograf Neven Hercegovac ističe da je lokacija bitna, ali i da dosta toga zavisi od onoga ko fotografiše.

"Nekad stvarno neko, ako ima jako lepu ideju, može i pored kante za smeće da napravi nešto što može da izgleda interesantno. Dosta zavisi od uglova. Na primer, postoje lokacije koje su prilično učestale, ali neki ljudi, ako su stvarno talentovani i ako malo pogledaju uglove, mogu od tih lokacija da naprave nešto potpuno novo. Mislim da je najvažnije oko fotografa, ali jeste jako bitna i lokacija. Dosta doprinosi opštem utisku", kaže Neven.

nevenhercegovac png

Neven Hercegovac, foto: privatna arhiva

Nevena smo zamolili i da nam preporuči top pet lokacija za fotkanje u Novom Sadu i okolini:

"Jako interesantna lokacija koja se nalazi na nekih dvadesetak minuta od Novog Sada su Sremski Karlovci. Tamo se čak može otići i gradskim prevozom, a potpuno ostavlja novi utisak. Jako lepih lokacija tamo ima, prilično je interesantno. Pored toga, recimo, Radnička ulica je divna sada, na jesen, kada lišće popada. Čak je lepa i u proleće, kada to drveće koje je poređano u redu ozeleni, tako da je i to jedna od mojih preporuka. Pošto su to popularne lokacije, po meni je bitno naći neki interesantniji ugao, koji nije tako učestao, da bi to izgledalo zanimljivije. Kej je isto lepa lokacija. I kada je magla, ali i kada je sunčano. Ostavlja potpuno drugačiji utisak, tako da i to mogu da preporučim. Futoški park je super lokacija za fotkanje, zato što je veliki i nema mnogo ljudi. Sada je prilično, onako, jesenja atmosfera, tako da mogu stvarno lepe fotke da se urade i tamo. Kineska četvrt je takođe jedna super preporuka. Ranije je izgledala dosta interesantnije za fotkanje zato što nije bila obnovljena, ali i sada, kada je rekonstruisana i dalje mogu da se nađu jako lepe lokacije", preporučuje Neven.

Ukoliko nemate ideju kakvu fotku da okačite na društvene mreže ili vam je dosadilo da stalno koristite iste lokacije, možete poslušati preporuke fotografa i tako dati vašem profilu novi sjaj.

S. Rudakijević

Možda te još zanima:

.

Za dobru fotografiju divlje životinje ključno je strpljenje

Svaki fotograf, u želji da zauvek zaustavi vreme i zabeleži ga okom kamere, ima svoje interesovanje, usmerenje i ljubav kojoj…

.

Nada je u fotografiji

Udruženje Via Panonija organizuje izložbu i radionicu pod nazivom "Nada je u fotografiji" autorke Marije Erdelji. Događaj je posvećen ososbama…

.

Život na točkovima: putovanje kao prirodno stanje

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko vam je zaista potrebno za srećan život? Koliko prostora, koliko posla, koliko…

.

Vizualizator traži volontere

Festival fotografije Vizualizator, koji će biti održan od 15. novembra do 7. decembra poziva vas da se pridružite ekipi organizatora…

.

Festival Vizualizator poziva volontere

Centar za razvoj fotografije poziva zainteresovane da se prijave za volontiranje na narednom izdanju Festivala fotografije "Vizualizator" u Beogradu, koji…

.

Priča koja ne sme da se zaboravi

Fotografija je danas bukvalno dostupna svima. Svaki telefon je i fotoaparat, a čak i ozbiljniji uređaji nisu više tako skupi.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo