...
TRENUTNO13:20 - 13:30Tehnologija

Lifestyle / Tehnologija

Selfi sa Marsa

15.06.2021.

Kineski rover „Džurong“ koji je sleteo na Crvenu planetu u maju, u zaravan nazvanu Utopija, postavio je svoju bežičnu kameru na tlo, odmakao se unazad i, između ostalih, napravio i fotografiju samog sebe. 

 

.

Polovinom maja, uspešnim sletanjem samohodnog vozila „Džurong“ na površinu Crvene planete, Narodna Republika Kina je postala druga zemlja, uz Sjedinjene Američke Države, čijim je naučnicima i inženjerima pošlo za rukom da izvedu uspešno sletanje na Mars.

Fotografije koje je „Džurong“ napravio, stigle su do Zemlje i objavljene su na ceremoniji koju je upriličila Kineska svemirska agencija kako bi proslavila uspeh svoje misije na Mars.

Na fotografijama se vidi i platforma na raketni pogon koja je rover spustila na tlo Marsa.

Naučnici se nadaju da će „Džurong“ biti funkcionalan najmanje 90 marsovskih dana. Veoma je sličan roverima „Spirit“ i „Oportjuniti“ koje je Američka svemirska agencija (NASA) poslala na Mars.

kineskiroverselfi jpg

Težak je 240 kilograma, a na visokom jarbolu se nalaze kamere koje beleže snimke i pomažu pri navigaciji. Pet dodatnih instrumenata će analizirati mineralogiju lokalnih stena i opšte stanje u okruženju, uključujući vremenske prilike. 

Džurong je opremljen laserom koji omogućava pristup hemijskom sastavu stena, kao i radarom koji traga za zaleđenom vodom ispod površine.

 

 

 

I.M.

Izvor: RTS

Možda te još zanima:

.

Besplatan letnji kurs kineskog jezika

"Atelje" organizuje besplatne časove kineskog jezika, koji će se održavati svakog ponedeljka, od 26. juna do 31. jula u Omladinskom…

.

Naučite kineski jezik, ples, rezanje papira, kaligrafiju...

Za ljubitelje kineskog jezika i kulture Konfučijev institut na Filozofskom fakultetu u narednom periodu priprema brojne zanimljive sadžaje.

.

Kineska kultura i jezik na dlanu

   U Konfučijevom institutu se nadaju da će zainteresovani za jezik upotpuniti znatiželju kursom o kineskoj kulturi. Predstavnica Instituta Nataša…

.

Špageti na kineski način

你饿了吗? (Gladni ste?)

.

Organska materija pronađena na Marsu

Nasin rover "Perseverance" detektovao je organsku materiju u novim uzorcima tla iz kratera Jezero na Marsu. Trenutno se utvrđuje da…

.

NASA proizvodi kiseonik na Marsu

Nakon što je u aprilu prošle godine NASA rover "Perseverance" stvorio kiseonik na Marsu napravljen je ogroman korak napred ka…

  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo