...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Kako će se komarci boriti sami protiv sebe

12.05.2021.

Istrebićemo ih!

Pod pokroviteljstvom biotehnološke kompanije "Okitec" iz Velike Britanije, počinje promovisanje operacije puštanja miliona genetički modifikovanih komaraca, kako bi se testirala nova metoda bioinženjerske kontrole štetnih insekata.

.

Prvi eksperiment sa komarcima kojima je izmenjen genetički materijal, odvija se u Sjedinjenim Državama i već je izazvao dosta komentara, kako kod protivnika, tako i kod onih koji nemaju problem sa genetičkim inženjeringom. 

Zaposleni u britanskoj kompaniji operaciju su započeli krajem aprila, kada su, nakon decenije planiranja, regulatornog pregleda i rasprave, zajedno sa lokalnim osobljem, postavili legla komaraca na šest lokacija, na jugu Floride.

Komarci se uzgajaju u laboratoriji u prisustvu tetraciklina, antibiotika koji sprečava aktiviranje dodatog gena. Jaja komaraca se zatim ostavljaju da se izležu u divljini, bez antibiotika.

Gen ubija nezrele ženke koje polažu jaja, ali mužjaci dostižu zrelost, pare se sa divljim ženkama i prenose svoj genetički materijal. Tada i njihovi ženski potomci umiru, uzrokujući pad populacije koja bode, a to su isključivo ženke.

U kompaniji "Okitec" kažu da je u prethodnom eksperimentu u Brazilu populacija komaraca opala i do 95 odsto tokom 13-nedeljnog ispitivanja. Cilj eksperimenta na Floridi je prikupljanje više informacija i potvrda do sada postignutih rezultata.

Bolesti koje prenose komarci već svake godine ubiju više od milion ljudi širom sveta, a klimatske promene proširuju raspon staništa insekata i patogena koje prenose u regione u kojima ranije nisu mogle da napreduju, dajući nam još jači signal da treba da razvijemo protivmere, smatraju u kompaniji.

Možda te još zanima:

.

Ventilatorom protiv komaraca

Početak leta doneo je velike količina padavina i visoke vodostaje reka. U kombinaciji sa visokim temeraturama to je dovelo do…

.

Leto sa najboljim prijateljem

Leto pruža nebrojene, sjajne mogućnosti za fenomenalnu zabavu sa vašim ljubimcem. Da na kraju, od igračke ne bi ispale plačke,…

.

Što je hrana zdravija, to gaće imaju više rupa

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici bašta, u sklopu naučne studije o kvalitetu zemljišta, zakopavaće beli pamučni donji veš.

.

Naučno-popularni razgovori o hrani u CK13

Kako do nas stižu namirnice i hrana koju konzumiramo, kakav je njen kvalitet, ko je proizvodi i distribuira, kolike su…

.

Nobelovci protiv kampanje Grinpisa o GMO

Više od 100 dobitnika Nobelove nagrade, od kojih oko 40 za medicinu, zatražilo je od svih vlada u svetu da…

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo