...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo

Ventilatorom protiv komaraca

20.07.2023.

Početak leta doneo je velike količina padavina i visoke vodostaje reka. U kombinaciji sa visokim temeraturama to je dovelo do invazije komaraca. U tim uslovima, dakle po kiši, nije bilo moguće raditi tretmane protiv komaraca, što je dodatno pogoršalo stvar. 

.

"Nakon perioda 'balkanskog monsuna' imali smo period vrelog leta, a sad opet imamo promenu sa kišom. Sve su to vremenski uslovi koji pogoduju komarcima. Mnogo vode i toplota u prirodi dovode do njihove hiperprodukcije. Dobra stvar je što smo imali dovoljno dobrih dana da mogu da se izvedu tretmani, tako da je, kada govorimo o urbanom delu grada, stanje sasvim dobro", kaže Dario Aćimović iz Javnog komunalnog preduzeća Ciklonizacija.

Dario dodaje da u gradu i dalje postoje mesta na kojima je povećana brojnost komaraca, ali da je to pod kontrolom i da će i ta populacija biti smanjena redovnim tretmanima protiv komaraca. 

"Sistematski se rade i larvicidni tretmani i tretmani protiv odraslih jedinki. U prvom delu sezone dominantni su bili rečni komarci koji dolaze sa reke. U drugom delu sezone očekuje se veća brojnost kućnih komaraca, koji dolaze sa malih izvorišta. Sa tih staništa dolazi i azijski tigrasti komarac, pa smo u drugom delu sezone više fokusiranih na njih", kaže Aćimović.

komarac3 pixabay jpg

Osim standardnog zaprašivanja sa zemlje i vazduha, odnedavno kod nas koriste i sterilisane komarce. Stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu planiraju da u životnu sredinu puste 800 hiljada sterilisanih komaraca na više od 40 lokacija širom grada. Ideja je da se na taj način smanji broj komaraca i bolesti koje oni prenose. Ova metoda pokazala se uspešnom širom sveta.

“U pitanju je tehnika sterilnih insekata, gde se komarci prvo masovno umnožavaju u laboratorijskim uslovima, potom se razdvajaju polovi i mužjaci su ti koji se sterilišu i puštaju u životnu sredinu, zato što mužjaci - ono što je najbitnije - ne bodu ljude. Oni treba da se pare sa ženkama iz prirodne populacije i biće konkurenti mužjacima koji su plodni. I kao rezultat toga ženke će polagati sterilna jaja i tako se postepeno smanjuje brojnost azijskog tigrastog komarca”, objašnjava profesorka Aleksandra Ignjatović Ćupina sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Ovo je deo projekta koji finansira Međunarodna agencija za atomsku energiju, a koji je podržan od strane Direktorata za radijacionu i nuklearnu bezbednost i sigurnost Srbije. Istraživanje je počelo prošle godine, a ove godine se nastavlja.

komarac pixabay jpg

Komarci su sterilisani malim dozama X zraka koji nisu štetni, a nakon toga se obeležavaju fluoroscentnim bojama kako bi naučnici mogli da prate njihovo kretanje, kao i efekte puštanja. Ova metoda nema negativne efekte ni na ljude, ali ni na druge insekte, poput pčela. Jedino je moguće da će građani primetiti veći broj komaraca, ali pošto su u pitanju mužjaci, oni ne bodu, već samo traže ženke.

I sami možemo da doprinesemo da se broj komaraca smanji, posebno takozvanih kućnih komaraca. Pre svega potrebno je da se pobrinemo da ne ostavljamo vodu u posudama u svojim dvorištima ili na terasama, jer je samo pola čaše vode dovoljno da se iz nje izlegu hiljade komaraca. Takođe, potrebno je da čistimo oluke i druga mesta u kojima bi voda mogla da se zadržava. 

Bilo bi dobro da se u vreme najveće aktivnosti komaraca sklonimo u zatvorene prostorije i da ukoliko smo u mogućnosti, koristimo komarnike. 

Na tržištu postoje i različiti repelenti, odnosno, sredstva protiv komaraca. Neki od njih nisu preporučljivi za dečiju ili za osetljivu kožu, pa pre nego što počnete da ih koristite, bilo bi dobro da ih prvo isprobate na skrivenom delu kože. Takođe, na velikim vrućinama repelenti kraće traju, pa često imamo utisak da nisu efikasni. 

Postoje i prirodna sredstva protiv komaraca. Na društvenim mrežama možete pronaći pregršt saveta kako da se na prirodan način zaštitite od komaraca. Neki preporučuju mešavinu vode i jabukovog sirćeta, uz dodatak eteričnog ulja lavande, limunove trave ili čajevca, drugi preporučuju citruse u koje se zabadaju karanfilići. Za otvorene prostore preporučuju se kombinacije koje dime, poput izgorele kafe u koju se takođe stavljaju karanfilići. Postoje čak i začinske biljke koje navodno odbijaju komarce, a to su najčešće određene vrste bosiljka ili nane. 

Ipak stručnjaci kažu da je najefikasnije sredstvo protiv komaraca zapravo jak ventilator jer komarci ne mogu da lete kada je struja vazduha koja duva prema njima veća od jednog metra u sekundi. Ventilatori ih sprečavaju da nas napadaju.

A. K.

foto: Pixabay

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Leto sa najboljim prijateljem

Leto pruža nebrojene, sjajne mogućnosti za fenomenalnu zabavu sa vašim ljubimcem. Da na kraju, od igračke ne bi ispale plačke,…

.

Kako će se komarci boriti sami protiv sebe

Istrebićemo ih! Pod pokroviteljstvom biotehnološke kompanije "Okitec" iz Velike Britanije, počinje promovisanje operacije puštanja miliona genetički modifikovanih komaraca, kako bi…

.

Planinarenje nije turizam

Davne 1986. godine grupa Queen je napravila moćnu baladu koja postavlja večito pitanje "Who wants to live forever" za poznati…

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo