Lifestyle / Kuhinja
Fud bloging kao strast
Hrana je važan deo svakodnevice svih nas, pa zato ni ne treba da čudi pažnja koju dobijaju fud blogovi i ljudi koji se bave recenzijama restorana. Danas jednostavno nemamo vremena, a ni novca, da jedemo nešto što nije dovoljno dobro .Tu nam je dobar putokaz upravo ovakav sadržaj.
Nikoleta Krstić i Marko Aćimović stoje iza Instagram profila "Two Greedy Balkanians" na kome sa pratiocima dele utiske o restoranima koje posećuju. Njihov fokus je na fajn dajning restoranima koji nude ekskluzivna i nesvakidašnja jela. Iako su tek na početku, uspeli su da sakupe zavidan broj pratilaca, od kojih se mnogi profesionalno bave ugostiteljstvom.
"Sve je bilo spontano. Devojka i ja smo veliki ljubitelji restorana i hrane i tu strast gajimo već duže vreme. Ono što trenutno pokazujemo pratiocima na Instragramu nije ništa novo - to smo već radili kroz naše profile. Onda smo rešili da napravimo jedan 'projekat' koji će imati budžet i prikazivati restorane našim pratiocima", počinje Marko priču.
Birate prilično specifične restorane, sada ste fokusirani na Mišelinovu listu, koja je tek nedavno došla kod nas. Kako tačno birate gde ćete otići na ručak?
Mišelin je tek došao u Srbiju i još uvek nije dao zvezdice restoranima, nego samo preporuke za nekih 14 restorana. Mnoge od njih smo posetili i pre izlaska liste, ali smo onda krenuli redom. Dođemo bez ikakve najave, obično popodne, kada nema puno gužve. Nešto pojedemo, popijemo, prokomentarišemo između nas i jednostavno uživamo u hrani. Na kraju to podelimo na Instagram profilu.
Jedan od beogradskih restorana čiju ponudu se Nikoleta i Marko detaljno ocenili...
Ljudi koji ocenjuju resorane se često brinu da ih vlasnici ne "provale" i prirede im bolji obrok nego inače. Da li se plašiš da se to ne dogodi i vama?
Izdvojili smo se od ostalih koji žele nešto da zarade, jer nama to nije primarni cilj, već uživanje. Veliki broj naših pratilaca su kuvari i šefovi restorana i oni već znaju za nas. Nemamo nikakvu obavezu prema njima, jer, sve sami plaćamo, a njih zanima objektivna kritika.
OBRATI PAŽNJU
Kada dođete u restoran i otvorite meni, kako birate šta ćete naručiti?
Kada ne znaš šta ćeš i imaš neku nedoumicu, uvek pitaj konobara. On će ti reći ličnu kartu restorana - po čemu je prepoznatljiv i koja su najbolja jela. Vrlo često se i pripremimo, pa saznamo šta su aduti nekog restorana.
Kod nas ljudi uglavnom vole proverena i sigurna jela, dok vi često uzimate jela koja ljudima ne bi pala na pamet?
Rekao bih da je sve najbolje što smo probali bilo u Langoustu u Beogradu. Ta jela je formirao francuski kuvar koji je radio u restoranima koji mogu da se pohvale sa više Mišelinovih zvezdica. To što on radi je vrh! Neko kaže da je to jako skupo - slažem se, ali tu ne idete svaki dan. Na takva mesta se ide za neke proslave ili godišnjice.
Ručak sa Mišelinovom preporukom...
Obliazite i region - Hrvatsku i Sloveniju. Čini se da kod nih više dominira fajn dajning ponuda, dok kod nas preovlađuju restorani sa domaćom kuhinjom. Koliko se resotranska ponuda razlikuje u odnosnu na onu kod nas?
U proteklih desetak godina pojavio se veliki broj fine dinning restorana u Beogradu, ali i Novom Sadu. Usled korone u Srbiju se vratio veliki broj šefova kuhinje iz inostranstva, koji su ovde započeli sa nekim projektima. Fajn dajning više nije nepoznanica u Srbiji.
Razgovor sa autorima bloga "Two Greedy Balkanians" poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:
M. L.
Foto: Instagram / twogreedybalkanians