...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Film "Meni" kriv za zatvaranje restorana?

26.01.2023.

Restoran "Noma" u Kopenhagenu koji je više puta proglašavan za najbolji na svetu, najavio je da će od sledeće godine prestati sa radom, a internet zajednica taj potez povezuje sa novim filmom Rejfa Fajnsa.

.

Foto: YouTube / Searchlight Pictures

Aktuelni filmski hit "Meni" prati mladi par Margo (Anja Tejlor-Džoj) i Tajlera (Nikolas Holt) koji putuju na udaljeno ostrvo kako bi jeli u ekskluzivnom restoranu koji vodi pretenciozni kuvar Slovik (Rejf Fajns).

Ova crna komedija oštra je kritika ne samo besmislenosti kulture hrane i pića, već i klasne politike i elitizma koji često dolaze sa njim, piše portal Unilad. Film prikazuje na šta su sve Slovikovi obožavaoici spremni da bi samo uživali u njegovim jedinstvenim jelima poput "Tanjira sa hlebom bez hleba" ili "Pilećim takosima sa makazama u njima".

"Meni" se nakon emitovanja u bioskopima pojavio i na striming servisima, što se poklopilo sa objavom prestižnog danaskog restorana sa tri Mišlenove zvezdice da će prestati sa radom.

"Noma", koju vodi šef Rene Redžepi, svetu je predstavila tzv. Novu nordijsku kuhinju, a od otvaranja 2003. godine, laskavu titulu najboljeg restorana na svetu osvojila je 2010, 2011, 2012, 2014. i 2021. godine. Mnogi korisnici društvenih mreža našalili su se da to što je najava zatvaranja "Nome" došla uporedo sa prikazivanjem filma „Meni“, ne može biti slučajnost.

"Noma se zatvara jer joj je radna praksa neodrživa i sada sam u dilemi i istražujem da li je snimanje Menija počelo pre ili nakon što se ovo dogodilo", napisao je jedan korisnik Tvitera.

(N1 Info)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo