...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Pozorište

Odlični "OFF" zatvara sezonu u "Sinhazu"

13.06.2016.

Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz zatvara sezonu 17. juna u 19 sati predstavom "Off - prevazilaženje granica", prema tekstu Katalin Ladik i ispovestima glumaca koji igraju u predstavi. O odličnoj predstavi koju potpisuje Zoltan Puškaš O radio je već pisao nakon premijere i toplo vam je preporučujemo.

.

Novosadsko pozorište u ovoj sezoni imalo je šest premijera: "Karneval" u režiji Sorina Militarua, "Gupi" u režiji Đerđa Hernjaka, "Piaf marche" u režiji Kinge Mezei, "Mali princ" u režiji Margarete Taboroši, "Kovači" u režiji Ljuboslava Majere i pomenuti "Off" u režiji Zoltana Puškaša.

Pozorište je gostovalo na nekoliko festivala. "Pijani proces" izveden je na Festivalu profesionalnih pozorišta u Somboru, "Ban Bank" na Sedmom dramskom festivalu u Odorheju Sekujeskuu/Rumunija i subotičkom Dezireu, gde je takođe igrana i "Neoplanta". Na Sterijinom pozorju s velikim uspehom izveden je koprodukcijski "Violinista na krovu", koji je dobio četiri Sterijine nagrade, a "Gupi" na mađarskom sterijanskom ekvivalentu – pečujskom POST-u. Do kraja sezone "Pjaf" putuje u Kišvardu na Festival mađarskih vangraničnih pozorišta te u julu u Čortanovce na tamošnji letnji festival.

Tokom sezone, Sinhaz je sa "Pjaf" gostovao u budimpeštanskoj Taliji, Beogradu (Bitef teatar) i Targu Murešu. "Neoplanta" je gostovala u Beogradu (Bitef teatar) i Targu Murešu. Do kraja sezone ova predstava ide na 23. Primorski festival u Kopar/Slovenija. "Violinista na krovu" gostovao je u Beogradu (Sava centar) a ansambl je obišao i gotovo sve scene u manjim vojvođanskim mestima. Najviše su gostovali "Neusatzer kabare" i "Neoplanta". Stalnu scenu imali su u Temerinu gde su izvedene gotovo sve njihove predstave.

Ove sezone, između ostalih, ugostili su Bitef teatar, pozorišta iz Egera, Šoprana i Pirota, kolege iz senćanskog Mađarskog kamernog pozorišta, NP Subotica, "Deže Kostolanjija" kao i studentske ispitne predstave. U dva hola Novosadskog pozorišta priređeno je nekoliko zanimljivih izložbi: predstavili su se Ema Pešti, deca su crtala Božić a radove su prikazali i studenti Departmana scenskog dizajna Univerziteta u Novom Sadu. Imali su i dve izuzetne promocije knjiga, Lazara Ristovskog – "Jednostavne priče" i Lazara Džamića, s kojim smo uradili intervju, – "Čaj od šljiva".

Silvija Križan dobila je nagradu Udruženja mađarskih kritičara, proslavili su 50. izvođenje predstave "Neoplanta", dobili smo zahvalnicu Gradske bibioteke za saradnju, proslavili su 42. rođendan nizom gostovanja u kući i ove upriličili Dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca. Đačka scena "Šarene iskrice" obeležila je 20 godina rada predstavom "(Pre)obražaj". Krajem maja u pozorištu su počele probe na autorskom projektu Harisa Pašovića, takođe intervjuisanog, "Za šta biste dali svoj život?" čija će novosadska premijera biti 27. juna.

I.M.


Možda te još zanima:

.

Gabor Pongo: Fokusiran na uloge

Novosadsko pozorište Ujvideki szinhaz sa svojim ansamblom i celim umetničko-produkcionim timom realizovalo je pregršt izuzetnih predstava koje su često nagrađivane…

.

U maju pet predstava BDP-a u Novom Sadu

U sklopu pozorišnog mini festivala "Naši dani", pred publikom u Srpskom narodnom pozorištu će od 7. do 11. maja biti…

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

"Jami Distrikt" posle godinu dana ponovo u Novom Sadu

Dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu "Jami Distrikt", u režiji Kokana Mladenovića, biće ponovo odigrana u Novom Sadu…

.

Synergy priča univerzalnim jezikom

Na prvom Mеđunarodnom pozorišnom fеstivalu jеzičkih manjina ''Synergy'', u organizaciji Novosadskog pozorišta dobili smo jedninstvenu priliku da se upoznamo sa…

.

U Srbiji se osamostališ ako uzmeš pasoš u ruke

Rediteljka i umetnička direktorka Subotičkog pozorišta Olivera Đorđević u Novosadskom pozorištu ovih dana priprema predstavu "Kučka" koja govori o bračnim…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo