...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Tri novosadska festivala nominovana za najbolje u Evropi

19.11.2022.

Doček, Vila i Zastave budućnosti tri su umetnička festivala, nastala u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, koja su se našla među sedam festivala iz Srbije nominovanih za najbolje evropske festivale u 2022. godini, u dvanaestom izdanju European Festival Awards (Evropske festivalske nagrade). 

.

festival "Vila", foto: V.Veličković

Tako je Novi Sad, nalik na škotski Edinburg prepoznatljiv po umetničkim festivalima, jedan od retkih gradova čiji su festivali, po prvi put nominovani za European Festival Awards, ponudili novu umetničku vrednost, ali i nove prakse organizacije, realizacije i održivosti takvih događaja, sada prepoznate i na evropskom nivou, navodi se u saopštenju EPK 2022.

Na European Festival Awards, prvim nakon pandemije koronavirusa, Doček je nominovan u kategoriji Best Indoor Festival, Vila u kategoriji Best New Festival, dok za Zastave budućnosti publika nema mogućnost glasanja, jer taj je festival u posebnoj kategoriji, specijalno oformljenoj povodom 2022. godine kao Evropske godine mladih, gde odluku donosi isključivo žiri. 

zastave buducnosti foto jelena ivanovic jpeg

"Zastave budućnosti", foto: J.Ivanović

Pored ovih, još četiri srpska festivala ponovo ulaze u trku u kategorijama u kojima su sa ponosom bili i prethodnih godina — Exit u kategoriji Best Major Festival, Lovefest u kategoriji Best Medium Festival, Arsenal Fest za Best Small Festival, a No Sleep Festival u kategoriji Best Indoor Festival.  

Glasanje je u toku na sajtu European Festival Awards. Dvanaesto izdanje European Festival Awards biće održano 18. januara 2023. u De Oosterpoort, kulturnom centru u Groningenu, u Holandiji.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. jula

Sredina jula donosi nam nekoliko zanimljivih događaja.  

.

Završetak Exita u znaku nešto tvrđeg zvuka

Četvrtog i poslednjeg dana ovogodišnjeg EXIT festivala publika na Petrovaradinskoj tvrđavi imala je priliku da uživa u rok i metal…

.

Nedeljni vodič od 15. do 22. jula

Exit je prošao, događaja je značajno manje, ali to ne znači da nema zanimljivih sadržaja.  

.

Subota na EXIT-u: od panka do romantike

Subotu na EXIT-u možete da prepoznate po nekoliko stvari. Na prvom mestu, to je publika koje ima mnogo više i…

.

Joker Out i Black Eyed Peas obeležili petak na Exitu

Druge večeri EXIT-a najviše pažnje privuklo je dvoje hedlajnera - pre svega bend Black Eyed Peas čiji je nastup publika…

.

Četvrtak na Exitu: šarenilo i energija festivala

Uvodni dan EXIT-a obeležila je evrovizijska ekipa, dok bi se četvrtak, zvanično prvi dan festivala, nekako mogao staviti pod jednu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo