...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Kultura / Knjiga

Trnovit put od rukopisa do koričenja

04.11.2022.

Najnoviji pokazatelji o afrimaciji mladih pisaca u Srbiji govore o tome da je, uprkos koroni i dvogodišnjoj pauzi, do 65. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu broj knjiga mladih autora u porastu. Iako su izdavači saglasni sa autorima da na njihovoj afirmaciji treba da se radi više i bolje nego što se do sada činilo, mladi stvaraoci su, ipak, u nekoj meri nezadovoljni.

.

Dvadesetogodišnja pesnikinja Bojana Končarević, objavila je prvu zbirku pesama uoči beogradskog Sajma knjiga. Ona kaže da je morala da uloži i svoj novac, ali da joj je sada promocija najvažnija.

"Mladim piscima se neretko pružaju prilike da objave svoje rukopise, uglavnom je to u vidu konkursa gde je finansijsko učešće neminovno. Što se tiče promocija, to je zapravo najznačajniji čin celog procesa jer se tad direktno povezuju pisac, delo i publika. Moje iskustvo je da, kad jednom doživite takav događaj, tada nema nazad, samo tražite još. Ali ne zbog nekakve halapljivosti, već zbog osećaja ispunjenosti koji doživite kada pričate pred publikom, dajete svoju dušu na dlan, to je nešto što ne može da se vrati", kaže Bojana.

knjiga png

Miroslav Aleksić godinama je radio na regrutovanju mladih pesnika na Festivalu poezije mladih u Vrbasu. Sada se sa pozicije zamenika upravnika Matice srpske bavi mladim piscima u okviru edicije "Prva knjiga".

"Na afirmaciji mladih pisaca treba raditi više i bolje nego što se do sada radi. Ja sam svoj doprinos pokušao da dam u decenijama za nama, na Festivalu poezije mladih u Vrbasu, odakle su izašle generacije naših mladih, danas uspešnih pesnika. Sada taj posao pokušavam da radim u elitnoj ediciji 'Prva knjiga' Matice srpske gde su samo ove godine izašle četiri knjige naših mladih autora", kaže Aleksić.

Mladi sa kojima smo razgovarali ne znaju mnogo o problemima mladih pisaca, ali kažu da rado kupuju njihova dela.

"Ne znam koliko im se sada pruža prilika za objavljivanjem, ali na ovogodišnjem sajmu kupio sam nekoliko knjiga mladih pisaca."

"Smatram da je situacija dosta povoljna za njih zbog brojnih konkursa, ali lično ne pratim rad mladih autora."

"Nisam upućena, ali mislm da im je potrebna bolja reklama."

"Povoljna im je situacija, najviše iz razloga što prosto imaju priliku da uvek to postave na društvene mreže, pa ako nađu publiku, našli su, i to je to."

knjiga3 png

Pavle Zeljić, student književnosti i pisac, ističe da je srž problema u statusu mladih pisaca promovisanje njihovih obajvljenih dela, a da su nagradni konkursi najbolji način na putu do knjige.

"Rekao bih da je, naspram izdavanja knjiga preko privatnih izdavačkih kuća na konkursima, izdavanje zbirke predviđeno kao nagradno stanje već nešto bolje, tako sam i sam došao do svoje zbirke. Ono što može biti problem je, pre svega, nedostatak promocija izdatih dela, u koju nisu uključeni samo izdavači, nego i drugi faktori, poput toga da je pisanje prikaza zbirki često rezervisano samo za uske krugove poznanika ili čiste entuzijaste", zaključuje Pavle.

Traže se rešenja za što bolju afirmaciju mladih stvaralaca. Na raspolaganju su im društvene mreže, a u Srbiji postoje konkursi za prvu knjigu, osim u već navedenoj Matici srpskoj, u Izdavačkoj kući "Nova Poetika" kao i u drugim izdavačkim kućama u našoj zemlji i regionu.

V. Hajdin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "To nije ljubav"

Pesnikinja i članica novosadskog padobranskog centra Milana Janjičić za ovu nedelju preporučuje zbirku poezije "To nije ljubav" Bojane Končarević.

.

Većina ljudi misli da Japan izgleda kao anime

Isidora Pejakov je sociološkinja iz Novog Sada koja trenutno živi i radi na Malti. Pored sociologije, Isidora je eskpert za japansku…

.

Vredi pročitati: Stevan Pešić "Katmandu"

Stevan Pešić je jedan od naših poslednjih velikih putopisaca, ali manje poznat mladjoj čitalačkoj publici.  Rodjen je 1936. u Kovilju.…

.

Vredi pročitati "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni"

Jutjuber i influenser Nemanja Arsić Cone za ovu nedelju preporučuje knjigu "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni" Stiva Harvija.

.

Nije nemoguće ljude zabaviti naučnim pričama

Popularizacija nauke deluje kao težak posao, jer se treba izboriti sa šumom klik-bejt sajdržaja i teorija zavere. Bojan Džodan već…

.

Vredi pročitati trilogiju "Vernon Trodon"

Umetnica iz Novog Sada Nika Jasna Đukić za ovu nedelju preporučuje trilogiju "Vernon Trodon" francuske spisateljice Viržini Depent.

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo