...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Tiger king: bizarno, suludo, fantastično

08.04.2020.

"Stop making stupid people famous" krik je dela čovečanstva koji bi mogao da sažme jednu od najvećih nevolja koje je iznedrila poslednja dekada – veličanje i obožavanje najglupljih i najzatucanijih među nama, onih koji su spremni da pred kamerama urade sve što je potrebno da makar malo skrenu pozornost javnosti na sebe. 

.

Na jednom kraju tog štrika, sa kojeg se cedi ljudski talog, nalaze se učesnici emisija sa History TV kanala o drevnim vanzemaljcima, proizvođačima "moonshine-a", lovcima na aligatore, kao neka blaža verzija, a na drugom sva bulumenta iz Parova, Farmi i ostalih rijalitija kao poslednja slika zaglupljivanja pre nego što neko ugasi svetlo na planeti.

Kakofonija na globalnom nivou je tolika da je bukvalno nemoguće izdvojiti ikog posebnog iz te baruštine. Onda se pojavio Džo Egzotik, sa svojom blajhanom frizurom fudbalerkom, pirsinzima i tetovažama, tigrovima i lavovima i svet je u svega nešto više od šest sati televizijskog programa shvatio da je pravljenje zatucanih ljudi slavnima tek dobilo brzinu za koju nije ni znao da postoji na menjaču. Serija "Tiger king: Murder, Mayhem and Madness" ubrzala je taj brod do beskonačnosti.

Iz Netflixove kuhinje, početkom ove godine, stigla je, dakle, dokumenhtarna serija o finom malom društvancetu odgajivača lavova, tigrova i ostalog mačijeg sveta iz divljine, razasutom po južnim državama Amerike od Karoline do Floride. U središtu priče je Džo Egzotik, iliti Džo Šrajbvogel, ljubitelj divljih mačaka, libertarijanac, kantri pevač, poklonik teškog oružja i eksploziva, gej i bigamista, vlasnik privatnog ZOO vrta sa skoro 300 divljih životinja, autor internet TV šoua posvećenog blaćenju zaštitara životnjskog sveta... Sam ovaj opis bio bi dovoljan za jedan čestit dokumentarac.

Ali, ima još.

tigerking2 jpg

Džo ima smrtnog neprijatelja u Kerol Baskin, vlasnici utočišta za velike mačke "Big cat rescue", ženi koju Džo optužuje da je ubila svog muža, koji je netragom nestao i njegovim ostacima nahranila tigrove. Kerol troši milione na borbu protiv Džoa, iako i njen ZOO vrt funkcioniše slično kao i njegov, pa u njene humane motive imamo na osnovu čega sumnjati. Ovo bi bilo dovoljno za još ozbiljniji zaplet, ali u priči su još dvojica frikova koji obožavaju velike mačke, od kojih je jedan osuđivani kriminalac Džef Lov, a drugi poligamista i surovi eksploatator mladih žena u svom ZOO vrtu imenom Bagavan Antl.

Kada se ovaj svet uskomeša, kada ova bulumenta slave i novca željnih frikova počne da prelazi sve moguće zabranjene linije, dobijamo triler čiji scenario do sada nije bilo moguće smisliti jer takve priče očigledno može da ispriča samo život.

Autori Erik Gudi i Rebeka Čaiklin proveli su više od pet godina snimajući ovaj serijal, većinu vremena ne mogavši ni sami da poveruju u šta su se upleli i kakav su mikrosvet devijanata pronašli. Snimili su na stotine sati intervijua, mnogostruko više snimaka iz života svih aktera i na kraju sklopili priču u koju je teško poverovati taman koliko je teško odvojiti pogled od tih slika.

Čitav serijal sjajno je osmišljen i realizovan, epizode su montirane tako da na kraju svake epizode dobijamo takozvani "cliffhanger", momenat koji nas tera da odmah prebacimo na sledeću kako ne bismo izgoreli od iščekivanja. Iako je u pitanju klasičan dokumentarac, ovaj seijal ima sve odlike krimi drame, komedije i trilera.

Na širem planu ovo je priča o surovom svetu odgajivača velikih mačaka, privatnim ZOO vrtovima koji nikome ne polažu račune. Ona savršeno čisto slika i pojedine zaštitarske organizacije i njihovo licemerje, dok spasene životinje koriste na isti način kao i bivši vlasnici da bi zaradili. Takođe dovoljno govori i o nesposobnosti države da se izbori ovom vrstom kriminala.

Na mikroplanu, "Tiger king" je krimi priča o špilu najčudnijih likova koje vrli novi svet ima da ponudi, njihovoj opsesiji i sklonosti ka najbrutalnijem kriminalu i epskoj gluposti. Obavezno pogledajte, sva je prilika da će ta vesela družina uskoro da nam se vrati prepakovana u bar još jedan dokumentarac i igrani film.

Petar Klaić 

Možda te još zanima:

.

Pinokio u košmarnom svetu Musolinijevog fašizma

Pinokio je jedna od najobrađivanijih bajki u istoriji pripovedanja i filma. Možda je samo arhetip neugledne devojke koja postaje princeza,…

.

Vatre i šapat: gde nestaju brodovi i ljudi?

Čitajući stripove, možemo i budni da sanjamo. Ali, šta se desi kada se susretnemo sa pravim, opipljivim snom čija nas…

.

Strepite popularni tinejdžeri - stiže Sreda

Još od 1938. godine porodica Adams deo je pop-kulturnog miljea, grupa jezivih autsajdera smeštenih negde na granicu koja spaja horor…

.

Čudni Al Janković i vrelo istine

"Weird: The Al Yankovic Story“ duboko je potresan film o zlostavljanom dečaku, čiji je nepresušni genij bio žrtva najmračnijih sila…

.

Vratila se Enola, prosečna do bola

Sećate li se radnje film Enola Holmes? Ako ga niste gledali u poslednjih nedelju dana, odgovor će teško biti pozitivan.…

.

Makaroni: Kako je odrastati u stranoj zemlji

Svako detinjstvo opisano kroz strip formu moglo bi da donese i dobru priču. Sudar čula, odrastanje, melanholija, generacijski jaz, mešanje…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo