...
TRENUTNO23:00 - 00:00IN teen

Kultura / Film

Tiger king: bizarno, suludo, fantastično

08.04.2020.

"Stop making stupid people famous" krik je dela čovečanstva koji bi mogao da sažme jednu od najvećih nevolja koje je iznedrila poslednja dekada – veličanje i obožavanje najglupljih i najzatucanijih među nama, onih koji su spremni da pred kamerama urade sve što je potrebno da makar malo skrenu pozornost javnosti na sebe. 

.

Na jednom kraju tog štrika, sa kojeg se cedi ljudski talog, nalaze se učesnici emisija sa History TV kanala o drevnim vanzemaljcima, proizvođačima "moonshine-a", lovcima na aligatore, kao neka blaža verzija, a na drugom sva bulumenta iz Parova, Farmi i ostalih rijalitija kao poslednja slika zaglupljivanja pre nego što neko ugasi svetlo na planeti.

Kakofonija na globalnom nivou je tolika da je bukvalno nemoguće izdvojiti ikog posebnog iz te baruštine. Onda se pojavio Džo Egzotik, sa svojom blajhanom frizurom fudbalerkom, pirsinzima i tetovažama, tigrovima i lavovima i svet je u svega nešto više od šest sati televizijskog programa shvatio da je pravljenje zatucanih ljudi slavnima tek dobilo brzinu za koju nije ni znao da postoji na menjaču. Serija "Tiger king: Murder, Mayhem and Madness" ubrzala je taj brod do beskonačnosti.

Iz Netflixove kuhinje, početkom ove godine, stigla je, dakle, dokumenhtarna serija o finom malom društvancetu odgajivača lavova, tigrova i ostalog mačijeg sveta iz divljine, razasutom po južnim državama Amerike od Karoline do Floride. U središtu priče je Džo Egzotik, iliti Džo Šrajbvogel, ljubitelj divljih mačaka, libertarijanac, kantri pevač, poklonik teškog oružja i eksploziva, gej i bigamista, vlasnik privatnog ZOO vrta sa skoro 300 divljih životinja, autor internet TV šoua posvećenog blaćenju zaštitara životnjskog sveta... Sam ovaj opis bio bi dovoljan za jedan čestit dokumentarac.

Ali, ima još.

tigerking2 jpg

Džo ima smrtnog neprijatelja u Kerol Baskin, vlasnici utočišta za velike mačke "Big cat rescue", ženi koju Džo optužuje da je ubila svog muža, koji je netragom nestao i njegovim ostacima nahranila tigrove. Kerol troši milione na borbu protiv Džoa, iako i njen ZOO vrt funkcioniše slično kao i njegov, pa u njene humane motive imamo na osnovu čega sumnjati. Ovo bi bilo dovoljno za još ozbiljniji zaplet, ali u priči su još dvojica frikova koji obožavaju velike mačke, od kojih je jedan osuđivani kriminalac Džef Lov, a drugi poligamista i surovi eksploatator mladih žena u svom ZOO vrtu imenom Bagavan Antl.

Kada se ovaj svet uskomeša, kada ova bulumenta slave i novca željnih frikova počne da prelazi sve moguće zabranjene linije, dobijamo triler čiji scenario do sada nije bilo moguće smisliti jer takve priče očigledno može da ispriča samo život.

Autori Erik Gudi i Rebeka Čaiklin proveli su više od pet godina snimajući ovaj serijal, većinu vremena ne mogavši ni sami da poveruju u šta su se upleli i kakav su mikrosvet devijanata pronašli. Snimili su na stotine sati intervijua, mnogostruko više snimaka iz života svih aktera i na kraju sklopili priču u koju je teško poverovati taman koliko je teško odvojiti pogled od tih slika.

Čitav serijal sjajno je osmišljen i realizovan, epizode su montirane tako da na kraju svake epizode dobijamo takozvani "cliffhanger", momenat koji nas tera da odmah prebacimo na sledeću kako ne bismo izgoreli od iščekivanja. Iako je u pitanju klasičan dokumentarac, ovaj seijal ima sve odlike krimi drame, komedije i trilera.

Na širem planu ovo je priča o surovom svetu odgajivača velikih mačaka, privatnim ZOO vrtovima koji nikome ne polažu račune. Ona savršeno čisto slika i pojedine zaštitarske organizacije i njihovo licemerje, dok spasene životinje koriste na isti način kao i bivši vlasnici da bi zaradili. Takođe dovoljno govori i o nesposobnosti države da se izbori ovom vrstom kriminala.

Na mikroplanu, "Tiger king" je krimi priča o špilu najčudnijih likova koje vrli novi svet ima da ponudi, njihovoj opsesiji i sklonosti ka najbrutalnijem kriminalu i epskoj gluposti. Obavezno pogledajte, sva je prilika da će ta vesela družina uskoro da nam se vrati prepakovana u bar još jedan dokumentarac i igrani film.

Petar Klaić 

Možda te još zanima:

.

Delimično tačna biografija Katarine Velike

Ruski car Petar III Fjodorovič, iz dinastije Romanov, vladao je samo 186 dana tokom 1762. godine, nakon čega je ubijen…

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

The Outsider: priča o najgorim detinjim strahovima

Kada smo bili mali plašili su nas Babarogom. Ako ne budemo dobri, doći će Babaroga i pojesti nas, govorili su.…

.

Booksmart: štreberluk i priključenija

Ne tako davno, publika je morala da se zabrine kakve joj Holivud filmove o odrastanju plasira. Bilo da smo gledali…

.

The last dance: ljubavno pismo košarkaškom čudu

Histerija je reč kojoj fali barem šaka značenjskih svojstava kako bi opisala atmosferu koja je okruživala jednog od najvećih košarkaša…

.

Run: misterija podgrejane ljubavi

Imate li onog specijalnog prijatelja sa kojim ste, u očajanju dubokog friendzonea sklopili pakt da ćete se, ukoliko oboje budete singl…

  • 21:00 Bluegrass
  • 22:00 Superoperater
  • 23:00 IN teen

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo