...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Strepite popularni tinejdžeri - stiže Sreda

27.11.2022.

Još od 1938. godine porodica Adams deo je pop-kulturnog miljea, grupa jezivih autsajdera smeštenih negde na granicu koja spaja horor i komediju. Mortiša i Gomez, Ujka Fester i Lurč, rođak IT i ruka pod imenom Thing, mali Pagzli i njegova sestra Sreda, u paketu su koji nas uveseljava skoro čitav jedan vek, nudeći nam fetiš gotike devetnestog veka uz komediju Braće Marks.

.

Bilo je samo pitanje trenutka kada će se ove franšize dohvatiti Tim Barton. U dogovoru sa Netfliksom on je razvio novu seriju posvećenu najmlađoj ženskoj članici Adams porodice – Sredi.

Ima to smisla. U Eri woke kulture, Netflix prednjači u toj potrazi za balansiranim pogledom na svet, heroine su konačno jednako poželjne i atraktivne kao heroji osamdesetih i odabir tmurne tinejdžerke, alergične na boje, emocije i pop muziku, logičan je dodatak Netfliksovoj produkciji.

Priča, dakle, prati Sredu koja je u svojoj srednjoj školi u bazen s vaterpolistima koji su maltretirali njenog brata, ubacila pirane. Unakazila je nasilnike, izbačena je i roditeli je sada vode u čuveni internat u kojem su se oni upoznali.

sreda2 jpg

Njene kolege studenti su deca, ali ne obični klinci. Ima tu vampira, vukodlaka, sirena i svih onih bića koja žive na ivici našeg sveta, neuklopljivih i sakrivenih senkama.

Sreda, koju maestralno glumi Džena Ortega sve je ono što o njoj znamo. Bezosećajna, cinična, sklona sadizmu i osvetoljubiva. Nosi isključivo crnu odeću i u uzrastu u kojem je zatičemo u seriji, počinje da dobija moć predviđanja.

Upravo oko te moći gradi se misterija koju Barton majstorski odmotava, sloj po sloj kroz epizode. Ljubopitljiva Sreda istražuje seriju gnusnih ubistava u šumi pored škole, surfujući usput kroz socijalne krugove internata, ne ostavljajući iza sebe previše prijatelja.

Bartonova nova igračka izgleda produkcijski vrlo upeglano. Serija je vizuelno iznad očekivanja, tu je čitav paket vizuelnih trikova starog znalca, a Tim publici servira triler u kojem ne možete da pretpostavite nijednu stvar koja sledi, ponajmanje ko je čudovište za kojim Sreda traga.

A, Barton je stari lisac. Sredu nije zarobio u bezizržajan lik, kakav je do sada bila. Ona povremeno izlazi iz te čaure, ali taman toliko da doda malo živahnosti u lik, a da ne uništi njen poznati gotički arhetip.

Takođe, reditelj ovom seerijom donekle razbija klišee američkih tinejdžerskih filmova, ali se i drži starog oprobanog recepta po kojem moraš imati popularne klince i one sa margine. U slučaju srednje škole "Nevermore" (aluzija na "Gavrana“ Edgara Alana Poa) svi su klinci sa margine, ali Barton ne ume (ili ne želi) da pobegne od tog klišea.

sreda3 jpg

U ovoj simpatičnoj seriji koja će vas terati da je gledate bez pauze, pojavljuju se Ketrin Zita Džouns kao Mortiša i Luis Guzman kao Gomez. Kao posebna poslastica tu je i Sreda iz filma "Adams Family" iz 1991. godine – Kristina Riči. Ona ovde igra jednu od Sredinih nastavnica.

"Sreda“ je serija za sve koji vole misteriju, crni humor i Bartonov arsenal uvrnutih filmskih slika.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo