...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Film

Čudni Al Janković i vrelo istine

13.11.2022.

"Weird: The Al Yankovic Story“ duboko je potresan film o zlostavljanom dečaku, čiji je nepresušni genij bio žrtva najmračnijih sila šoubiznisa osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. 

.

Ne, čekaj! "Weird: The Al Yankovic Story“ je slatka praznična filmska posveta porodičnim vrednostima koji vladaju šou-biznisom, dirljivo i nežno podsećanje da je R’n’R temelj etičkih vrednosti.

Možda ipak, "Weird: The Al Yankovic Story“ je najtačnija od svih filmskih biografija poznatih muzičara, dvosatno ostvarenje koje obiluje triput proverenim faktima i besprekorno dramatizovana priča o kralju muzičke parodije.

weird2 jpg

Nisam siguran, hajde da posložimo priču:

Režiser Erik Epl je snimio film koji prati odrastanje i muzički uspon Ala Jankovića, harmonikaša, zaljubljenika u polku i muzičara koji je ostavio dubok trag u šou-biznisu, iako ne i u muzici. Bio je poznat po tome što je izvodio parodične verzije popularnih pesama. Na identičnu melodiju i ritam lepio je sulude komipčne tekstove čiji su refreni samo podsećali na original.

Tako smo dobili "Eat it“, prodiju na Džeksonov hit "Beat it“. Obradio je Madoninu "Like a virgin“ kao "Like a surgeon“, zablistao u hitu "Amish paradise“ kao negativ pesmi "Gangsta paradise“ Coolia. Vrhunac parodije dosegao je obradiom Nirvaninog megahita "Smells like a Teen spirit“, nazvavši je "Smels like Nirvana“.

U ovom filmu glumi ga Daniel Redklif, mora se priznati veoma dobro. Film je urnebesan i zabavan rolerkoster u kojem upoznajemo Ala od detinjstva do navodnog kraja karijere, uz čitavu galeriju poznatih likova za ono vreme.

Kvalitet ovog filma leži upravo u toj komičnosti i zabavnosti. Ako ne znate ništa o Alu, ovo može biti super zabavno iskustvo. Ako, pak, znate sve o njemu, videćete ga kao odličnu parodiju na stvaran život tog muzičara.

Istina, naravno nije u bilo kojem od opisa filma u ovom tekstu. "Weird: The Al Yankovic Story" je film koji balansira između istine i parodije, stvarnih likova i događaja i mitova. To je jedan urnebesan koktel fakata i izmišljotina, iz kojeg teško možete izvući pristojan portret. Baš kao što je i muzička parodija. Melodija jeste ista, ali reči, poruka i atmosfera bitno su drugačiji. nekada protivureče originalu, nekada ga samo ismevaju, a nekada ispadaju puno bolji.

weird3 jpg

Gledajući ovaj film možete steći utisak da je Al Janković bio slavniji i uticajniji nego što zaista jeste. Ali, to nije važno. Uzmite bilo koju muzičku biografiju u filmskom formatu i počnite da brojite greške, promene unete zarad dramatizacije, umanjivanja negativnog, isticanja pozitivnog i dobićete film faktografski blizu ovom.

"Weird: The Al Yankovic Story“ nije samo parodija na život čuvenog polka harmonikaša i mimika. To je film koji parodira sve filmske biografije muzičara.

Petar Klaić  

Tagovi

Možda te još zanima:

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

.

U utorak počinje Slobodna Zona

Novosadsko izdanje Filmskog festivala "Slobodna Zona" počinje u utorak, 31. oktobra i trajaće do nedelje, 5. novembra. Program će se…

.

U četvrtak počinje Filmski Front

Ovogodišnji Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski Front održava se od 26. do 29. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Novosađani…

.

Kandidata za Oskara birala nevidljiva komisija

"Što se bore misli moje“ naslov je filma koji će ove godine predstavljati Srbiju u trci za nagradu Oskar. Autor…

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo