...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Vatre i šapat: gde nestaju brodovi i ljudi?

13.12.2022.

Čitajući stripove, možemo i budni da sanjamo. Ali, šta se desi kada se susretnemo sa pravim, opipljivim snom čija nas naracija i boje zarobe od prve stranice. Lorenco Matoti je pravi čuvar snova, a njegova četkica samo je precizna linija REM faze. 

.

Svoje istinsko remek delo pod nazivom "Vatre" realizuje 1984. godine, na piku kreativnog talasa kao član nezaboravne Valvoline crtačke grupe otpadnika i vizionara. Matoti u svoja dela, pogotovu tim ranijim, unosi i dozu pop senzibiliteta koji se kasnije prepoznao u mnogim komercijalnim granama moderne umetnosti. U ovom delu, početne kulise skica bile su podređene ruskom konstruktivizmu, koji je tih osamdesetih vaskrsao kroz supkulturu novog romantizma.

Ako još malo pomenemo Rusiju iz prvih dekada dvadesetog veka, dolazimo i do oklopnjače. Ovoga puta ne Potemekin, nego isto tako njene zanimljive umetničke sestre pod imenom Anselmo 2. Koordinate: ostrvo Sveta Agata – južna hemisfera izmišljene države Silanto.

vatre2 jpg

Naracija ispričana iz prvog lica vojnika/mornara, u vidu šizoidno-poetičnog dnevnika otkriva napetu vezu melanholičnog trilera i misterije, u čijim redovima pokušavamo da rešimo zagonetku u kojoj se kriju nestali brodovi i ljudi. Matoti nam, stranicu po stranicu, upravo otkriva sve tajne misterioznog ostrva Vatre.

Tišina teškog, zaboravljenog gvožđa, glasovi davno nestalih mornara, nadrealna bića – starosedeoci, čuvari ostrva… Svi ovi narativni talasi obuzimaju našeg glavnog junaka, adekvatno nazvanog poručnik Apsint koji se, stupivši na začarano tle, zauvek spaja sa svetom koji će preokrenuti njegov život, njegovu sudbinu, njegovo biće - u onom iskonskom smislu.

On će u svom tom kovitlacu jarkih boja sumraka postati crtež sa zidova pećine, slobodni duh, san. Ali, postaće i strip kalentura – zapravo registrovana groznica čula i delirijum u koji upadaju mornari usled dugog vremenskog perioda provedenog na moru.

Tada se pred njihovom očima more pretvara u beskrajna polja zelene trave koje ih mami da uskoče u njega. Perfektna prirodna zamka - Matoti je napravio svoju verziju koristeći četkice pune mašte. 

vatre3 jpg

U okviru domaćeg izdanja naslova "Vatre i šapat", tu je i još jedna nezavisna priča. U pitanju je "Zona bunila" koju je Matoti realizovao zajedno sa scenaristom Džerijem Kremskim (pseudonim italijanskog strip-autora Fabricija Ostanija) 1987. a njihov zajednički kreativni rad nastaviće se u godinama koje slede. I opet putujemo u podsvest, ovoga puta još dublje i izraženije.

U Matotijevom vizuelnom rečniku, more je glavni kod za dešifrovanje senki i impresija. Zapravo, priroda je trezor prave magije a ovaj strip može se uramiti upravo njegovim sopstvenim tekstom koji nam dočarava miris vetra čiji dašak sa sobom nosi tajne i priče koje nikada pre nismo čuli i videli. Otkrijte zašto se ovaj naslov našao na Stripovedačevoj listi najboljih strip izdanja u 2022.

D. Majkić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Strip autorke u Srbiji: Između priznanja i ignorisanja

"Politikin zabavnik" je ponovo u centru pažnje, ali ovoga puta ne zbog zanimljivih tekstova koji svake nedelje izlaze u tom…

.

Nihterida: grčki Betmen u raljama svakodnevnog života

Betmen za sirotinju, odeven poput kakvog antijunaka iz De Sikinih filmova italijanskog neorealizma. Možda su to tačne koordinate koje lociraju…

.

Meril Strip u novoj sezoni serije "Samo ubistva u zgradi"

Trostruka oskarovka Meril Strip pridružila se postavi treće sezone crnohumorne detektivske serije "Samo ubistva u zgradi", nagovestila je glumica Selena…

.

"Karbon i silicijum" kao ukus baterije na jeziku

"...jer, ako je mašina Terminator naučila da vrednuje ljudski život – možda i mi to konačno možemo“.

.

2022. godina u stripu: Klasici i lepa iznenađenja

Ekipa emisije Stripovedač spremila je tačno dvanaest naslova (deset recenzija i dva specijalna bonus video priloga) koji su, po njihovom…

.

Pinokio u košmarnom svetu Musolinijevog fašizma

Pinokio je jedna od najobrađivanijih bajki u istoriji pripovedanja i filma. Možda je samo arhetip neugledne devojke koja postaje princeza,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo