...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

The Outsider: priča o najgorim detinjim strahovima

20.05.2020.

Kada smo bili mali plašili su nas Babarogom. Ako ne budemo dobri, doći će Babaroga i pojesti nas, govorili su. Da ne pomislite da su samo naši roditelji imali elemente horora u vaspitanju, Babaroga se pojavljuje i u mnogim drugim kulturama sa istom namenom.

.

U Engleskoj je "Boogeyman", u Rusiji "Baba Yaga", u Južnoj Africi ga zovu "Tokoloshe", dok je za Brazilce to "El Cuca"...

Bezmalo svaka kultura ima svoju verziju monstruma koji proždire decu i taj mit se proteže do iza antičkih vremena. A Stiven King je majstor kada treba napisati priču o nekoj jezivoj pojavi koja će, u osećaju straha, povezati sve njih. Tako je nastala novela "The Outsider" prema kojoj je HBO snimio istoimenu seriju, premijerno emitovanu početkom ove godine.

Priča prati detektiva Ralfa (sjajni Ben Mendelson) koji, zajedno sa privatnom detektivkom sa posebnim deduktivnim moćima Holi (Sintija Erivo) i još nekoliko kolega, istražuje monstruozno ubistvo jedanaestogodišnjeg dečaka. Već na samom početku za ubistvo je optužen lokalni cenjeni dečiji bejzbol trener Teri, kojeg igra Džejson Bejtmen, inače zaslužan i za režiju dve od deset epizoda. Postoje svedoci koji su Terija videli krvavog blizu mesta gde je telo nađeno, kamere po celom gradu su snimile njegovo kretanje, u kombiju kojim je povezao dečaka nalaze se tragovi krvi, brojni otisci prstiju, DNK tragovi. Sve nedvosmisleno ukazuje na Terija kao ubicu osim činjenice da se on, u vreme ubistva, nalazio dvesta kilometara dalje na nastavničkom seminaru.

outsider2 jpg

Tako kreće potraga za istinom u ovom mračnom i zastrašujućem zločinu u kojem će akteri morati da prihvate neprihvatljivo i odreknu se svega u šta su do tada verovali.

Stiven King je majstor kada likovima treba dati posebnu motivaciju i otežati im put najviše što se može, kako bi iz njih izvukao katarzu. Detektiv Ralf je otac koji je samo godinu pre ovog ubistva izgubio sina, on je izmučen i podozriv, moguće i jedini ateista u američkoj državi Džordžiji, u kojoj se ova priča odvija. Njegova saputnica u istrazi Holi je pomalo autistična privatna detektivka, koja ima sposobnost da reprodukuje bukvalno svaku informaciju koju je nekada čula, videla ili naučila. Osim toga, ona ima šerlokovske dedukcijske sposobnosti, srazmerno veće od njene sposobnosti da normalno komunicira sa ljudima.

Njih dvoje će u potrazi za ubicom morati potpuno da odbace racionalno rasuđivanje i urone u jezivi svet mitološkog entiteta, koji ubija decu i hrani se tugom njihovih bližnjih.

ousider3 jpg

The Outsider je jedna od onih serija koje od početka do kraja imaju jedan, nadasve, usporen ritam. Njeni tvorci potrudili su se da, u vizuelnom smislu, naprave atmosferičnu i mračnu seriju, toliko mračnu da su neke noćne scene skoro neprepoznatljive, a dnevne imaju hroničan nedostatak svetla, kao da je čitava priča smeštena u povečerje. Upravo zbog toga ona zahteva od gledaoca potpunu koncentraciju na dešavanja na ekranu.

Ova je serija kvalitetna taman koliko i novela koju je napisao Stiven King. Njegova dela klatila su se od sjaja do očaja u filmskim i televizijskim adaptacijama, ali The Outsider je jedno od onih koja su dobila prilično vernu ekranizaciju. Možda će nekome smetati sporost radnje i mnoštvo depersonalizovanih kadrova u kojima aktere gledamo kao da smo mi zver koja vreba iz tame, ali kada se naviknete shvatićete da gledate uzbudljivu, zabavnu i napetu priču o korenima svih naših strahova iz detinjstva.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Delimično tačna biografija Katarine Velike

Ruski car Petar III Fjodorovič, iz dinastije Romanov, vladao je samo 186 dana tokom 1762. godine, nakon čega je ubijen…

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

Booksmart: štreberluk i priključenija

Ne tako davno, publika je morala da se zabrine kakve joj Holivud filmove o odrastanju plasira. Bilo da smo gledali…

.

The last dance: ljubavno pismo košarkaškom čudu

Histerija je reč kojoj fali barem šaka značenjskih svojstava kako bi opisala atmosferu koja je okruživala jednog od najvećih košarkaša…

.

Run: misterija podgrejane ljubavi

Imate li onog specijalnog prijatelja sa kojim ste, u očajanju dubokog friendzonea sklopili pakt da ćete se, ukoliko oboje budete singl…

.

Delimično tačna biografija Katarine Velike

Ruski car Petar III Fjodorovič, iz dinastije Romanov, vladao je samo 186 dana tokom 1762. godine, nakon čega je ubijen…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo