...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Run: misterija podgrejane ljubavi

29.04.2020.

Imate li onog specijalnog prijatelja sa kojim ste, u očajanju dubokog friendzonea sklopili pakt da ćete se, ukoliko oboje budete singl sa 30 ili 40 godina, naći jedno drugom u smislu sklapanja braka i cvetanja svekolike ljubavi? 

.

Ako jeste, trebalo bi da znate da niste jedini, baš kao što niste jedini koji to nikada neće ispuniti jer stvar, iz bezbroj razloga, po pravilu ne funkcioniše.

Jedan od razloga nefunkcionalnosti te ideje leži u činjenici da je taj zaverenički pakt među prijateljima produkt čitavog buljuka romantičnih komedija u kojima su takve stvari prirodne i izvodljive. No, život to udesi na malko drugačiji način, pa čovek ne stigne da se priseti ni kakav je sam bio pre 15 godina, a kamo li neka neprežaljena simpatija koja ga je saterala u prijateljsku zonu, k’o goveče u tor.

Kako bismo se prisetili tih smešnih i nadasve zabavnih paktova iz sopstvenih života, HBO je odlučio da nam servira sedmodelnu seriju, žanrovski natopljenu u marinadu romantična komedija/triler/drama. Ime joj je RUN! i donosi nam poznatu priču sa potpuno drugačijom postavkom.

run2 jpg

Nakon što su se upoznali i zaljubili na koledžu, posle kojeg su se vratili svojim zasebnim životima, Rubi (Merit Vever) i Bili (Domnal Glison) imali su neobičan dogovor: ako neko od njih ikad pošalje poruku "RUN", a drugi odgovori, u roku od 24 sata, treba da ostave sve u svojim životima i sretnu se na glavnoj železničkoj stanici u Njujorku, gde će ući na prvi putnički voz koji kreće posle 17 časova i provesti jednu nedelju zajedno.

Iako su oboje razvili ozbiljne živote, kako poslovne tako i porodične, društvene, oni poruku RUN razmenjuju 17 godina posle fakulteta i zaista se nalaze na dogovorenom mestu, gde pokreću lanac događaja za koji nijedno od njih nije spremno. Oni su iznenađeni, prestravljeni, uzbuđeni, nepoverljivi i magnetički privlačni jedno drugom. I na tom mestu počinje drama u kojoj publika na kašičicu dobija informacije o njihovim sadašnjim životima, baš kao i o odnosu koji su imali nekada.

Glavni generator dalje radnje i njihovog odnosa je sumnja, jer upravo ona dovodi pod znak pitanja svaku informaciju koju znaju jedno o drugom, pa uskoro postaje vrlo nejasno zbog čega je Bil poslao poruku, zašto je Rubi tako lako odgovorila, koji su njihovi motivi i ima li nečeg mnogo manje romantičnog u onome šta im se događa.

Domnal Glisen, kojeg se sećamo iz filma "About time" ili kao generala Haksa iz "Ratova zvezda", u ovoj seriji deluje kao veoma zreo glumac, spreman da svoje ranije romantične uloge začini finesama likova koji su na ivici negativca. Ni Merit Vever, koju pamtimo iz serije "The Walking dead" ne zaostaje. Odlično uspeva da dočara ženu kojoj je beg preko potreban i pored enormne griže savesti.

Serija RUN, makar ova prva sezona, sastoji se iz sedam epizoda koje traju svega pola sata. Čitava radnja sadržana je u dijalozima dva lika i ponekoj reminiscenciji prošlosti. I pored toga, gledalac ima utisak veoma dinamične radnje i za kratko vreme biva uvučen u grotlo misterije, u čijem središtu se nalazi naša znatiželja da saznamo pokoji prljav detalj iz intime glavnih likova više.  

Ono što ovoj seriji nedostaje jeste logika odlučivanja likova, njihovog delanja, emocija, pa i sama logika dramskog zapleta. Tvorci ove serije, čini se, nisu uspeli da nas uvere u opravdanost njihovih motiva i pored toga što se sve vreme trude da pletu veoma realističku priču. Dok se ređaju epizode, nismo baš sigurni da sve to što su prosuli pred nas možemo da zamislimo u sopstvenim životima.

Ipak, RUN! je nesvakidašnja serija i vredna je naše pažnje zbog same ideje iz koje se priča izrodila, kao i zbog sjajnih, vrcavih, dijaloga. RUN trenutno može da se gleda na HBO kanalu i u Srbiji.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Ridlijeva vizija sveta kojeg je ubila religija

Najava da će Ridli Skot režirati seriju "Raised by wolves" čija je priča usmerena na androide koji razvijaju čovečnost, ostavila…

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

.

Neodrasli muškarci protiv zahuktalog života

Skot je tipičan primerak čoveka u zadržanom razvoju, još još od kad mu je umro otac vatrogasac, kada mu je…

.

Delimično tačna biografija Katarine Velike

Ruski car Petar III Fjodorovič, iz dinastije Romanov, vladao je samo 186 dana tokom 1762. godine, nakon čega je ubijen…

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music Mix by Majkić
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo