...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Delimično tačna biografija Katarine Velike

03.06.2020.

Ruski car Petar III Fjodorovič, iz dinastije Romanov, vladao je samo 186 dana tokom 1762. godine, nakon čega je ubijen u dvorskom prevratu koji su izveli oficiri. Ubistvo je navodno organizovala njegova supruga Sofija Augusta, koja je udajom za Petra uzela, kasnije proslavljeno, ime Katarina. 

.

Ovu kratku istorijsku fusnotu iskoristio je scenarista Toni Meknamara da stvori aktuelnu seriju "The Great", desetodelnu sagu o naporima mlade carice Katarine da preuzme presto i od zaostale i surove Rusije stvori carstvo dostojno čoveka i poštovanja, zbog čega će je godinama kasnije prozvati "Velikom".

Ova serija stigla je iz "Hulu" kuhinje, striming servisa koji postaje veoma konkurentan u proizvodnji kvalitetnih filmskih sadržaja. Ova serija ni za centimetar ne odstupa od tog trenda.

"The Great" je biografska komedija, povremeno istorijski tačna kako su tvorci naglasili u podnaslovu i govori o veoma mladoj sanjarki Katarini (Ele Fening), koja se udajom za Cara Petra III (Nikolas Holt) suočava sa najkomičnijim, ali i najsurovijim i najstrašnijim klišeima osamnaestog veka u, mahom, neprosvećenoj Rusiji. Njena razočaranja i razbijena očekivanja potiču od supruga, mladog Cara Petra, o kojem istorija nema bog zna šta lepo i pametno da kaže. Tvorci serije ga crtaju kao zatucanog, razmaženog dripca, sa sadističkim sklonostima, bez ikakvog talenta za vođenje države. Dakle, kao karikaturu nečega u čemu može biti i zrno istine.

thegreat jpg

Katarina je, sa druge strane, kaže ova mini saga, iz Austrije došla obrazovana, nafilovana humanističkim pogledom na svet, pomalo naivna, ali odlučna da se uzdigne u visine i stvara bolji svet.  

Da bi to postigla, Katarina mora da se izbori pre svega sa sobom, a onda i sa zlim dvorskim damama, ambicioznim dvorskim političarima poput grofa Orlova (Saša Davan), crkvom, sirovim oficirima... Taj put sigurno nije bio lak u njenom stvarnom životu, pa ga ni ova serija ne pravi ništa manje komplikovanim.

"The Great" je veoma pametno napisana komedija, u najboljoj britanskoj tradiciji, ali bismo učinili veliku nepravdu nazivajući je samo komedijom. Ova serija ima ozbiljne elemente biografije, drame, čak i trilera, nadasve je atmosferična i pre svega fantastično odglumljena sa svih pozicija. Ipak, pre svega toga, ova serija u atmosferu 18. veka unosi dah savremenog doba i govori o brojnim problemima koje nas i danas maltretiraju. Tu pre svega mislim na polnu diskriminaciju, probleme neobrazovanosti, ali i na aktuelnu svetsku politiku čiji su blatnjavi obrisi provučeni kroz priču.

Svi likovi u ovoj seriji govore i ponašaju se kao naši savremenici, ali uz sve vrline i mane karakteristične za 18. vek, što čitav utisak podiže na mnogo viši nivo. Komični momenat je time vidno pojačan, a dramatični trenuci malo više uznemirujući. Publika, naime, dobija informaciju o tome da se i nije mnogo toga promenilo za dva i po veka.

Na mahove ova serija prerasta u travestiju i farsu, što su delovi na koje možemo imati najviše primedbi, ali možda su baš te farsične slike istorijski i najtačnije.

Ele Fening i Nikolas Holt suvereno nose seriju i sada je potpuno jasno da smo dobili dvoje sjajnih karakternih glumaca, kojima se smeši zavidna karijera. Utisak posle gledanja ove serije je da bi oboje mogli da ponove svoje uloge jednako uspešno i da je ova priča ispričana kao tradicionalna drama.

"The Great" preporučujemo svim ljubiteljima serije "Crna Guja" i britanskog humora uopšte, kao i ljubiteljima istorije kao naučne discipline. Tek da testiraju svoje znanje kroz najzabavnije parodirane istorijske trenutke.   

Petar Klaić 

Možda te još zanima:

.

Ridlijeva vizija sveta kojeg je ubila religija

Najava da će Ridli Skot režirati seriju "Raised by wolves" čija je priča usmerena na androide koji razvijaju čovečnost, ostavila…

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

.

Neodrasli muškarci protiv zahuktalog života

Skot je tipičan primerak čoveka u zadržanom razvoju, još još od kad mu je umro otac vatrogasac, kada mu je…

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

Promenite perspektivu o invaliditetu

Ovogodišnji, 18. festival "Uhvati film" počeo je u Kulturnom centru Novog Sada performansom Tanje Josić i Novaka Josića "Prožimanje", nakon…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo