...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Booksmart: štreberluk i priključenija

13.05.2020.

Ne tako davno, publika je morala da se zabrine kakve joj Holivud filmove o odrastanju plasira. Bilo da smo gledali Američku pitu, kojekakve Brucoše u nevolji i slične komične papazjanije prepune opštih mesta o adolescenciji i klišeiziranih likova, bilo bi lepo da priznamo kako nas je bar malo bilo sramota.

.

Ipak, ubrzo su, iz nezavisnih produkcija stigli potpuno netipični hitovi poput "Juno", "The perks of being a wallflower", "Me, Earl and a dying girl", "Advetureland" i znatno popravili sliku.

Uporedo, kako je svet tonuo u šake polupismenih političara-populista zlatnog jezika, prazne glave i loših namera, tako su sve popularnije bile priče u čijem središtu su štreberi, gikovi i njihova, do sada, ismevana subkultura. Najpametniji klinci su odjednom postali cool, vic se pomerio na suprotnu stranu, a gikovi više nisu bili hodajući klišei koji doživljavaju fizičku transformaciju kako bi bili prihvaćeni u svetu "popularnih" klinaca.

Delimično iz tih razloga nam se i svideo film "Superbad" režisera Grega Motole koji je u tinejdžerske filmove uveo beskompromisni jezik, pametne dijaloge i veoma iskren (na granici) pristup priči o prijateljstvu, odrastanju, seksu, društvenim normama... 

booksmart2 jpg

Više od decenije kasnije, glumica Olivija Vajld, u saradnji sa četiri filmske scenaristkinje (Emili Halpern, Sara Haskins, Suzana Fogel i Kejti Silberman) snimila je film "Booksmart", na prvi pogled pravi odgovor ma Motolin "Superbad".

No, kao što rekoh, to je samo na prvi pogled.

"Booksmart", kao i "Superbad" ima jednostavnu potku: dvoje najboljih prijatelja poslednjih dana srednje škole kreću na tipičnu srednjoškolsku žurku i provode noć kakvu nikada nisu ni mogli da zamisle, uz saznanja o životu koja će se pretvoriti u najvažnije lekcije za budućnost.

Olivijin "Booksmart", ipak, ide malo dalje. Priča prati dve prijateljice, Ejmi i Moli, veoma inteligentne i politički vrlo angažovanje štreberke, koje upisuju prestižne fakultete Jejl i Kolumbija, jer celog života veoma vredno rade za to, ne dozvoljavajući sebi da im bilo šta omete taj cilj. Poslednjeg dana škole shvataju da su i njihovi drugari iz generacije listom upisali dobre škole, iako su sve vreme pravili gluposti, išli na žurke i radili sve ono što adolescentima može da padne na pamet.  

Ejmi i Moli odlučuju da upadnu na žurku jednog od svojih poznanika i pokušaju da prožive sve ono što su potiskivale dok su se trudile oko škole. Tu, naravno, nastaje potpuni haos i kreće jednonoćna avantura koju će svi zajedno pamtiti još dugo.

booksmart1 jpg

Ova, izvrsna i veoma pametno napisana komedija, počiva na likovima Ejmi i Moli koje predstavljaju ono najkvalitetnije u svakoj generaciji, mlade pred kojima predstoje ozbiljne karijere, bogat društveni aktivizam i uticaj. Ovakvi likovi su u tinejdžerskim komedijama uglavnom bili ismevani kao pametni, ali veoma dosadni i izveštačeni. "Booksmart" to radi mnogo drugačije, jer gazi sve dosadašnje konvencije, briše klišee i daje sliku digitalne generacije koja ne živi obavezno u društvenim čoporima koji se ne dodiruju. Ejmi i Moli su cool ni manje ni više od svojih prijatelja iz klase, imaju svoje vrline i mane koje se, kao kod svih ostalih, vrlo jasno vide i žude da steknu iskustva na eks, bez obzira na posledice.

"Booksmart" je izrazito zabavna i kvalitetna komična interpretacija priče o najboljim prijateljima, adolescenciji, prvim seksualnim iskustvima. Ovaj film ne šalje pogrešne poruke, od junakinja ne očekuje da se promene, ne nameće ustaljene socijalne norme i interakcije i što je najvažnije, ne davi nepotrebnom filozofijom. To je film o devojkama koje ono što jesu ne dovode u pitanje, već samo žele da steknu iskustvo više pre nego što se odsele u sledeću fazu svojih života. Nema ničeg jednostavnijeg i prirodnijeg od toga.

Petar Klaić 

Možda te još zanima:

.

Ridlijeva vizija sveta kojeg je ubila religija

Najava da će Ridli Skot režirati seriju "Raised by wolves" čija je priča usmerena na androide koji razvijaju čovečnost, ostavila…

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

.

Neodrasli muškarci protiv zahuktalog života

Skot je tipičan primerak čoveka u zadržanom razvoju, još još od kad mu je umro otac vatrogasac, kada mu je…

.

Delimično tačna biografija Katarine Velike

Ruski car Petar III Fjodorovič, iz dinastije Romanov, vladao je samo 186 dana tokom 1762. godine, nakon čega je ubijen…

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo