...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Pisanje može pozitivno da utiče na mentalno zdravlje

02.06.2023.

Poslednjih godina sve je više mladih koji imaju problem sa mentalnim zdravljem. Istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije iz 2021. godine pokazalo je da više od dve trećine ispitanika ima anskioznost, dok više od polovine ima simptome umerene ili teške depresije. Jedan od alata koji može da bude od koristi za mentalno zdravlje je onaj najjednostavniji i najdostupniji, a to je pisanje.

.

U American corneru nedavno je održana radionica "Udahni, izdahni i piši" koja se bavi upravo tom temom. Radionicu su vodile psihološkinja Isidora Gudalović i anglistkinja Aleksandra Božović. Isidora ističe da postoje mnogi benefiti koje kreativno pisanje može da ima na naše mentalno zdravlje.

"Između ostalog izlaženje na kraj s nekim jakim emocijama, prevazilaženje traume, eventualno rešavanje nekih problema, kao i organizacija dana. Postoje razni benefiti koje pisanje ima na mentalno zdravlje i razvijanje kreativnih sposobnosti. Pomaže i uopšteno ljudima sa mentalnim zdravljem kako bi poboljšali raspoloženje u krajnjem slučaju, ali u psihoterapiji glavnu primenu ima pri anksioznosti i depresiji kako bi se ljudi lakše nosili sa tim emocijama i teškim mislima koje ih more u toku dana", priča naša sagovornica.

pisanje3 png

Pokazalo se da vođenje dnevnika ima pozitivan uticaj i dobrobit na mentalno zdravlje. Razna istraživanja sugerišu da ekspresivno pisanje, kao što je vođenje dnevnika koji uključuje pisanje o emocionalnim iskustvima, može poboljšati simptome depresije i anksioznosti, kaže Isidora.

"Ima nekoliko stručnjaka, psihoterapeuta, doktora, koji su potvrdili efekte kreativnog pisanja na mentalno zdravlje. Još od 1980-ih godina su rađena ta istraživanja vođenja dnevnika kako bi lakše na kraj izašli sa tim emocijama. Postoje razni benefiti, to je dokazano kao podizanje raspoloženja, prevazilaženje traume... Generalno vođenje dnevnika je dobar alat za to", kaže Isidora.

Pored vođenja dnevnika, pisanje poezije, takođe, može da ima pozitivnog uticaja na mentalno zdravlje, što na svom primeru pokazuje Aleksandra.

"Volim da pišem poeziju i to je jedan način na koji ja mogu da 'svarim' određene događaje u mom životu. Da li je to bio neki stresan ispit ili raskid sa dečkom, koja god emocija da je malo jača, bila ona negativna ili pozitivna. Na primer, neko jako lepo iznenađenje koje hoću možda da zapamtim na duže vreme, ja to mogu da prebacim u model reči", kaže naša sagovornica.

Na pitanje koliko je bitno šta pišemo i da li postoji nešto na šta bi trebalo da se obrati pažnja, Aleksandra kaže da to i nije toliko važno, već je ključno izbaciti emociju, a svako to može da uradi onako kako mu je lakše.

"Nekome je lakše kada piše o svojim emocijama da to radi kroz određenu metaforu, može da uzme lika koji je već dobro poznat. Nekome je lakše da radi brainstorming gde, na primer, krene od emocija i može da radi niz ideja koje ta emocija kod njih izaziva. Tako da baš zavisi od osobe", kaže Aleksandra.

pisanje1 png

Kada je u pitanju način pisanja i da li je to bolje raditi digitalno ili ručno, Isidora objašnjava da to opet zavisi od osobe do osobe, ali preporučuje da se to radi rukom.

"Nekome je terapeutski da čuje kuckanje tastature, neko više voli da piše rukom. Ja sam osoba koja više voli da piše rukom, ali sve zavisi od individue do individue. Što se tiče samog papira, tu treba baš da stanemo da razmislimo šta ćemo zapisati, zato što ne možemo uvek da obrišemo to što smo napisali. Ali, poenta jeste da se na neki način piše i bez cenzure, da se otvore sve te emocije da stignu na papir", ističe Isidora.

Možemo da zaključimo da pisanje ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, posebno kod osoba koje se suočavaju s anksioznošću i depresijom. To je nešto što može da uradi svako na način koji mu najviše odgovara, bilo da je to pisanje metaforama, brainstorming ili jednostavno izbacivanje emocija na papir. Pored toga što pisanje može da bude od velike koristi, ukoliko se suočavate sa depresijom ili anksioznošću najbolje bi bilo obratiti se psihoterapeutu.

Prilog o uticaju pisanja na mentalno zdravlje poslušaj u novoj epizodi emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Panel diskusija “Bez straha”

Studentska organizacija SEFA sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu organizuje panel diskusiju "Bez straha" koja se bavi temom mentalnog zdravlja.

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Instagram može da se koristi i za brigu o mentalnom zdravlju

Društvene mreže su poslednjih godina postale glavni oblik komunikacije među mladima, samim tim i sredstvo bez kog se teško može zamisliti…

.

Uručene nagrade novinarima RTV-a za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinarima RTV-a uručene su nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji…

.

Novinari Oradija nagrađeni za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinari Oradija Jelena Božić i Petar Klaić dobitnici su tri nagrade koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa…

.

Književnost je uvek uzbudljiva i izazovna

Roman "Klara, Klarisa" i ulazak u uži izbor za NIN-ovu nagradu skrenuli su pažnju na novosadsku spisateljicu Marijanu Čanak. Dvostruka…

  • 16:40 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo