...
TRENUTNO10:10 - 10:30Pesma dana

Društvo / Zdravlje

Mladi “vagaju” oko kovid propusnica

14.09.2021.

Već neko vreme se u javnosti pominju takozvane kovid propusnice, što je izazvalo brojne debate na tu temu. Dok jedni smatraju da bi ovakva mera doprinela borbi protiv koronavirusa, drugi je smatraju diskriminatorskom i nepotrebnom.

.

Kovid propusnice bi trebalo, bar po dosadašnjim izjavama nadležnih organa, da se koriste u onim objektima koji nisu nužni za život, poput kafića, klubova, restorana i sličnih zatvorenih objekata. To znači da bi u njima, sa ovom propusnicom, mogli da borave samo vakcinisani građani.

Ova mera nije novina u svetu. Francuska je uvela kovid, odnosno, sanitarnu propusnicu, koja se najčešće skenira preko QR koda. Ukoliko nisu vakcinisani, građani mogu da pokažu i negativan PCR ili antigenski test, koji nije stariji od 48 sati.

kovidpropusnica2 png

Mladi sa kojima smo mi razgovarali još uvek se dvoume oko uvođenja kovid propusnica:

"Kafići, restorani i ugostiteljski objekti okarakterisani su kao mesta gde se najviše širi zaraza. Mislim da nije rešenje da se uvode sertifikati za mogućnost boravka u takvim prostorima. Skraćivanje radnog vremena u tim objektima do sada je pokazivalo rezultat u borbi sa koronavirusom. Mislim da takva mesta nisu nužna za život, možda da se smanji kapacitet, ali nisam za tako stroge mere."

"Uvođenje propusnica je definitivno siva zona, jer daje prednost onima koji su se vakcinisali, oduzima je onima koji nisu. Postavlja se pitanje slobodne volje, odnosno, da li je u ovim situacijama slobodna volja opravdana ili ne. Teško je odgovoriti. Videćemo posledice uskoro, bile one pozitivne ili negativne."

"Još uvek dosta razmišljam o toj temi, jer mislim da bi bilo sigurnije da vakcinisani budu na jednom mestu, ali opet rizik od zaraze i dalje postoji. Takođe, smatram da to i nije baš u redu, jer nekoga diskriminišemo na osnovu njegovog mišljenja ili stava o tome da li želi da se vakciniše ili ne."

"Mišljenje mi je podeljeno, jer, sa jedne strane, mislim da ljudi koji svesno ugrožavaju druge, šire virus i ne žele da se vakcinišu treba da osete neku vrstu restrikcija i posledica. Sa druge strane, mislim da ipak sloboda kretanja ne treba da se ugrožava. Ne mogu da izvagam."

Zanimalo nas je i kakvo mišljenje o kovid propusnicma imaju građani koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa i da li bi ih ta mera podstakla na vakcinisanje. Jedan od njih je i frilenser Radovan Ciganović (27) koji kaže da je besmisleno uvoditi kovid propusnice, jer to predstavlja ograničenja društvenog života koji je, kako on tvrdi, već ugrožen.

"Sada je i pitanje da li će me primorati da se vakcinišem ukoliko ne budem mogao nigde da uđem ili prisustvujem dešavanjima. Ja se nadam da neće. Mislim da neće doći do toga, mada vidim da je to u nekim državama već na snazi, tako da je moguće i da hoće. U tom slučaju, pretpostavljam da bih se u nekom trenutku morao vakcinisati. Ukoliko bi došlo do toga i ukoliko ne bih mogao da funkcionišem kao društveno biće, to apsolutno ne bi bila moja odluka, već odluka nekog drugog", kaže Radovan za Oradio.

kovidpropusnica3 png

Osim ugostiteljskih objekata, pokazalo se da je tokom pandemije ozbiljno ugrožena i kulturna scena. Sa osnivačicom Stanice Servisa za savremeni ples (organizacija članica Nezavisne kulturne scene Srbije) Marijanom Cvetković razgovarali smo o potencijalnim efektima do kojih bi došlo ukoliko bi se kovid propusnice uvele u ustanove kulture, poput pozorišta, bioskopa ili galerija.

"Mislim da je ova kriza sa virusom ogolila neke stvari koje smo dugo odbijali da vidimo. To je činjenica da je sistem kulture veoma slab i da nije organizovan tako da podržava one koji čine osnovu umetnosti i kulture, a to su sami umetnici i kulturni radnici. Sa druge strane, ova kriza je donela i neke dobre stvari. To je činjenica da je mnogo važnije ulagati u nešto što je eksperimentalni umetnički proces, što je usporeniji rad i nije jurnjava za rezultatima, publikom i novcem. Kada i ako se uvedu propusnice, možda će i one smanjiti halabuku oko neprekidne trke za publikom i velikim brojem posetilaca. Usporiće taj proces i otvoriti prostor za dijalog između stvaralaca i kulturnih radnika. U ekonomskom smislu ne mislim da će doneti neku katastrofu, mislim da će se unaprediti kvalitet i da će se pokazati prava mera koje treba da se držimo kada razmišljamo kako organizujemo kulturne manifestacije", ističe Marijana.

Kovid propusnice su još jedna mera koja treba da podstakne vakcinaciju, ali i da spreči širenje zaraze. Dok je jedni smatraju prihvatljivom, drugi je gledaju kao ugrožavanje ljudskih prava. O tome kako će ta mera izgledati ostaje nam da vidimo, ukoliko je i Srbija uvede. Naša zemlja se trenutno nalazi na 21. mestu po broju vakcinisanih bar jednom dozom, prema sajtu Our world in data. Detaljnije o ovoj temi slušajte i čitajte u narednom periodu u našoj emisiji "Za i protiv".

J. Božić

Foto: Pixabay

Možda te još zanima:

.

"Pseći život" na letovanju

Do pre dve godine bio sam zakleti protivnik držanja pasa u stanu. Sa prezirom bivših pušača koji zvocaju uživaocima duvana,…

.

Obavezna vakcinacija od medicinskog postala političko pitanje

Obavezna vakcinacija protiv virusa Kovid-19 mera je koja se sve češće pominje u Evropi. U Srbiji o tome još uvek…

.

Korona je i društveni i medicinski problem

Pandemija koronavirusa je sa sobom, na žalost, donela i neke druge boljke: stereotipe, predrasude, nepoverenje u struku i nauku i…

.

Kampanje za imunizaciju siromašnog efekta

Srbija odavno ima milione vakcina na lageru, ali sve teže se nalaze oni koji bi da se i vakcinišu, bez…

.

Većina studenata ne želi da se vakciniše

Počela je vakcinacija protiv koronavirusa u studentskim domovima u našoj zemlji. Prema trenutnim podacima, u Srbiji je registrovano više od…

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo