...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Obavezna vakcinacija od medicinskog postala političko pitanje

09.12.2021.

Obavezna vakcinacija protiv virusa Kovid-19 mera je koja se sve češće pominje u Evropi. U Srbiji o tome još uvek nema reči, u državnim organima koji o tome odlučuju. Zbog izbora koji se bliže i brige za rejting, takva mera će do daljnjeg ostati ispod tepiha, iako se primeri uvođenja obaveze vakcinisanja sve češće pojavljuju.  

.

Austrija je uvela zaključavanje za nevakcinisane, objavila lokdaun i najavila obaveznu vakcinaciju počev od 1. februara 2022. godine. Nemačka je otpočela isključivanje nevakcinisanih iz javnog života, a nova savezna vlada najavljuje i mogućnost obavezne vakcinacije, takođe od februara.

Lekar opšte prakse Zoran Milić za Oradio kaže da je zdravstveni sistem već dugo prenapregnut, da se posledice toga jako odražavaju čak i na osnovnu medicinsku pomoć koja se pruža u ambulantama, te da jedino masovna vakcinacija može pomoći da se sistem ne raspadne.

"Govorim i o spasavanju života koji ne moraju da stanu zbog zaražavanja korona virusom. Mi to možemo sprečiti, makar najveći deo, a ja ne znam ni u teoriji ni u praksi efikasniju meru od masovne vakcinacije. Druga stvar je to što je vakcinacija, na žalost, politički, a ne medicinski problem, trenutno", objašnjava Milić.

NEPOVERENJE U VAKCINE POSLEDICA JE POGREŠNIH PORUKA

Doktor Mirsad Đerlek iz Kriznog štaba Vlade Srbije kaže da se o obaveznoj vakcinaciji razgovara u Kriznom štabu, ali da nije realno očekivati da će se ta mera sprovesti.

"Očekuju nas brojni epidemiološki rizici u narednom periodu, dva Božića i Nova godina, veliki broj naših državljana doći će iz inostranstva za praznike. Moramo da se pomirimo sa činjenicom da ćemo sa koronom morati da živimo. I dalje smo na procentu od 58 do 59 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva", izjavio je Đerlek.

vakcina2 jpg

Aleksandar Olenik, pravnik, zalaže se za obaveznu vakcinaciju, naročito teritorijalno određenu, ali napominje da to moramo razlikovati od prinudne vakcinacije.

"Apsolutno treba uvesti obaveznu vakcinaciju stanovništva i mere kojima bi se to sprovelo. Ne treba mešati obaveznu vakcinaciju sa prinudnom. Obaveznu vakcinaciju odavno imamo, naročito kod vakcinisanja dece. Niko nema prava fizički da vas natera da se vakcinišete, ali neke posledice vašeg čina moraju postojati i vidim da većina zemalja poseže za novčanim kaznama", kaže Olenik.

Politikolog Miloš Nikolić zastupa tezu da sloboda izbora mora postojati, ali da struka može da nametne i druge mere zaštite pojedinaca i društva.

"Pre svega mislim da treba pribeći merama kakve su nošenje maski, praćenje izolacije, higijenske mere, lokdaun... Obavezna vakcincija izaziva previše protivljenja iz različitih razloga i zato nisam za tu vrstu preventive", kaže on.

Na nedavno održanom skupu u organizaciji Kancelarije EU u Srbiji, virusološkinja Ana Gligić naglasila je da je protiv obavezne vakcinacije, iako smatra da je vakcinacija jedini izlaz iz ove situacije

"Dobit vakcinacije veća je od svega što možemo da izgubimo. Ipak mislim da je potrebna bolja edukacija  građana, a ne nametanje obavezne vakcinacije. Obavezna vakcinacija može da izazove velike proteste i zato sam protiv", kaže Gligić.

vakcina2 png

Različite mere donose se u različitim zemljama. U Indoneziji je obaveza vakcinacije uvedena još u februaru, te je svako ko nije želeo da se vakcinišeupozoren o mogućem plaćanju novčane kazne ili uskraćivanju prava na socijalnu pomoć i korištenje javnih usluga. U Mikroneziji, državi u južnom Pacifiku, vakcinacija odraslih obavezna je od jula.

DOKAZI RUŠE LAŽNE MITOVE O VAKCINI

U Turkmenistanu vakcinacija je obavezna za sve stanovnike starije od 18 godina. U Kanadi je u oktobru doneta odluka da će svi nevakcinisani državni službenici biti prisiljeni da uzmu neplaćeni godišnji odmor, te da su vakcine obavezne za sve putnike u avionima, vozovima i brodovima.

U Danskoj je po hitnom postupku u proceduru ušao predlog zakona koji poslodavcima omogućava da od zaposlenih traže digitalni kovid sertifikat.

Ovakve i slične mere sprovode se u bezmalo svim državama, a obavezna vakcinacija sve češće se pominje kao jedino rešenje.

Više o ovoj temi poslušajte u našoj emisiji "Za i protiv":

P.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Pitali smo o vakcinama umesto vas

Iako vakcina predstavlja jedno on najznačajnijih medicinskih dostignuća, tema u vezi sa vakcinama protiv koronavirusa i dalje je praćena dezinformacijama,…

.

I mladi da se vakcinišu potiv gripa

U situaciji kada nam preti novi talas epidemije, sezonski grip bi zdravstveni sistem mogao da pogura do kolapsa. Zbog toga…

.

Srbija nema vakcinu protiv žute groznice

   O istom problemu sa vakcinama mediji su pisali i u avgustu ove godine, kao i prethodnih godina zbog čega…

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Strah od napuštanja je u temelju people pleasing ponašanja

"People pleaser" je osoba koja potrebe drugih stavlja ispred svojih. Prilagođava se drugima i često se smatra osobom koja je…

.

Anketa o mentalnom zdravlju mladih

O mentalnom zdravlju podjednako moramo da brinemo kao i o fizičkom. Bečejsko udruženje mladih zato sprovodi anketu o stavovima mladih na…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo