...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Manje od 20 odsto mladih se vakcinisalo

04.06.2021.

Trenutno su na snazi različite podsticajne mere i kampanje koje imaju za cilj da stimulišu mlade u Srbiji da se vakcinišu. Prema zvaničnim podacima svega 12 odsto mladih od 16 do 30 godina se vakcinisalo. U Novom Sadu je trenutno otvoreno nekoliko vakcinalnih punktova među kojima su i oni u tržnim centrima Promenada i Big.  Novosadski studenti su bili u prilici i besplatno da putuju na Zlatibor, ukoliko se vakcinišu barem jednom dozom. Do 15 juna mogu i da se prijave za pomoć od 3000 dinara, ukoliko su se do 31. maja vakcinisali.

.

Predsednik Saveza studenata medicinskog fakulteta i mladih zdravstvenih radnika Novog Sada Miloš Bugarčić kaže da je u funkciji i mobilni vakcinalni punkt, a sve u cilju da se razbiju predrasude o vakcini.

"Mladi mogu da očekuju da su vakcine bezbedne, da im se neće ništa dogoditi, nemaju razloga ni za kakvu brigu. Ne treba da razmišljaju o tome da vakcine nisu ispitane, da se zadržavaju u organizmu dve tri godine i tako dalje. To su ti neki razlozi koje mladi navode kao objašnjenje zašto se nisu vakcinisali. Cilj vakcine je da izazove proizvodnju antitela protiv korone i da time zaštiti kako mladu osobu, tako i njenu okolinu, da prosto ne prenosi virus dalje", kaže Miloš. 

Studenti Aleksa Stanišić i Mihajlo Matković su se vakcinisali. Kažu da bi to uradili i bez podsticajnih mera, a o tim merama imaju različito mišljenje.

"Vakcinisao sam se da bih zaštitio i sebe i druge, a stimulativne mere smatram da su diskriminatorne. Pozitivna diskriminacija nije donela nikome dobro. To samo pravi razdor između različitih kategorija u društvu", kaže Aleksa. 

"Vakcinisao sam se i oduvek sam znao da hoću. Što se tiče stimulativnih mera mislim da nisu fer prema ljudima koji su se vakcinisali na početku procesa. Oni su hrabro izašli i hteli su da zaštite i sebe i druge", zaključuje Mihajlo. 

vakcinacija1 jpeg

Predsednik Saveza studenata medicinskog fakulteta i mladih zdravstvenih radnika Novog Sada Miloš Bugarčić kaže da je od prvog juna pokrenuta i kampanja na nivou cele Srbije, u koju je uključen i Novi Sad pod nazivom Život te zove. Kampanja se temelji na direktnom pozivu svim punoletnim građanima Novog Sada da se vakcinišu. Miloš Naglašava da je i dalje najmanji broj vakcinisanih od 18 do 30 godina.

"Bitno je da postoje te podsticajne mere: prijavljivanje za 3000, imali smo taj izlet na Zlatibor, a u planu su i druge podsticajne mere. Ono što se mora naglasiti je da je trenutno akcenat na digitalnim platformama i na društvenim mrežama, jer su mladi najviše tu. Pokrenuta je kampanja "Novi Sad te zove" koja se širi dalje prema temama koje su najaktuelnije u gradu, dakle "kultura te zove", "utakmica te zove", "putovanje te zove"  i "festival te zove", u okviru te krovne kampanje "Novi Sad te zove". Cilj je da se obuhvati veliki broj mladih i podstakne na tu vakcinaciju i da konačno izađemo iz ove pandemije", ističe Miloš. 

Nedavno je i EXIT imao svoj vakcinalni punkt u centru Novog Sada. Prvih 20 mladih koji su se vakcinisali dobili su besplatne karte za taj festival. O bezbednosti vakcine govori i to što je od skora odobreno vakcinisanje i za maloletne mlade od 16 do 18 godina. 

J. Božić

Možda te još zanima:

.

"Pseći život" na letovanju

Do pre dve godine bio sam zakleti protivnik držanja pasa u stanu. Sa prezirom bivših pušača koji zvocaju uživaocima duvana,…

.

Obavezna vakcinacija od medicinskog postala političko pitanje

Obavezna vakcinacija protiv virusa Kovid-19 mera je koja se sve češće pominje u Evropi. U Srbiji o tome još uvek…

.

Zbog Kovid propusnica i noćnog života mladi sve više u redovima za vakcinaciju

Pandemija koronavirusa traje gotovo dve godine. Sluša se i govori o ovoj temi svakodnevno i isto tako se mere za…

.

Pitali smo o vakcinama umesto vas

Iako vakcina predstavlja jedno on najznačajnijih medicinskih dostignuća, tema u vezi sa vakcinama protiv koronavirusa i dalje je praćena dezinformacijama,…

.

Korona je i društveni i medicinski problem

Pandemija koronavirusa je sa sobom, na žalost, donela i neke druge boljke: stereotipe, predrasude, nepoverenje u struku i nauku i…

.

Mladi “vagaju” oko kovid propusnica

Već neko vreme se u javnosti pominju takozvane kovid propusnice, što je izazvalo brojne debate na tu temu. Dok jedni…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo