...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

HIV pozitivne osobe marginalizovane i diskriminisane

01.12.2020.

Današnji dan se obeležava kao Svetski dan borbe protiv side. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka godine u Vojvodini ima 26 novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om. I tri osobe koje su već u statusu side. Nema preminulih, a više od 700 ljudi u Vojvodini živi sa HIV-om, kaže Milana Božulić ispred organizacije omladina Jazas iz Novog Sada.

.

Prema njenim rečima, prvog decembra najviše pričamo o ovoj temi, a ostalih dana u godini veoma malo.

"Omladina Jazas redovno sprovodi edukacije u srednjim školama na teritoriji grada Novog Sada, tako da mi cele godine pričamo o HIV-u i sidi, ali osobe koje žive sa HIV-om su prilično marginalizovane i izložene su diskriminaciji. To kreće od nepoštovanja zaštite poverljivosti podataka kod medicinskih radnika, pa do ismevanja među vršnjacima", ističe Milana i dodaje da u situaciji sa pandemijom, HIV pozitivne osobe uopšte nisu prepoznate kao rizična grupa.

"Bar ne na početku, a oni jesu rizična grupa, zbog oslabljenog imunog sistema. Takođe, da bi dobili neku posebnu pomoć, oni bi morali da se izlože, odnosno, da otkriju svoj HIV status čime su podložni diskriminaciji, tako da su oni na neki način bili prepušteni sami sebi. Nisu imali pravo na pomoć volontera, to se kasnije organizovalo, te su pružali pomoć i podršku jedni drugima", kaže Milana.

hiv1 png

Ona ističe da je najbolja i jedina prevencija kondom. Testiranje treba da se izvrši u slučaju rizičnog ponašanja, dodaje naša sagovornica.

"Najčešća rizična ponašanja su nezaštićeni seksualni odnosi i deljenje pribora za intravensku aplikaciju narkotika. Znači da svaka osoba koja je praktikovala neko rizično ponašanje, treba da dođe da se testira. Mladi mogu u Jazasu da se informišu pre svega o prevenciji HIV-a i side, ali mogu da se informišu i o seksualnom obrazovanju. Za prvi decembar mi smo pripremili Instagram kviz na našem profilu. Imaćemo gostovanja na različitim medijima i imamo predavaanje o HIV-u i sidi sa studentima Pravnog fakulteta. Ono što je veoma bitno je da je u Jazasu 1. decembra moguće brzo skrinig testiranje u periodu od 17 do 21 čas", naglašava Milana i dodaje da je to i inače moguće svakog ponedeljka tokom godine.

Milana kaže i da je važno da mediji i ostali građani pomognu osvešćivanju društva da su osobe koje žive sa HIV-om, pre svega osobe koje su iste kao i sve ostale.

"Možda je njihov imuni sistem slabiji, izloženiji su nekim drugim bolestima i moraju više da paze na svoje zdravlje. U odnosu sa drugim ljudima, u svakodnevnom kontaktu, nema razlike između HIV obolele osobe i ostatka poulacije."

Razgovor sa Milanom poslušajte u plejeru:

J. Božić

Poto: Pexels.com

Možda te još zanima:

.

Nedostatak informacija budi strah od osoba zaraženih HIV-om

Svetski dan borbe protiv side okuplja ljude iz celog sveta kako bi se podigla svest o HIV/AIDS-u i kako bi…

.

Dan studenata: ostale su samo uspomene i žurke

Dan studenta obeležavamo danas, 4. aprila, u znak sećanja na stradanje studenta prava i komuniste Žarka Marinovića tokom studentskih demostracija…

.

Hive - alternativa za Twitter

Od trenutka kada je Ilon Mask preuzeo Twitter, mnogi korisnici ove mreže počeli su da se sele na druge slične…

.

Za kraj, visoko podigni ruke

Posle tri intenzivna festivalska dana stavljena je tačka na ovogodišnji Arsenal fest. Konstrakta, Darko Rundek i ekipa, Thievery Corporation i…

.

Archive 81: Serija posle koje ne možete da spavate

Serija "Archive 81" objavljena je 14. januara na Netfliksu, a već se nalazi na ubedljivom prvom mestu po gledanosti na…

.

Diskriminacija i predrasude - svakodnevica osoba koje žive sa HIV-om

Prvi decembar je dan kada se u celom svetu obeležava Svetski dan borbe protiv HIV-a/AIDS-a. Na samom početku ovog teksta,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo