...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo

Dan studenata: ostale su samo uspomene i žurke

04.04.2023.

Dan studenta obeležavamo danas, 4. aprila, u znak sećanja na stradanje studenta prava i komuniste Žarka Marinovića tokom studentskih demostracija do kojih je došlo početkom aprila 1936. godine.

.

Foto: startuj.com

Prema rečima profesora Filozofskog fakulteta Vladimira Barovića, dan ranije došlo je do sukoba studenata koji su bili liberalno, levičarski i komunistički orijentisani i borili se za autonomiju Beogradskog univeziteta, sa pripadnicima Organizacije nacionalnih studenata i policijom koji su želeli da razbiju da razbiju proteste.

"Do sukoba je došlo ispred Patološkog instituta na Medicinskom fakultetu u Beogradu kada je Slobodan Nedeljković, pripadnik nacionalističkih i desničarskih studentskih snaga, napao Jovana Šćepanovića. Njegov kolega Žarko je pokušao da ga odbrani, ali ga je Slobodan dva puta ubo nožem i Žarko je kasnije umro. To je dovelo do velikog revolta okupljenih studenata. Međutim, vlasti su, da bi to što pre zataškale, zatražlile Žarkovu sahranu odmah sutradan, iako obdukcija nije bila gotova. Kasnije je njegov grob postao mesto okupljanja i sećanja. Ovaj dan značajan je i zbog žrtve koju je Žarko podneo, ali ujedno znači i borbu za bolju budućnost i prava studenata", objašnjava Barović.

danstudenata2 png

Foto: bbc.com

Studentske demostracije su nastavljene tokom aprila 1936. i donele su mnoge promene. Ono što je najvažnije jeste da je povučen predlog zakona koji je omogućavao da policija bude prisutna na univezitetima, ali je i smenjen rektor Beogradskog univeziteta, pomoću kojeg je tadašnja vlast pokušavala da naruši autonomiju univerziteta, kaže Barović.

S obzirom na to da ovaj dan obeležava u znak sećanja na studentsku borbu, pitali smo novosadske studente šta je ono što njima smeta i šta bi želeli da promene. Evo nekih odgovora:

"Želeo bih da se smanje cene troškova studiranja."

"Želela bih da promenim da u obrazovnom sistemu ima više prostora za praktičnu, nego teorijsku nastavu."

"Promenio bih u sistemu obrazovanja da nam ne budu obavezna predavanja i vežbe, zbog mnogih drugih obaveza koje studenti imaju."

"Volela bih da imamo više studentskih restorana i da je ishrana u menzi bolja i raznovrsnija.”

"Želeo bih da više brinemo o ekologiji, da imamo više parkova i drugih zelenih prostora, a manje zgrada."

"Volela bih da imamo novije autobuse za gradski prevoz."

"Voleo bih da imamo besplatan gradski prevoz za studente."

danstudenata3 png

Foto: tickets.rs

Dan studenata uvršten je u kalendar događaja 1955. godine, te je kroz istoriju obeležavan protestnim šetnjama i proslavama. Danas je situacija nešto drugačija, pa su ostale samo uspomene i žurke. Pre perioda pandemije, novosadski studenti su imali običaj da se okupljaju kraj fontane kod studentskih domova, a ovog puta moći će to da učine u studentskom domu "Živojin Ćulum" (Bulevar despota Stefana 5a) gde će imati priliku da poslušaju koncert domaca i benda Prljava Fekvencija, kaže student i gitarista ovog benda Vladimir Merei.

"Internim dogovorom studenta u domu 'Živojin Mišić', a povodom Dana studenta, želeli smo da našim kolegama studentima pružimo nešto drugačije, jedan, da tako kažem, kulturni događaj. Okupljanje počinje u 20 časova u čipsi sali našeg doma, gde se i inače studenti druže, prave žurke, a nedavno smo imali i veče poezije. Zainteresovani će moći da poslušaju studente Akademije umetnosti Bojanu Vujić na violini, Dušana Perića na violi i moju malenkost na trubi. Nakon toga će i bend Prljava Fekvencija održati mini akustični koncert", kaže Vladimir.

Povodom dana studenata, prethodnog vikenda u prostorijama SPENS-a organizovana je žurka pod nazivom "Studentijada" na kojoj su studenti bili u prilici da nešto ranije proslave svoj dan. Pored ova dva događaja, u prostorijama KC Laba danas od 16 časova biće održana radionica na temu zaštite i prevencije infekcije HIV-om, ali i drugih polnih bolesti, a od 18 časova i radionica o anksioznosti kod mladih. Nešto kasnije, od 20 časova studenti mogu besplatno da prisustvju žurci Izuvanje gde će nastupiti Zippy, DJ Musse i Sjebast.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Poziv za osnovni trening iz izgradnje mira

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd pozvao je zainteresovane da se prijave za Osnovni trening iz izgradnje mira, koji će biti…

.

Kako aplicirati za RYCO grantove - treninzi na Divčibarama i u Mokrinu

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) organizuje pripremne treninge za apliciranje na otvorene pozive “Omladinskog fonda za kulturu Zapadnog Balkana“, koji…

.

Seminar o mirovnim politikama "Uvod u promišljanje mira"

Omladinski centar CK13 vas poziva da se prijavite za učešće na Seminaru alternativnih politika “Uvod u promišljanje mira” koji će…

.

Uvod u održivi razvoj: besplatne radionice za mlade

Sa ciljem da mlade, ali i druge zainteresovane, upoznaju sa konceptom održivog razvoja, udruženje Zona omladine za napredak i akciju…

.

Omladinska razmena pod šatorima u Novom Bečeju

Dečiji centar Zaječar objavio je poziv na omladinsku razmenu pod šatorima, na obali Tise u Novom Bečeju.

.

Mladi u riziku nemaju pravo na grešku

Nedavno je osnovana Koalicija za unapređenje položaja mladih u riziku, kako bi se osigurao sistemski pristup rešavanju izazova sa kojima…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo