...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Za osobe sa invaliditetom ima posla, ali nema napredovanja

27.04.2016.

Školovanje osoba sa invaliditetom je tema kojom smo se i ranije bavili, konkretno na primeru Milice Knežević čije je studiranje otežano zbog neprilagođenosti fakulteta njenim potrebama pošto koristi kolica. Još jedan od velikih problema sa kojim se osobe sa invaliditetom susreću je zapošljavanje. 

.

Osobe sa invaliditetom svakodnevno nailaze na prepreke, iako po važećim zakonima svima treba da budu obebeđene iste stvari. Počevši od banalnih svakodnevih stvari, pa do školstva i posla. Goran Rikić iz Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga kaže da se oseti pomak kada je reč o zapošljavanju.

"Uglavnom u velikim i državnim firmama koje po Zakonu moraju da imaju određen broj zaposlenih osoba sa invaliditetom. Ali možda je najbolje da imaš neki svoj biznis (smeh), jer samo ti sebi možeš da prilagodiš uslove za rad. Stalno pričamo o jednakosti, što kod nas stoji samo na papiru dok se u praksi slabo koristi. Ljude gledaju po boji kose i kako se oblače, a da ne pričamo ukoliko imate neku vrstu invaliditeta", kaže Goran i napominje da čak i kada se zaposle, plate su minimalne dok je mogućnost napredovanja gotovo nemoguća.

"Ne možeš da usavršavaš to što radiš već si tu gde si, primaš minimalac i treba da budeš zadovoljan. Ne znam koliko dugo treba da radiš i koliko da se izdigneš da bi napredovao u svom poslu, da bi te neko zapazio pa možda i podigao platu ili promenio poziciju", smatra Goran i kaže da se upravo on našao u neprijatnoj situaciji zbog svog invaliditeta.

"Ja sam davno imao situaciju da sam radio posao i odrađivao sam ga normalno, bez problema kao i ostali zaposleni. Međutim u jednom momentu je gazda, koji je inače slabo dolazio, video da šantam i da imam problema sa nogom. Pitao me šta se dešava i ja sam mu objasnio da imam problema od malena. Ubrzo sam dobio otkaz, uz obrazloženje da ne mogu da radim jer to ipak nije za mene. Nije bio u pitanju neki težak fizički posao, ali nije ni bitno. Dobro, to je bilo davno, kada bi se to danas desilo sigurno bi bilo nekih posledica po poslodavca", zaključuje naš sagovornik.

Osobe sa invaliditetom imaju mogućnost da se zaposle u Novom Sadu u udruženju distorofičara južnobačkog okruga koje je pokrenulo sopstveni biznis. Unutar svojih prostorija imaju fotokopirnicu i štampariju u kojima su zaposleni članovi udruženja.

Nada Arsenin koja se u Nacionalnoj službi za zapošljavanje bavi profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom kaže da se najviše zapošljavaju lica u okviru proizvodnje, trgovine, administracije i u medijima.

"Od početka godine je raspisano jedanaest javnih poziva koji su primenjivi i na osobe sa invaliditetom, šta više oni imaju prednost".

Na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje filijale Novi Sad nalazi se više od 14 hiljada mladih bez posla. Od tog broja 315 su osobe sa invaliditetom od kojih je trećina od početka godine uspela da nađe posao.

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Nada je u fotografiji

Udruženje Via Panonija organizuje izložbu i radionicu pod nazivom "Nada je u fotografiji" autorke Marije Erdelji. Događaj je posvećen ososbama…

.

Komšije nas uče da je svaki sport za ljude

Atomsko sklonište, ušuškano između zgrada na novosadskom Novom naselju, pokriveno je travom. Pored stvari koje privlače najmlađe i nas malo…

.

Pravo na ličnog asistenta je pravo na samostalan život

Usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, za razliku od nekih drugih gradova u Srbiji, još uvek…

.

Pozorišne radionice na temu diskriminacije

Omladinska organizacija BalkanIDEA Novi Sad organizuje besplatan tromesečni program radionica nazvan "(Ne) Mogu da odglumim". Program je namenjen mladima uzrasta…

.

Volontiraj na Festivalu "Uhvati film"

Kreativno-afirmativna organizacija Parnas poziva volontere da daju doprinos u organizaciji i realizaciji 17. Međunarodnog filmskog festivala "Uhvati film". Volonteri će…

.

Obrazovanje osoba sa invaliditetom nije lako

Inkluzivno obrazovanje se odnosi na mogućnost škole da obezbedi kvalitetno obrazovanje svoj deci, bez obzira na njihove različitosti. Inkluzija se…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo